Αρχές Ιουλίου το τρυπάνι στο 11 - Αποκλειστικές δηλώσεις

Γεώτρηση τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιούλη στο οικόπεδο 11 και εντός του 2018 στο τεμάχιο 6, ανακοίνωσε επικεφαλής του κολοσσού Total, στο πλαίσιο της τελετής υπογραφών των συμβολαίων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα οικόπεδα 6 και 8. Πραγματική η δέσμευση της Total στην Κύπρο, δηλώνει αποκλειστικά στο SigmaLive η Eleanor Rowley.

Ολοκληρώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο ο 3ος Γύρος αδειοδότησης για έρευνα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Οι

υπογραφές μπήκαν ανάμεσα σε κυβέρνηση και κοινοπραξία Τotal και ENI για το οικόπεδο 6, καθώς και με την ΕΝΙ στο οικόπεδο 8.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε στη σύντομη ομιλία του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, πάρα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και αερίου, όπως ο ίδιος επισήμανε.

Όπως και χθες, έτσι και στη σημερινή τελετή υπογραφών, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε τη μεγάλη τεχνογνωσία και την εμπειρία που έχουν οι εταιρείες στην ΑΟΖ μας, κάνοντας αναφορά και στη σημασία που έχει το να ενώνουν (σ.σ. οι κολοσσοί) δυνάμεις στο Τεμάχιο 6, όπως έγινε και στο τεμάχιο 11.

Εξάλλου, και αυτή τη φορά, ο κ. Λακκοτρύπης ευχαρίστησε τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, καθώς και τα μέλη της διαπραγματευτικής μας ομάδας και άλλους αρμοδίους, προσφέροντας δύο χάλκινα ομοιώματα του Καραβιού της Κερύνειας στους επικεφαλής των ENI και TOTAL.

Σειρά πήρε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Eni για τη Νότιο Ευρώπη Carlo Vito Russo, ο οποίος χαρακτήρισε σημαντικό το σημερινό γεγονός τόσο για την ίδια την Εni όσο και για την Κύπρο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Είμαστε έτοιμoι να κάνουμε γεώτρηση και θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν, είπε λακωνικά ο Russo.

Ακολούθησε η Αντιπρόεδρος Ερευνών της Total S.A. για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική Eleanor Rowley, η οποία, σε μια επίσης σύντομη ομιλία, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιούλη θα μπει το τρυπάνι στο οικόπεδο 11.

Αυτή θα είναι και η πρώτη δοκιμή στα νερά της Κύπρου, όπως χαρακτηριστικά είπε η Eleanor Rowley.

Δήλωσε, ακόμη, πως στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου 6 θα μπει το τρυπάνι εντός του 2018.

Να σημειωθεί εδώ, πως πρόκειται για ένα «πονεμένο» τεμάχιο, αφού η Τουρκία ισχυρίζεται πως μέρος του ανατολικού τμήματος του οικοπέδου, βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις που έκανε στο SigmaLive, η Rowley είπε πως η δέσμευση της Total στην Κύπρο είναι πραγματική.

Εξάλλου, ερωτηθείσα σχετικά, η Αντιπρόεδρος Ερευνών του κολοσσού για τη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με άλλες εταιρείες, όπως έγινε στο οικόπεδο 11 και στο 6, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο, λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές του πετρελαίου.

"Συχνά συνεργαζόμαστε με άλλες εταιρείες για να μοιράσουμε τόσο το κόστος, αφού στοιχίζει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια το να μπει γεωτρύπανο σε αυτή την περιοχή, όσο και το ρίσκο: Δεν είναι σίγουρο το τι θα βρούμε και πού θα το βρούμε και ως εκ τούτου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με την ΕΝΙ. Έχουν πολύ καλή γνώση της Ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλες επιτυχίες ιδιαίτερα στην Αίγυπτο", είπε αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ από την τελετή.

Tweet to @donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα