Ο.Μιχαηλίδης: Σε δυο εβδομάδες οι θέσεις για λιμάνι Λεμεσού

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ενημέρωσε τις Επιτροπές Μεταφορών και Ελέγχου της Βουλής, κατά τη συζήτηση των προβλημάτων που προέκυψαν στο λιμάνι Λεμεσού, ότι θα εξετάσει τα συμβόλαια ανάθεσης της διαχείρισης των εργασιών του λιμανιού στις εταιρείες Eurogate Container, DP World και η P&O Maritime Cyprus Ltd και σε δύο με 2,5 εβδομάδες θα μεταβεί στο Υπουργείο Μεταφορών με τις κατ' αρχήν θέσεις

της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, που ήταν παρών κατά διαστήματα στη συνεδρία, είπε ότι για τη Βουλή πρωτεύων πρέπει να είναι να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι και δεύτερο να ολοκληρωθεί το συντομότερο η έρευνα του Γενική Ελεγκτή και να ληφθούν διορθωτικές κινήσεις όπου εντοπιστούν λάθη. Οι εμπορευόμενοι και επιχειρηματίες που επηρεάζονται προσδοκούν σε άμεση επίλυση των προβλημάτων, ανέφερε.

Ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, απαντώντας στις ερωτήσεις των Βουλευτών για την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τα συμβόλαια, είπε ότι οι παρατηρήσεις που είχε στα 4 από τα 5 ικανοποιήθηκαν και στο 5ο σημείο ικανοποιήθηκαν μερικώς, που αντιστοιχούν στο 80% των εισηγήσεων του Γενικού Ελεγκτή.

Ανέφερε ακόμα ότι σε όλη τη διαδικασία ήταν ενήμερη η Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι κάποιες ανησυχίες απαντήθηκαν από δικηγόρους. “Είναι άδικο να αφήνονται αιχμές για θέματα που θα ελέγξει ο Γενικός Ελεγκτής,” πρόσθεσε.

Είπε ακόμα ότι κατά 80% οι ρυθμιζόμενες ταρίφες μειώθηκαν, αλλά παρατήρησε δεν φωνάζουν για τις μειώσεις, αλλά φωνάζουν για αυτές που αυξήθηκαν.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμα πως για τις θαλάσσιες υπηρεσίες στο σύνολο των ταριφών δεν υπάρχει αύξηση. Διευκρίνισε επίσης ότι αν από τη διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς πάρουμε τον Μερρά, η διαχείριση δεν θα εμπίπτει στη συμφωνία με την εταιρεία.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ακόμα ότι στα συμβόλαια υπάρχει ξεκάθαρος όρος ότι τα σκάφη της Δημοκρατίας εξαιρούνται από τα όποια τέλη. Ανέφερε ακόμα ότι οι συμβάσεις βασίζονται στη λογική του διαμοιρασμού του κινδύνου και βεβαίωσε τη Βουλή ότι από τις συγκεκριμένες συμφωνίες “τα ρίσκα που έχουμε είναι μειωμένα”.

Οι τρεις εταιρείες που ανέλαβαν είναι εταιρείες μεγάλης φήμης, συνέχισε προσθέτοντας ότι όταν πυροβολούμε το ένα ή το άλλο δεν βοηθούμε στην επίλυση των προβλημάτων.

“Πρέπει να είμαστε φειδωλοί στην κριτική” συνέχισε και ζήτησε από τη Βουλή να αποπαγοποιήσει θέσεις στην Αρχή Λιμένων ώστε αυτή να καταστεί αποτελεσματική στην ενάσκηση του εποπτικού της ρόλου. Είπε επίσης ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται με το λογισμικό θα διορθωθούν.

Ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι δεν μπορούσε να γίνει σε μεταβατικό στάδιο συνδιαχείριση του λιμανιού από την ΑΛΚ και τις εταιρείες επειδή πολλοί έφυγαν από την Αρχή Λιμένων και πήγαν να εργαστούν στον ιδιώτη.

Ο Διοικητικός Σύμβουλος της Eurogate Γιάννος Μουζούρης ενημέρωσε τη Βουλή ότι με το ρυθμό εξυπηρέτησης των εμπορευματοκιβωτίων ο χρόνος αναμονής στο λιμάνι ήταν κάτω από 30 λεπτά.

Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία για σήμερα είναι ενθαρρυντικά όχι όμως ικανοποιητικά όχι. Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται να αυξηθεί η παραγωγικότητα σε 1000 κινήσεις για τα πλοία και 1000 εμπορευματοκιβώτια την ημέρα, σε ένα μήνα από τώρα.

Σε ό,τι αφορά τις γερανογέφυρες, είπε ότι οι δύο είναι 21 ετών και οι άλλες δύο 26 ετών, προσθέτοντας ότι έχουν ακόμα ζωή. Πρόσθεσε ότι του χρόνου έρχονται άλλες 4 γέφυρες.

Είπε ακόμα ότι η εταιρεία προσέλαβε 70 άτομα από την Αρχή Λιμένων και αχθοφόρους, ενώ εργοδοτεί και 47 Γερμανούς που εκπαιδεύουν.

Πρόσθεσε ότι οι ταρίφες, θα επανεξεταστούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες οι ανανεωμένες.

Ανέφερε ακόμα ότι μόλις ολοκληρώθηκε η συντήρηση της 4ης γερανογέφυρας θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τις 4.000 εμπορευματοκιβώτια που είναι στο εξωτερικό.

Είπε ακόμα ότι το σύστημα εξυπηρέτησης είναι το ίδιο με αυτό της Eurogate στο Αμβούργο.

Ο εκπρόσωπος της Αρχής Λιμένων Θράσος Τσαγκαρίδης, αναφερόμενος στους δείκτες μέτρησης απόδοσης, εξήγησε ότι έχουμε δύο ομάδες δεικτών, αυτή των ποιοτικών και αυτή των ποσοτικών.

Πρόσθεσε ότι δόθηκε πίστωση ενάμισι χρόνου στους ποιοτικούς δείκτες και ενός χρόνου για τους ποσοτικούς, ακολούθως θα επιβάλλεται πρόστιμο. Εξήγησε ότι δόθηκε αυξημένη πίστωση χρόνου στους ποιοτικούς δείκτες επειδή η Eurogate είναι νέα εταιρεία χρειάζεται χρόνο για να πιστοποιηθεί η απόδοση της.

Ανέφερε ότι η Αρχή, αντιλαμβανόμενη τη σημασία των ποσοτικών δεικτών, θα καταθέσει αύριο παραρτήματα της συμφωνίας για την ποσοτική απόδοση, Είπε ότι η Αρχή Λιμένων ανταποκρίθηκε σε εκατοντάδες μηνύματα εμπορευομένων, και απέστειλε αυστηρές επιστολές στους διαχειριστές. Τέλος ανέφερε ότι προβλέπονται πρόστιμα μέχρι 40.000 ευρώ για έκαστη παράβαση όρων.

Ο Εκπρόσωπος του ΚΕΒΕ είπε ότι κάθε ημέρα που περνά με τη λειτουργία του λιμανιού προβληματική προκαλεί τεράστιες ζημιές. Πρόσθεσε ότι η περισσότερη ζημιά είναι στον τομέα των εξαγωγών, καθώς είναι πιο μεγάλη η προσπάθεια παρά τις εισαγωγές να βρεις πελάτη στο εξωτερικό και να τον ικανοποιήσεις.

Ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος προϊόντα με ημερομηνία λήξης να μην παραληφθούν. Πρόσθεσε ότι και οι εισαγωγές φθαρτών παθαίνουν ζημιά και εξέφρασε τη θέση ότι η εταιρεία πρέπει να αποζημιώσει για τις απώλειες.

Συνεχίζοντας εξήγησε ότι υπήρχε πρόβλημα συμβατότητας του λογισμικού της εταιρείας με τα τελωνεία και την Αρχή Λιμένων.

“Οι ζημιές είναι στα μέλη μας και πρέπει να δούμε πως λειτουργεί το λιμάνι” συνέχισε, προσθέτοντας ότι οι μεταφορείς είχαν δίκαιο όταν ανέμεναν και δεν έβγαιναν από το λιμάνι τα φορτία όμως, όταν άρχισε να λειτουργεί το λιμάνι δεν πήγαιναν να φορτώσουν. Θα πάμε τη Δευτέρα, ήταν η απάντηση που πήρε όταν τους προσέγγισε, ανέφερε στην Επιτροπή.

“Καίγεται το σπίτι μας και αντί να σβήσουμε τη φωτιά σκεφτόμαστε να το χαλάσουμε”, είπε, ενώ σε σχέση με τα τέλη για εμπορεύματα που έπρεπε να περάσουν υγειονομικό έλεγχο το κόστος ήταν 12 ευρώ και τώρα η δαπάνη είναι στα 130.

“Αναμένουμε να μειώσουν αρκετά τις μη ρυθμιζόμενες ταρίφες” συμπλήρωσε.

Ο Εκπρόσωπος της ΟΕΒ ανέφερε ότι οι πρώτοι που πληρώνουν είναι οι επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι πρέπει να λυθούν τα προβλήματα χθες και να μειωθούν οι ταρίφες από τις διαχειριστικές εταιρείες.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων είπε ότι στη Λάρνακα υπάρχει το πλοίο που δωρήθηκε και από το χώρο που καταλαμβάνει χάνουμε 10 με 13 βαπόρια την εβδομάδα.

Ανέφερε ότι στο λιμάνι Λεμεσού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα χώρου για τα εμπορευματοκιβώτια και πως πρέπει να δοθεί έστω και προσωρινά πρόσθετος χώρος στην εταιρεία.

Συνεχίζοντας είπε πως υπάρχει πρόβλημα στις 4,000 με 4,500 εμπορευματοκιβώτια που βρίσκονται εκτός Κύπρου, και ότι ανακοινώθηκε ακύρωση γραμμών πλοίων. Υπάρχουν κυπριακές ναυτιλιακές εταιρείες που αν συνεχιστεί η κατάσταση θα καταρρεύσουν οικονομικά, σημείωσε. Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Ανεχθήκαμε να υπολειτουργούν την πρώτη βάρδια, να καλύπτεται σε δεύτερη και τρίτη βάρδια, είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν ψηλά τέλη στην πλεύριση πλοίων που ανέρχονται σε 17 ευρώ επί το μήκος του πλοίου. Είπε πως αυτά επιβάλλονται μετά τις 24 ώρες και εξήγησε πως από 800 ευρώ την ημέρα που πληρώναμε πριν, τώρα θα πληρώσουμε 5000 με 6000 την ημέρα.

Ανέφερε ακόμα ότι η DP πρέπει να φέρει νέους γερανούς και είπε ότι πλοίο με 1500 τόνους σίδερο, δεν μπορεί να ξεφορτώσει επειδή δεν υπάρχει γερανογέφυρα. Εξακολουθούν αυτά τα προβλήματα να υπάρχουν και πρέπει να λυθούν, είπε.

Ο εκπρόσωπος των πλοιοκτητών ανέφερε ότι απαιτείται άμεση επίλυση των προβλημάτων, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή στην εικόνα που μεταφέρεται στο εξωτερικό, καθώς αυτή επηρεάζει το άμεσο παρόν και το εγγύς μέλλον. Για τις ταρίφες, είπε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος ώστε οι εταιρείες που ανέλαβαν δέσμευση να ανασκοπήσουν την κατάσταση.

O Ανδρέας Γεωργίου, Γενικός Γραμματέας της ΣΥΑΛΚ, είπε ότι δόθηκαν τεράστιοι χώροι στη DP που μένουν αναξιοποίητοι την ώρα που η Eurogate αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου. Πρόσθεσε ότι οι δύο εταιρείες δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τις εταιρείες υδρογονανθράκων στη Λεμεσό επειδή δόθηκε το μονοπώλιο στη ιδιωτική εταιρεία, είπε προσθέτοντας ότι η Noble έφυγε από το λιμάνι Λεμεσού επειδή ήταν ακριβή η Λεμεσός και πήγε στη Λάρνακα.

Ο εκπρόσωπος της ΣΕΚ είπε ότι οι εταιρείες θέλουν να τους υφαρπάξουν κινήσεις που ρυθμίζονται ως λιμενεργατικές δια νόμου. Δώσαμε πίστωση χρόνου μέχρι τέλος Μαρτίου, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος της ΠΕΟ είπε ότι θα αναμένουμε μέχρι τέλος Μαρτίου, προσθέτοντας ότι “δεν ξέρουμε τι συμφωνίες έγιναν για τους λιμενεργάτες χωρίς τους λιμενεργάτες”.

Ο εκπρόσωπος των εκτελωνιστών ανέφερε ότι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβαν οι εταιρείες εντοπίστηκαν προβλήματα τα οποία κατατέθηκαν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο. Είπε πως πρέπει να δουν τι θα κάνουμε με τους χώρους, καθώς η Eurogate έχει πρόβλημα χώρου. Τα εμπορευματοκιβώτια είναι 4 όροφοι, ανέφερε εξηγώντας ότι αυτό προκαλεί χρονοτριβές στον εντοπισμό και μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων.

Ο εκπρόσωπος τς DP είπε ότι η εταιρεία διαχειρίζεται υπηρεσίες σε 77 λιμάνια στον κόσμο και λειτουργεί με σεβασμό των συμβάσεων και των νομοθεσιών που διέπουν τη λειτουργία των λιμανιών.

“Η λειτουργία του τερματικού μας να είναι εύρυθμη” πρόσθεσε, αναφέροντας ότι η DP αναμένει να λάβει επίσημο αίτημα για να παραχωρήσουμε μέρος του χώρου που διαχειρίζεται, διευκρινίζοντας ότι δεν υπεβλήθη τέτοιο αίτημα. “Βοηθούμε εμπράκτως τους γείτονες μας σε πολύ μεγάλο βαθμό,” ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι ο εξοπλισμός της εταιρείας είναι συμβατός με όλα τα είδη φορτίων εκτός από εμπορευματοκιβώτια, προσθέτοντας ότι “από την πρώτη ημέρα λειτουργούμε χωρίς πρόβλημα κινητοποιώντας κυπριακές εταιρείες υποστήριξης¨”.

Σε ό,τι αφορά το λογισμικό, είπε πως υπάρχουν τρία συστήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους αναφέροντας ότι ξεκίνησε μια δουλειά παράλληλα. Είπε ακόμα ότι όπου υπάρχει πρόβλημα με το λογισμικό η εταιρεία διεκπεραιώνει την εργασία με το χέρι.

Σε ό,τι αφορά το κρηπίδωμα που χρησιμοποιεί η Eurogate για 18 μήνες, είπε πως η Eurogate γνώριζε για το κρηπίδωμα και δήλωσε ότι είναι το πιο βαθύ στην περιοχή και η DP το χρειάζεται.

Ο εκπρόσωπος της P&O Maritime Cyprus Ltd που διαχειρίζεται τις θαλάσσιες υπηρεσίες ανέφερε ότι η εταιρεία επένδυσε σε 2 ρυμουλκά 10 εκ, και ένα 1 εκ για μία πιλοτίνα. Είπε ακόμα ότι όποιο όφελος έχει η εταιρεία θα το έχει και η κυπριακή οικονομία.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα