Έντονη διαφωνία στη Βουλή των Λόρδων λόγω Ντόναλντ Τραμπ

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο για να διαδηλώσουν ενάντια σε μια επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Βρετανία την στιγμή που οι βουλευτές συζητούσαν κατά πόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει δεκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Πολλοί από τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο κρατούσαν πλακάτ, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Ο Τραμπ στα

σκουπίδια. Πολεμήστε την μισαλλοδοξία»

«Πρόκειται για την άνοδο του μίσους και του εξτρεμισμού, που προσωποποιείτε στον Τραμπ. Δεν πρόκειται μόνο για αυτόν, αλλά ο ίδιος αντιπροσωπεύει ό,τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή την περίοδο», τόνισε η 61χρονη Άλισον Ντέιλ μία από τους διαδηλωτές στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Η πρόκληση ήταν μια σπασμωδική κίνηση που μας έκανε να φανούμε απελπισμένοι», πρόσθεσε.

Την έντονη διαίρεση που υπάρχει μεταξύ των Βρετανών βουλευτών ενόψει της προγραμματιζόμενης επίσημης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα αποκάλυψε η πολύωρη συνεδρίαση στη Βουλή των Κοινοτήτων για το θέμα.

Η συζήτηση προκλήθηκε από το αίτημα που υπέγραψαν στο διαδίκτυο 1,86 εκατομμύρια πολίτες να υποβαθμιστεί η επίσκεψη Τραμπ σε απλή επίσκεψη ξένου ηγέτη, χωρίς τις τιμές της επίσημης κρατικής επίσκεψης που επιφυλάσσει το βρετανικό εθιμοτυπικό στους προσκεκλημένους από την βασίλισσα ηγέτες χωρών.

Οι απόψεις των περισσότερων βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ήταν αντίθετες από αυτές των περισσότερων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Οι μεν υποστήριξαν ότι το θέμα άπτεται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και ότι μία επίσημη επίσκεψη με όλες τις τιμές είναι ο καλύτερος τρόπος ανάδειξης της στενής σχέσης Βρετανίας-ΗΠΑ που θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη δυνατή βρετανική επιρροή επί της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου.

Ο Συντηρητικός βουλευτής Κρίσπιν Μπλαντ τόνισε επίσης ότι η ανάκληση μίας πρόσκλησης που έχει επιδοθεί στο όνομα της βασίλισσας θα την έφερνε στην πιο δύσκολη δυνατή θέση, ενώ ο συνάδελφός του Τζέιμς Κάρτλιτζ είπε ότι η Βρετανία θα γινόταν «διεθνής περίγελως» αν απέσυρε την πρόσκληση.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντέτειναν ότι η βασίλισσα θα έρθει σε δύσκολη θέση εάν υποχρεωθεί να φιλοξενήσει έναν άνθρωπο που ήδη παραβιάζει αρχές και αξίες της βρετανικής κοινωνίας και δημοκρατίας.

Ο εισηγητής της συζήτησης βουλευτής των Εργατικών Πολ Φλιν είπε ότι οι χυδαιότητες που έχει εκστομίσει ο Αμερικανός Πρόεδρος τον καθιστούν «ακατάλληλο» για συνάντηση με την βασίλισσα Ελισάβετ.

Σε μία δριμύτατη προσωπική επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Φλιν είπε ότι «η διανοητική ικανότητα αυτού του Προέδρου είναι πρωτοζωικού οργανισμού».

Ο Άλεξ Σάλμοντ του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) είπε ότι η επίσημη επίσκεψη με τον Αμερικανό Πρόεδρο σε θέση ισχύος θα αποβεί μία «καταστροφή» για τη Βρετανία.

Η Τασμίνα Άχμεντ-Σέικ επίσης από το SNP υπενθύμισε στους βουλευτές ότι το 2012 ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει στο Twitter ότι θα ήταν θεμιτό να φωτογραφίσει κανείς γυμνή τη Δούκισσα του Κέιμπριτζ Κέιτ Μίντλετον. «Οποιαδήποτε οικογένεια δεν θα ήθελε να υποδεχθεί στο σπίτι της κάποιον μετά από ένα τέτοιο σχόλιο. Επομένως γιατί θα πρέπει η βασιλική οικογένεια να τον ανεχθεί;» διερωτήθηκε η Σκωτσέζα βουλευτής.

Πολλοί βουλευτές επέκριναν την Πρωθυπουργό Μέι για τη σπουδή με την οποία απηύθυνε την πρόσκληση για επίσημη κρατική επίσκεψη στον Ντόναλντ Τραμπ εκ μέρους της βασίλισσας μόλις μία εβδομάδα μετά από την ορκωμοσία του. Σημείωσαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έλαβε αντίστοιχη πρόσκληση μετά από δυόμισι χρόνια στο Λευκό Οίκο και ότι Πρόεδροι όπως ο Τζον Κένεντι δεν προσκλήθηκαν ποτέ κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Παρά την έντονη συζήτηση και τις διαφωνίες των βουλευτών, η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει εκ των προτέρων ότι η πρόσκληση δεν ανακαλείται και ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί, πιθανότατα το καλοκαίρι. Τη συζήτηση δεν ακολούθησε ψηφοφορία.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο Υφυπουργός Εξωτερικών σερ Άλαν Ντάνκαν είπε ότι η αξία μίας επίσημης κρατικής επίσκεψης έγκειται στη σημασία της διπλωματίας, ιδίως σε μια περίπτωση μίας τόσο στενής διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς πολιτικής. «Η ειδική σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγαλύτερη από πρόσωπα», σχολίασε ο σερ Άλαν.

Σημείωσε ωστόσο ότι η εξαιρετική τιμή της ομιλίας στα μέλη και των δύο βουλών στην ιστορική αίθουσα του Westminster Hall δεν επιφυλάσσεται σε όλους τους προσκεκλημένους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο ικανοποίησης του αιτήματος των διαφωνούντων βουλευτών να μην παραχωρηθεί στον Πρόεδρο Τραμπ αυτή η τιμή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης χιλιάδες πολίτες από τον «Συνασπισμό Σταματήστε τον Τραμπ» και άλλες οργανώσεις ακτιβιστών ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κοινοβούλιο ζητώντας την ανάκληση της πρόσκλησης. Ανάλογα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε τουλάχιστον δέκα ακόμα πόλεις της Βρετανίας.

Πηγή ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα