Οι δηλώσεις Ακιντζί για επανέναρξη συνομιλιών στον τ/κ Τύπο

Οι χθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί για την επανέναρξη των συνομιλιών αύριο προβάλλονται στον σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο και σε κάποιες εφημερίδες αποτελούν το κύριο θέμα του πρωτοσέλιδου. Αναφορά γίνεται επίσης σε εσωτερικά θέματα, όπως ανθρώπινες ιστορίες, οικονομικά προβλήματα επαγγελματιών εμπόρων και τα τροχαία ατυχήματα που μαστίζουν την τ/κ κοινότητα.

Η “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Μην περιμένετε μονομερές βήμα”, αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη για τις διαπραγματεύσεις που επαναρχίζουν αύριο. Αλλού γράφει ότι ο “υπουργός

εργασίας” δήλωσε πως θα υπάρξουν αλλαγές στη “νομοθεσία” για τις κοινωνικές ασφαλίσεις και την εργασιακή ασφάλεια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το βακούφικο Αρίφ Χασάν Ταχσίν, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι “είμαστε περήφανοι που είμαστε Κύπριοι” (σ.σ. απάντηση σε σχετικές δηλώσεις του “πρωθυπουργού” Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν).

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού), με τίτλο “Πρέπει να κάνουν γέφυρα τα ΗΕ”, αναφέρεται στις σχετικές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί χθες για το Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε έγκλημα μέσα σε εκκλησία και γράφει για τις επιθέσεις τζιχαντιστών σε δύο εκκλησίες Κοπτών στην Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στόχος είναι το 1 δις ευρώ έσοδα από τον ιατρικό τουρισμό για το ψευδοκράτος και αναφέρεται σε σχετικές δηλώσεις του “προέδρου” του “συνδέσμου ιατρικού τουρισμού” Αχμέτ Σαβασιάν, που συμμετείχε στην έκθεση ιατρικού τουρισμού στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Σας εμπιστεύτηκα τον γιο μου”, φιλοξενεί δηλώσεις του πατέρα ενός φοιτητή από την Τουρκία, ο οποίος μαχαιρώθηκε όταν προσπάθησε να χωρίσει δύο άτομα σε καβγά και τώρα νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα. Αλλού γράφει ότι από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Μάρτιο του 2017 τρία παιδιά τραυματίστηκαν και το ένα έχασε τη ζωή του σε διαφορετικά τροχαία λόγω απροσεξίας των μεγάλων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις δηλώσεις Ακιντζί και προτάσσει την αναφορά του ότι ο ρόλος των ΗΕ είναι σημαντικός.

Η “Κίπρις” (Κύπρος), με τίτλο “Δεν λήφθηκαν υπόψη οι προειδοποιήσεις”, αναφέρεται σε κεντρικό οδικό σημείο στον “δήμο” Κιόνελι όπου είχε συμβεί δυστύχημα με μοτοσικλετιστή και οι επισημάνσεις που έγιναν από την “αστυνομία” και το “δικαστήριο” για τις ελλείψεις εκεί, δεν λήφθηκαν υπόψη. Αλλού γράφει για ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας λόγω της έρευνας που διέταξαν οι Αμερικανοί για εμπλοκή ή μη της Μόσχας στην τελευταία επίθεση με χημικά στη Συρία. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το μέλος του συνδέσμου νεφροπαθών, Φεριχά Τελ, ανέφερε ότι τα προβλήματα των συγκεκριμένων ασθενών δεν έχουν αντιμετωπισθεί ακόμα και μόνο ένας νεφρολόγος υπάρχει για να βοηθά και να εξετάζει τους νεφροπαθείς.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Στα πρόθυμα πτώχευσης λόγω χρεών οι μικρομεσαίοι”, αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα του προέδρου του αντίστοιχου συνδέσμου, Μαχμούτ Κανμπέρ, που σημείωσε ότι στη “χώρα”, λόγω της μη οικονομικής σταθερότητας, οι έμποροι δανείζονται για να επιβιώσουν και αυτό τους οδηγεί στην πτώχευση, επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφίες και αναφέρεται στο φεστιβάλ αγρελιού που διοργανώθηκε χθες στην Αγία Ειρήνη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Ακιντζί δήλωσε πως δεν θέλει επιδιαιτησία και γραπτές προτάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα