BREXIT και η ανάγκη οικοδόμησης μιας άλλης Ευρώπης

Στις 5 Απριλίου η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε την απόφαση BREXIT και τους όρους για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμφίβολα η βούληση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την ΕΕ είναι ένα γεγονός τεράστιου πολιτικού μέγεθος με πολλά μηνύματα.

Στη διενέργεια του δημοψηφίσματος κυριάρχησαν διάφορα κίνητρα, ενώ η εκστρατεία υποκινήθηκε και από ρατσιστικές, εθνικιστικές δυνάμεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στις

δυνάμεις που τάχθηκαν υπέρ του BREXIT είχε δώσει επιχειρήματα η ίδια η ΕΕ που πριν το δημοψήφισμα είχε υπογράψει συμφωνία με τον Κάμερον με την οποία, μεταξύ άλλων, περιορίζονταν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών.

Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, από μια άλλη σκοπιά, εκφράζουν και την απόρριψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ΕΕ.

Η απόφαση BREXIT λοιπόν θα πρέπει πρωτίστως να προβληματίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της σκληρής λιτότητας που προωθούν στην Ένωση και τις δυσβάστακτες επιπτώσεις που έχουν αυτές στους λαούς.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί υποφέρουν από τα ελλείμματα δημοκρατίας της Ένωσης. Και το πιο σημαντικό, έχουν εξαθλιωθεί από τις αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που δημιουργούν στρατιές νέων ανέργων, αυξάνουν τις ανισότητες, κλείνουν τις ΜμΕ, διαλύουν το ήδη κουτσουρεμένο κοινωνικό κράτος, ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο και οδηγούν τους λαούς στην πλήρη φτωχοποίηση.

Η απόφαση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού για το BREXIT αντανακλά τα σοβαρά αυτά προβλήματα της ΕΕ, εκφράζει την δυσαρέσκεια που κυριαρχεί γενικά στους πολίτες για την ΕΕ και έρχεται ως απάντηση στις πολιτικές που καταπατούν τα συμφέροντα και τις δίκαιες προσδοκίες των εργαζομένων και του λαού.

Με αφορμή το BREXIT και την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών, φυγόκεντρων τάσεων είμαστε μπροστά σε μια πρόκληση αλλά έχουμε και καθήκον να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την διαδικασία νεοφιλελεύθερης ολοκλήρωσης της Ένωσης των πολλών ταχυτήτων, και να ενισχύσουμε τον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης. Της Ευρώπης της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, και της ειρήνης.

Δεν μπορεί η Ε.Ε να συνεχίσει να αναπτύσσεται ως ολοκλήρωση της φτώχειας, και των κοινωνικών ανισοτήτων, της στρατιωτικοποίησης και των ξένων επεμβάσεων, της έξαρσης του ρατσισμού, της προώθησης των ιδιοτελών συμφερόντων των ισχυρών κρατών και των μεγάλων πολυεθνικών. Δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτή η ΕΕ των 120 εκατομμυρίων φτωχών, των 30 εκατομμυρίων άνεργων και των 4,5 εκατομμυρίων άστεγων.

Ως πρώτο βήμα οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλουν να σεβαστούν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού και να μην υπάρξει οποιοσδήποτε εκφοβισμός ή άσκηση πιέσεων κατά τις διαπραγματεύσεις. Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει στην βάση νέων ρυθμίσεων που θα θέτουν τις ανάγκες των λαών πάνω από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της «ελεύθερης αγοράς».

Και η όποια συμφωνία υπάρξει μεταξύ ΕΕ και Ηνωμ. Βασιλείου πρέπει να διασφαλίζει πως τα κοινωνικά δικαιώματα, τα εργασιακά κεκτημένα, τα πρότυπα δημόσιας υγείας και οι προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος δεν θα υποβαθμιστούν. Εξίσου σημαντικό είναι να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς έχουμε καταθέσει ψήφισμα στην ολομέλεια, στο οποίο υπογραμμίζουμε όλα τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που πρέπει να προστατευτούν.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο είναι πλέον βέβαιο πως οι συνέπειες του BREXIT δεν θα είναι ανεπαίσθητες. Βάσει έρευνας που διενήργησε ο διεθνής ελεγκτικός οίκος PwC η Ιρλανδία και η Κύπρος μετά το Brexit είναι οι πιο εκτεθειμένες χώρες μέλη της Ε.Ε. στον τομέα του Εμπορίου. Οι εξαγωγές της χώρας μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας μας βρίσκονται στο 9,5%, ποσοστό ιδιαίτερα ψηλό.

Άλλες μελέτες αναφέρονται σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και στον τομέα του τουρισμού για το έτος 2017, λόγω της υποχώρησης της στερλίνας. Επίσης υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στα βρετανικά πανεπιστήμια αλλά και για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν οι κύπριοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ έπρεπε να είχε ήδη επεξεργαστεί συγκεκριμένα σχέδια δράσης ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες αλλά και να αξιοποιηθούν πιθανές ευκαιρίες προς όφελος της οικονομίας και του λαού μας. Δυστυχώς όχι μόνο δεν λειτούργησαν προληπτικά αλλά συνεχίζουν ακόμη και την υστάτη να μην επιδεικνύουν την απαραίτητη πολιτική βούληση.

Ως ΑΚΕΛ, μαζί και με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα αγωνιστούμε ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που να προστατεύει όσο το δυνατό τα συμφέροντα των λαών, και να μην χρησιμοποιηθεί το BREXIT ως πρόσχημα για να νομιμοποιηθεί η εμβάθυνση ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων που θα αντιστρατεύεται πλήρως τις ανάγκες των λαών.


*Ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Αντιπροέδρου της Ευρωπαικής Ενωτικής Αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα