Οι διαφορές είναι ακόμη εδώ

«Ιστορικό σταθμό» χαρακτηρίζει ο ΠτΔ την κατάθεση χαρτών, για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974
Το εδαφικό παραμένει ανοικτό με αγκάθια τη Μόρφου, τον αριθμό επιστροφής προσφύγων και την ακτογραμμή. Δεν είναι ικανοποιητικός ο χάρτης των Τ/κ, δηλώνει ο Κυβ. Εκπρόσωπος.

Χωρίς να βρεθεί η χρυσή τομή και χωρίς να υπάρξει τελικώς πάρε - δώσε σε συνάρτηση με το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, όπως πολλοί ερμήνευαν την διαδικασία της συζήτησης του εδαφικού, Νίκος Αναστασιάδης

και Μουσταφά Ακιντζί κατέθεσαν, για πρώτη φορά από το 1974, τους πολυσυζητημένους χάρτες, στη βάση των ποσοστών που συμφωνήθηκαν στο Μον Πελεράν, δηλαδή στη βάση των ποσοστών 28,2% - 29,2% για το έδαφος της τ/κ συνιστώσας πολιτείας μετά τη λύση.

Στην ε/κ πλευρά από τη μια υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία καταθέτουν έναν χάρτη, με τον οποίο επιστρέφεται σχεδόν το 20% του ποσοστού εδάφους που κατέκτησε με τα όπλα. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση στο twitter του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος χαρακτήρισε «σταθμό» στην ιστορία του Κυπριακού την κατάθεση χαρτών, προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

Από την άλλη, όμως, ο συγκεκριμένος χάρτης που κατέθεσαν οι Τούρκοι δεν είναι αυτός που περίμενε η πλευρά μας. Σύμφωνα με πηγές από τη Γενεύη, τα κυριότερα προβλήματα σχετικά με τον τ/κ χάρτη είναι το ποσοστό ακτογραμμής, ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση και το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνει επιστροφή της Μόρφου.

Το ποσοστό ακτογραμμής, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιο μεγάλο για την τ/κ πλευρά απ' ό,τι για την ε/κ πλευρά. Ο αριθμός των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση είναι κοντά στον αριθμό που είχε προταθεί στο Μον Πελεράν 2, δηλαδή κοντά στις 65,000, έως και ελάχιστα πιο πάνω.

Η τ/κ πλευρά, επίσης, πήρε κάτι ακόμα που ήθελε: Να μείνουν «κλειδωμένοι» οι χάρτες μέχρι να συμφωνηθούν όλα, έτσι ώστε να μη θεωρείται ως προηγούμενο η κατάθεσή τους.

Η πρόταση Αναστασιάδη
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Σίγμα», έχει επιλεγεί ο χάρτης που περιλαμβάνει τα εξής:
-Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%
-Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%
-Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
-Μόρφου και τα παράλιά της υπό ε/κ διοίκηση
-Κυθρέα και περιοχή Απ. Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
-Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
-Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου, αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου, υπό ε/κ διοίκηση
-Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91.000

Η ε/κ πλευρά είχε ετοιμάσει 7 εναλλακτικούς χάρτες και 14 σενάρια για τους τ/κ χάρτες. Το ένα σενάριο, το οποίο ήταν και το επικρατέστερο, ήταν τελικά ο χάρτης που κατατέθηκε από την τ/κ πλευρά. Αυτός ήταν κι ο λόγος που ήταν έτοιμα τα σχόλια με τις διαφωνίες της ε/κ πλευράς και κατατέθηκαν άμεσα στα Ηνωμένα Έθνη.

Το χρονικό της συζήτησης
Νίκος Αναστασιάδης, Μουσταφά Ακιντζί, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και οι τρεις χαρτογράφοι (ένας Ε/κ, ένας Τ/κ και ένας από τα Ηνωμένα Έθνη) αποσύρθηκαν στις 19:30 ώρα Κύπρου στο ειδικό δωμάτιο για τη συζήτηση εδαφικού και την ανταλλαγή των χαρτών μεταξύ των δυο πλευρών.

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα ήταν περίπου μιας ώρας, γεγονός που δείχνει ότι η τελική διαπραγμάτευση για το συγκεκριμένο ζήτημα πηγαίνει για το τέλος, όταν θα έχουν όλα ξεκαθαρίσει.

Από τη μελέτη του τ/κ χάρτη εξετάστηκε αν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα, δηλαδή στο ποσοστό του 29,2%. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί ξεκίνησε με την ενημέρωση από τους δύο διαπραγματευτές -Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί- για τις διαβουλεύσεις που είχαν νωρίτερα για το θέμα της αποτελεσματικής εκπροσώπησης των Τ/κ.

Δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που γίνεται αυτή η ανταλλαγή χαρτών, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε όμως «ότι υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς».

Ερωτηθείς για «την περίπτωση της Μόρφου», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να μπει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των γραπτών σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα επί του χάρτη που υποβλήθηκε. Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν θέλησε να αναφερθεί και στο θέμα του αριθμού των προσφύγων που επιστρέφουν ή άλλα στοιχεία του χάρτη, επαναλαμβάνοντας ότι τα σχόλια του Προέδρου Αναστασιάδη δόθηκαν γραπτώς.

Μπουρτζού: Κατάλληλοι οι χάρτες
Κατάλληλοι είναι οι χάρτες που κατέθεσαν οι δύο πλευρές, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Μπαρίς Μπουρτζού, ο οποίος είπε ότι είναι στο πλαίσιο των ποσοστών που πρότειναν οι δύο πλευρές.

Ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε ότι, στην παρουσία έξι ατόμων, μελετήθηκαν οι χάρτες που κατατέθηκαν, προσθέτοντας πως ήταν παρόντες οι δύο ηγέτες, ο ειδικός για τον χάρτη των ΗΕ, οι ειδικοί των δύο πλευρών και ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ. Ανέφερε ότι οι ηγέτες είδαν ο ένας τον χάρτη του άλλου και ο ειδικός των ΗΕ, μαζί με τους ειδικούς των δύο πλευρών, έκαναν μια εργασία και μελέτησαν αν οι δύο χάρτες είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας που έγινε στο Μον Πελεράν.

Χθες το μεσημέρι, ωστόσο, η «κυβέρνηση» των κατεχομένων, με γραπτή επιστολή της, καλούσε τον κατοχικό ηγέτη να μην καταθέσει χάρτη, αν δεν λάμβανε δέσμευση για την εκ περιτροπής προεδρία.

Και πάλι αντιπαραθέσεις λόγω διαρροών
Η διαρροή πληροφοριών για τον χάρτη που επρόκειτο να καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει και πάλι αναστάτωση στην ε/κ αποστολή. Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν έντονη, καθώς έκανε λόγο για κάποιους που θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων, επειδή κάποιοι προβαίνουν σε ενέργειες που δεν υπάρχει η όποια λογική εξήγηση που να δικαιολογεί τέτοιες ενέργειες», οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί «σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το τι γίνεται στη Γενεύη, να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία, έτσι ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα σε έναν στόχο που δεν είναι τίποτε άλλο από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας».

Κύκλοι που πρόσκεινται στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη θεωρούν ότι οι διαρροές γίνονται από αρχηγό κόμματος, αμέσως έπειτα από κάθε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Στις διαρροές αντέδρασαν και οι ηγέτες των κομμάτων που συνοδεύουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη με αναρτήσεις τους στο twitter.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου: «Η διαρροή των θέσεών μας για το εδαφικό υποσκάπτει τη διαπραγματευτική μας θέση. Ο 'πατριωτισμός' αυτών που καθημερινά μας κάνουν μαθήματα».

ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού: «Η διαρροή χάρτη επιβεβαίωσε ότι κάποιοι έχασαν κάθε ίχνος σοβαρότητας, αλλά και ότι θα κάνουν τα πάντα για να υπονομεύσουν τη διαδικασία».

Πρόεδρος ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος: «Έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι προσεκτικοί με όσους προσπαθούν να παραπλανήσουν τον λαό μας με 'εποικοδομητικές ασάφειες'».

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών Γ. Λιλλήκας: «Οι διαρροές εγγράφων μόνο ζημιά προκαλούν, ιδιαίτερα εν μέσω διαπραγματεύσεων. Η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνει και χωρίς διαρροή εγγράφων».

Πρόεδρος Οικολόγων Γ. Περδίκης: «Η διαρροή εγγράφων είναι καταδικαστέα και ύποπτη. Η έλλειψη διαφάνειας δεν νομιμοποιεί τις διαρροές, ούτε το αντίθετο. Οι διαρροές δεν πρέπει να δικαιολογούν την έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα