Κλειστές πόρτες σε πρόσφυγες

Η τρομοκρατία οδηγεί τις ευρωπαϊκές χώρες στη λήψη σκληρών αποφάσεων
Στη Γερμανία οι αιτούντες άσυλο μειώθηκαν κατά 600 και βάλε χιλιάδες, ενώ το συγκυβερνών κόμμα στην Αυστρία ζητεί τη μείωση κατά το ήμισυ του ανώτατου ορίου τέτοιων αιτήσεων

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι στη Γερμανία έφτασαν το 2016 280.000 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά περισσότερο από 600.000 σε σχέση με το 2015. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, η μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο σχετίζεται με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου και τη μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ

ΕΕ και Τουρκίας. Το 2015, η Γερμανία είχε δεχθεί αριθμό-ρεκόρ 890.000 αιτήσεων ασύλου.

Σημειώνεται πως η μεταναστευτική κρίση έχει γίνει επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης πριν από τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο. Μετά την πτώση των ποσοστών του CDU σε τοπικές κάλπες, η Γερμανίδα Καγκελάριος παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί με καλύτερο τρόπο την προσφυγική κρίση. «Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα που πήρε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η ΕΕ φέρνουν αποτέλεσμα», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ. «Επιτύχαμε στο να διαχειριστούμε και να ελέγξουμε τη διαδικασία της μετανάστευσης», τόνισε ο ίδιος.

Νέα εμπόδια από Αυστρία
Την ίδια ώρα, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια προσυνεννόηση με τον κυβερνητικό εταίρο του -το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο ηγείται του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού- το συγκυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε, σε χθεσινή συνεδρίαση των δικών του στελεχών στην κυβέρνηση, τη μείωση κατά το ήμισυ, στις 17.000, του ανώτατου ορίου των 35.000 αιτήσεων ασύλου που είχε συμφωνηθεί για εφέτος, ήδη πριν από ένα χρόνο, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Πρόκειται για μία «ψυχρή» εξαγγελία, που όμως πρέπει να εκληφθεί ως «σημάδι» προς τον πληθυσμό, ο οποίος αισθάνεται ανασφάλεια και κανείς πρέπει να αντιδράσει, διατεινόταν σε δηλώσεις του το απόγευμα στα Μέσα Ενημέρωσης ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και Αντικαγκελάριος της κυβέρνησης Ράινχολντ Μιτερλένερ, προσθέτοντας πως ο αριθμός των 17.000 προέκυψε σε σύγκριση με την αλληλεγγύη στην Ευρώπη.

Κατά την άποψή του, χρειάζεται τώρα μία συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο ίδιος αναμένει ότι, όπως και στο θέμα του κλεισίματος της Διαδρομής των Βαλκανίων (σ.σ. στο οποίο η Αυστρία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο), θα υπάρξει ένα φαινόμενο «ντόμινο» στην Ευρώπη, ενώ θεωρεί πως υπάρχει μία αναγκαιότητα ενσωμάτωσης και πως για το Λαϊκό Κόμμα η κοινωνική συμβίωση επιβαρύνεται υπέρμετρα με τους υψηλούς αριθμούς σε πρόσφυγες.

Τα στατιστικά στοιχεία
Σημειώνεται πως ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι στην Αυστρία για την παροχή ασύλου ήταν αισθητά μικρότερος, σε σχέση με το 2015, έχοντας φθάσει από τις αρχές του χρόνου και έως τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου τις 37.135, έναντι 90.000 το 2015, όπως αναφέρουν τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Αναλυτές στη Βιένη επισημαίνουν πως σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, που ανέρχεται σε 8,6 εκατομμύρια κατοίκους, ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλός, κάνοντας κανείς σύγκριση, για παράδειγμα, με τη Γαλλία, όπου με έναν σχεδόν οκταπλάσιο πληθυσμό από εκείνον της Αυστρίας, ο αντίστοιχος αριθμός αιτήσεων ήταν «μόλις» 61.830.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, από την 1η Ιανουαρίου έως τη 14η Δεκεμβρίου 2016 είχαν υποβληθεί στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά 1.075.350 αιτήσεις χορήγησης ασύλου, με το περισσότερο από το ήμισυ από αυτές, 671.420, να έχουν υποβληθεί στη Γερμανία.

Στην Αυστρία, μέσα στο 2016 εκδόθηκαν συνολικά 57.412 αποφάσεις ως προς τη χορήγηση ασύλου, με τις 23.257 να είναι απορριπτικές και τις 23.894 να είναι θετικές, και από αυτές ένα ποσοστό 71% αφορούσαν Σύρους, στους οποίους αναγνωρίζεται το καθεστώς πρόσφυγα και παρέχεται άσυλο, ενώ ακολουθούν πολίτες προερχόμενοι από το Αφγανιστάν.

Πλαφόν στις… διακινήσεις
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού, σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων, έχει επιβάλει από τον Φεβρουάριο του 2016 ανώτατο ημερήσιο όριο 80 τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα, ενώ συνολικά μέσα στο 2016 ο αριθμός των προσφύγων που θα γίνονταν δεκτοί θα ανέρχονταν σε 37.500, με στόχο ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων ασύλου έως το τέλος του 2019 να μην υπερβεί τις 127.500.

Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου που υποβλήθηκαν στη διάρκεια του 2015 στην Αυστρία είχαν ανέλθει σε 90.000, αριθμός που είναι κατά 200% μεγαλύτερος από εκείνον των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί το 2014, όταν είχαν φθάσει στις 28.000, αλλά υπολείπεται αρκετά εκείνου των 170.000 του έτους 1956 -κατά την περίοδο της κρίσης στην Ουγγαρία- που θεωρείται ο «ιστορικά» υψηλότερος για την Αυστρία.

Ποσοστώσεις θέλει κι ο Φιγιόν
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο υποψήφιος της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε χθες, ενόψει της επίσκεψής του στη μεθοριακή πόλη Μαντόν, στη νοτιοανατολική Γαλλία, ότι η χώρα του έχει ανάγκη από ποσοστώσεις στον αριθμό των προσφύγων. «Θέλω η Γαλλία να μπορεί να αποφασίζει κάθε χρόνο για τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να δεχτεί στο έδαφός της», δήλωσε ο Φιγιόν στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και στον τηλεοπτικό σταθμό BFM.

Ο Φιγιόν αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Νίκαια, όπου τον Ιούλιο 86 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση που εξαπέλυσε με φορτηγό ένας τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται πως η μετανάστευση και η ασφάλεια βρίσκονται υψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί τον Απρίλιο, με την ηγέτιδα του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει ότι η Γαλλία πρέπει να αποχωρήσει από τη Συνθήκη του Σένγκεν.

Ο Φιγιόν, ο οποίος φέρεται να επικρατεί επί της Λεπέν, αν βρεθούν οι δυο τους αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο τον Μάιο, θα καλέσει την ΕΕ να σκληρύνει την πολιτική της στο θέμα του ασύλου και της μετανάστευσης, για να αντιμετωπίσει τις απειλές από ένοπλους ισλαμιστές. Επιθυμεί εξάλλου να καταργήσει τις κοινωνικές παροχές προς τους πρόσφυγες που διαμένουν νόμιμα στη Γαλλία λιγότερο από δύο χρόνια.

Όχι σε έξοδο από Σένγκεν
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα στηρίξει μία έξοδο από τη Σένγκεν, όπως δήλωσε προχθές ένας συνεργάτης του. Τα σχέδιά του για το μεταναστευτικό καθώς και οι θέσεις του υπέρ της πολιτικής της ελεύθερης οικονομίας έχουν προκαλέσει επικρίσεις από τους αριστερούς αντιπάλους του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω πόλωσης της γαλλικής κοινωνίας.

Ο Φιγιόν, του οποίου το ποσοστό δημοτικότητας μειώνεται ελαφρά, εν μέρει εξαιτίας των αντιδημοφιλών σχεδίων του για αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, για το οποίο τελικά υποχώρησε, δήλωσε: «Έχουμε ακόμη κάποιες τροποποιήσεις να κάνουμε, οφείλω να το παραδεχτώ». Ειδικά για την κοινωνική ασφάλιση είπε: «Δεν ήμασταν εντάξει, δεν ήμασταν ξεκάθαροι».

Keywords
Τυχαία Θέματα