Οι Δελφοί διεκδικούν να γίνουν το πολιτιστικό κέντρο της ΕΕ

Μετά την Καλαμάτα και τα Ιωάννινα, δυνατά μπαίνουν στην διεκδίκηση της Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 και οι Δελφοί. Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας έκανε χθες ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) στην Αθήνα.

«Οι Δελφοί, στη

συνείδηση του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη αποτελούν ένα ορόσημο που συμβολίζει τις βαθύτερες και σημαντικότερες ρίζες του σημερινού δυτικού Πολιτισμού. Ως δήμος Δελφών φέρουμε την ευθύνη, αλλά και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόκληση, να κουβαλάμε το βάρος αυτής της κληρονομιάς. Η ίδια η περιοχή έχει επιπλέον μια ιστορική διαδρομή που συμπεριλαμβάνει και συμπυκνώνει, πέραν των ένδοξων αρχαίων χρόνων, όλα τα επιμέρους στάδια της μεσαιωνικής, νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης είπε πως η διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας ήταν μια δύσκολη απόφαση, γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την τοπική αυτοδιοίκηση και για τη χώρα ο δήμος Δελφών έκανε την υπέρβαση. «Το κέντρο της αρχαίας Ελλάδας μπορεί επάξια να γίνει αύριο το πολιτιστικό κέντρο της Ευρώπης και ως ένας τόπος που διαχρονικά αποτελούσε σημείο συνάντησης πολιτισμών κι ανάπτυξης νέων δεσμών μεταξύ λαών και ανθρώπων. Οι Δελφοί θα διαφυλάξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης και θα την κάνουν προσβάσιμη σε όλους. Γιατί σήμερα είναι επίκαιρη όσο ποτέ η «Δελφική Ιδέα» του Άγγελου Σικελιανού που καθιστά τους Δελφούς ένα παγκόσμιο πνευματικό πυρήνα ικανό να συνθέσει τις αντιθέσεις των λαών και ταυτίζεται απόλυτα με το πνεύμα που διέπει το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, η οποία οφείλει μέσα από το σεβασμό στην πολιτιστική διαφορετικότητα των λαών να γιορτάζει και να υμνεί τα κοινά πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο καθηγητής Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ (Warwick) δρ. Μάικλ Σκοτ, συγγραφέας δυο βιβλίων για τους Δελφούς και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ για την αρχαία Ελλάδα στο BBC, στο National Geographic και το History Channel. Μάλιστα, στο τέλος της βραδιάς ο Μάικλ Σκοτ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Δελφών από τον δήμαρχο Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλο.

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ήταν μια ιδέα της Μελίνας Μερκούρη, που υλοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1985. Το 2021 είναι η σειρά της Ελλάδας και της Ρουμανίας να αναδείξουν η κάθε μία τη δική της Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα που θα τις εκπροσωπήσει. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2016 από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή αξιολογητών. Η Ελλάδα έχει αναδείξει τρεις πόλεις ως πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης: Αθήνα (1985), Θεσσαλονίκη (1997) και Πάτρα (2006). Από το 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την χορήγηση σε κάθε Πολιτιστική Πρωτεύουσα βραβείου προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα