Για τα "Εξι Προεδρικά Πορτραίτα" μιλησαν Σαμαράς-Παπ/πουλος

Παρουσιάστηκε, με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Τετάρτης, το βιβλίο του Κωστή Χατζηκωστή «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα» που αναφέρεται στις πορείες έξι ιστορικών προέδρων της Κύπρου.

Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίσσονται πτυχές από τη ζωή και των πορεία των έξι πρώτων προέδρων της Κύπρου. Μακάριος, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδης, Παπαδόπουλος και Χριστόφιας περιλαμβάνονται στο εν λόγω

βιβλίου

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γερμανός, αποτελεί μια μαρτυρία του συγγραφέα ο οποίος έζησε τους έξι Κύπριους προέδρους (Μακάριο, Κυπριανού, Βασιλείου, Κληρίδη, Παπαδόπουλο, Χριστόφια) τα τελευταία 50 χρόνια, ως δικηγόρος, δημοσιογράφος, και ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Σαμαράς ήταν εκ των ομιλητών κατά την παρουσίαση χθες βράδυ στην Αθήνα του βιβλίου του επιχειρηματία και συγγραφέα Κώστα Χατζηκωστή «Έξι προεδρικά πορτραίτα».

Εκτός από τον κ. Σαμαρά, μίλησαν για το βιβλίο, ο πρώην υπουργός Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Κοσμήτορας Σχολής Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης,

«Η Κύπρος αποτελεί μια πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού, αλλά και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Αναφερόμενος στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί όπως είπε μια μαρτυρία του συγγραφέα Κ. Χατζηκωστή, ο οποίος έζησε τους έξι Κύπριους προέδρους τα τελευταία 50 χρόνια, ως δικηγόρος, δημοσιογράφος, εκδότης, τόνισε ότι «η Κύπρος αποτελεί μια πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού, αλλά και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα».

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή σχέση ΕλλάδαςΚύπρου - Ισραήλ καθώς και στην αντίστοιχη ΕλλάδαςΚύπρου - Αιγύπτου, λέγοντας ότι είναι οι νέες πολύτιμες σταθερές που αναδεικνύονται στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε την Κύπρο και την Ελλάδα «προπύργια σταθερότητας». Τόνισε δε την ενεργειακή διάσταση αυτών των συνεργασιών προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα εσωτερικά προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι μπορούν να συνυπάρχουν ομαλές σχέσεις με τη γείτονα, παράλληλα με την υποστήριξη του εθνικού μας συμφέροντος. Το βιβλίο, τόνισε ο κ. Σαμαράς είναι ένα μήνυμα για αγώνα.

Ο πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι σήμερα διακυβεύεται το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας, με τον Ελληνισμό να πληγώνεται «και με δική μας ευθύνη». Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., είπε ότι τελικά η ένωση έγινε σε υπερεθνικό οργανισμό, αλλά όχι στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι «αποτύχαμε να εκμεταλλευτούμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον».

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από Ελλάδα και Κύπρο μια νέα στρατηγική, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα και θα οδηγήσει σε μια επίλυση του ζητήματος ώστε η Κύπρος να μετατραπεί από αδυναμία σε δύναμη της Ελλάδας.

Ο κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χρ. Γιαλουρίδης, τάχθηκε κατά της διζωνικής δικοινοτικής λύσης αλλά και κατά της τρέχουσας ειρηνευτικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά της.

Στην εκδήλωση την οποία έκλεισε ο συγγραφέας, ήταν παρόντες από τη Ν.Δ. ο προεδρεύων του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Γκιουλέκας, Β. Οικονόμου, Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ το παρών έδωσαν ο πρέσβης της Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί. Η έκδοση του βιβλίου έγινε από τον Εκδοτικό Οίκο Γερμανός.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα