Οδυσσέας: Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε συμβάλει σε συγκάλυψη

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στο παρελθόν, είτε ηθελημένα είτε άθελά της, είχε συμβάλει στη συγκάλυψη του σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος για την περίπτωση της μεταφοράς του Κτηματολογίου Λάρνακας σε νέο κτήριο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι εκείνος που θα αποφασίσει αν θα διεξαχθεί έρευνα για τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη είναι ο Γενικός Εισαγγελέας και τόνισε ότι κατά το παρελθόν, η Ελεγκτική Υπηρεσία

είχε αποτύχει να αναδείξει το θέμα.

Συγκεκριμένα, είπε ότι επρόκειτο για μια υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθώς κατά τη συζήτηση στη Βουλή διαφάνηκε ότι υπήρχε προηγούμενη έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, εντελώς διαφορετική από τη δεύτερη, η οποία υποστήριζε ότι η τιμή του κτηρίου ήταν λογική και συμφέρουσα.

Ωστόσο, μέσα από την τρίτη κατά σειρά έκθεση, αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για σημαντική διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ενώ καταγράφηκαν διάφορα γεγονότα, όπως ιδιόχειρα σημειώματα της κας Γιωρκάτζη.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως η τέως Γενική Ελέγκτρια είχε καθησυχάσει τους βουλευτές, συμβάλλοντας, ουσιαστικά, στη συγκάλυψη του θέματος, ηθελημένα ή άθελά της.

Μιλώντας σχετικά με τη συνεργασία που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία με τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία, ο κ. Μιχαηλίδης επισήμανε ότι αυτή είναι αγαστή, παρά το γεγονός ότι «κάποιοι» αδικαιολόγητα την κατακρίνουν. Στόχος είναι, πρόσθεσε, η πάταξη της διαφθοράς και υπογράμμισε ότι οι καλές σχέσεις των τριών θα πρέπει να διαφυλάσσονται.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η ιδιαιτερότητα που έχει ο εκάστοτε Αρχηγός της Αστυνομίας είναι ότι μπορεί να παυθεί άμεσα και ότι δεν έχει συγκεκριμένη θητεία.

Σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αστυνομία και τα οποία καταγράφονται στις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, υπογράμμισε ότι αυτά δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη διαφθορά του επικεφαλής, σπεύδοντας να σημειώσει ότι ο νυν Αρχηγός είναι δεκτικός στις εισηγήσεις και τις παρατηρήσεις.

Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση που έχει η Υπηρεσία του από την Κυβέρνηση, ο Γενικός Ελεγκτής παραδέχτηκε ότι κάποιες από τις αποφάσεις σε σχέση με αναδιοργάνωση και προσωπικό έχουν ενισχύσει το έργο, με εξαίρεση δύο τρανταχτά παραδείγματα. Το πρώτο αφορούσε μια σειρά υποθέσεων το 2015, με αιχμές από πλευράς Κυβέρνησης ότι η Υπηρεσία υπερέβη τις αρμοδιότητές της και το δεύτερο με την υπόθεση του έργου για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι διαφορετικό η Κυβέρνηση να μην υιοθετήσει τις συστάσεις της Υπηρεσίας εξηγώντας στον κόσμο το «γιατί» και διαφορετικό να δηλώνει ότι ξεφεύγει των αρμοδιοτήτων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα