Ο πεντάλογος της συνάντησης Αναστασιάδη - Ολάντ

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται στην Κύπρο, σε μια άκρως σημαντική επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μια επίσκεψη, την οποία το Προεδρικό αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Γαλλία διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Πρόκειται για μια χώρα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει

σωρεία διμερών συμφωνιών, σε διάφορα πεδία, μια χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται επίσης για μια χώρα η οποία έχει διαχρονικά επιδείξει τεράστιο και ενεργό ενδιαφέρον σε σχέση με το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πηγές, στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, τον τομέα της Ενέργειας αλλά και ζητήματα σε επίπεδο ΕΕ.

Θέμα 1ον: Συμμετοχή Γαλλίας στη Διάσκεψη για την Κύπρο

Μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να τεθούν στο πλαίσιο της συνάντησης μεταξύ Αναστασιάδη - Ολάντ είναι φυσιολογικά το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γαλλίας στη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιανουαρίου 2017. Συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο κάτι τέτοιο θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει συστολή από μέρους των μεγάλων δυνάμεων που απαρτίζουν ως μόνιμα μέλη το Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με το αν θα πρέπει να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ρίχνουν το μπαλάκι η μια στην άλλη, σε σχέση με το ποιος θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και να κάνει το πρώτο βήμα για να γίνει η συμμετοχή τους εφικτή στη Διάσκεψη.

Θέμα 2ον: Εγγύηση της εφαρμογής της λύσης κάτω από το κεφάλαιο 7 καταστατικού χάρτη ΟΗΕ

Επιπρόσθετο σημείο στη συζήτηση Αναστασιάδη - Ολάντ, αναμένεται επίσης να είναι το αν και εφόσον η Γαλλία θα στηρίξει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την εγγύηση της εφαρμογής της λύσης.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ως βασική θέση ότι η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να ενταχθεί κάτω από το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο προνοεί επιβολή ακόμα και απτών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση που οποιοδήποτε μέρος απειλεί εναντίον της Ειρήνης, Διαταράξεως της Ειρήνης και Επιθετικών ενεργειών. Είναι μια θέση ουσιώδους σημασίας, η οποία θα διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό ότι αν η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της εφαρμογής της λύσης, τότε θα υποστεί κυρώσεις.

Υπάρχει μια συζήτηση σε σχέση με το αν θα πρέπει να ενταχθεί η εγγύηση εφαρμογής της λύσης κάτω από το Κεφάλαιο 6 ή κάτω από το κεφάλαιο 7. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Κεφαλαίου 6 και Κεφαλαίου 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, καθώς το κεφάλαιο 6 προνοεί συστάσεις και προτροπές, ενώ το 7 προνοεί μέχρι και κυρώσεις.

Θέμα 3ον: Συμμετοχή Γαλλίας στη διεθνή χωροφυλακή και ζητήματα ασφάλειας

Τρίτο θέμα το οποίο ενδεχομένως να απασχολήσει τη συνάντηση Αναστασιάδη - Ολάντ, είναι η συμμετοχή ή συνεισφορά της Γαλλίας, στη διεθνή δύναμη χωροφυλακής που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο μετά τη λύση. Το συγκεκριμένο ζήτημα άπτεται του κεφαλαίου της ασφάλειας στο Κυπριακό και είναι ένα καίριο ζήτημα εν όψει της συζήτησης ασφάλειας και εγγυήσεων στη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Θέμα 4ον: Θα ισχύουν οι διμερείς συμφωνίες για τους τομείς ασφάλειας μεταξύ Γαλλίας και Κυπριακής Δημοκρατίας;

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο Φρανσουά Ολάντ να θέσει θέμα σε σχέση με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της άμυνας και των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί η Γαλλία στην Μέση Ανατολή. Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τη Γαλλία και θα ήθελε να εξακριβώσει την ισχύ των συμφωνιών ακόμα και μετά την ενδεχόμενη λύση.

Θέμα 5ον: Κόστος της λύσης και στάση ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται να επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τον Γάλλο Πρόεδρο, αν θα στηρίξει τη θέση εντός ΕΕ, ότι θα πρέπει η Ένωση να στηρίξει με οικονομική συνεισφορά στο κόστος της λύσης του Κυπριακού. Δεν αποκλείεται να γίνει μια αναφορά και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και πώς αυτές θα εξελιχθούν στο επόμενο διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα