Ο Ντενκτάς αποσύρει στήριξη από το ανακοινωθέν της 11/2

Δεν ισχύει πλέον και δεν μας δεσμεύει το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα ο πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος θεωρεί ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων που βασίστηκε σε αυτό το ανακοινωθέν, έχει τελειώσει.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς, πλαισιωμένος από τους «υπουργούς» του κόμματός του και μιλώντας στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι απόψε στο δείπνο εργασίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, θα δώσει τόσο σε αυτόν όσο και στον Τ/κ ηγέτη γραπτώς τις προτάσεις του, που το

προηγούμενο διάστημα είχε πει προφορικώς, ώστε «να τις συμπληρώσουμε όλοι μαζί και να τις εφαρμόσουμε».

Ερωτηθείς για το σενάριο του να γίνει το ψευδοκράτος η 82η επαρχία της Τουρκίας, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι δεν μπορούν να ακυρώσουν το «κράτος» τους και δεν θα δώσει το κόμμα του έγκριση σε κάτι τέτοιο.

Ο πρόεδρος του ΔΚ και εταίρος της «συγκυβέρνησης», προτείνει όπως οι Τ/κ εμβαθύνουν, διευρύνουν και βγάλουν τους στόχους τους εκτός των «κριτηρίων λύσης», που δεν παράγουν και δεν μπορούν να παράξουν ένα αποτέλεσμα. «Αυτό δεν είναι μια πρόταση διαφυγής. Είναι μια πρόταση που θα αποσυνδέσει από τη λύση του Κυπριακού τις ελπίδες, τα ιδανικά και τους στόχους μας. Είναι μια πρόταση που θα ενδυναμώσει την αυτοπεποίθησή μας».

Παρά τις ανησυχίες και τις αγωνίες γι’ αυτή τη διαδικασία, συνέχισε, την είχαν στηρίξει από την αρχή, αλλά πήγαν 3,5 χρόνια χαμένα για το ψευδοκράτος και αυτή η διαδικασία ήταν μια απογοήτευση για την κοινωνία και άνοιξε τον δρόμο για νέες πολιτικές εντάσεις.

Οι Ε/κ, υποστήριξε ο κ. Ντενκτάς, δεν έχουν έγνοια να δημιουργήσουν ένα νέο κοινό κράτος με τους Τ/κ στη βάση της πολιτικής ισότητας, υποστηρίζοντας ότι στη βάση της έννοιας κράτους - έθνους - γεωγραφίας, οι Ε/κ συνδέουν την Κυπριακή Δημοκρατία με τον ελληνισμό. Η Κυπριακή Δημοκρατία, συνέχισε, έχει μετατραπεί σε μια δομή «με γλώσσα ελληνική, κυρίαρχο θρήσκευμα την ορθοδοξία, ε/κ κουλτούρα και έθνος ελληνικό. Στόχος τους (των Ε/κ) αυτή η δομή να επεκταθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου. Είναι η ιστορική τους αποστολή, ωστόσο αυτό θα πραγματοποιηθεί στο μέτρο που μπορούν να το πετύχουν. Δυστυχώς, αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι αυτή η δομή, αυτή η πραγματικότητα. Όσο απαρχαιωμένη ως δομή και ως νοοτροπία και να είναι, αποτελεί και μέλος της ΕΕ».

Η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ήταν ιστορικό λάθος, σύμφωνα με τον Σερντάρ Ντενκτάς, κάτι το οποίο έχει παραδεχθεί δημόσια και ο πρώην Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Φερχόϊγκεν, όπως είπε. Η ΕΕ δεν έλαβε, ανέφερε, υπόψη τις ανησυχίες και τις ευαισθησίες των Τ/κ και έκανε λόγο για φόρεμα που ο ράφτης πήρε μέτρα να τους ράψει, το έραψε και τώρα θέλουν να τους το φορέσουν.

Η ΕΕ, συνέχισε, έχει στρατηγική προτεραιότητα όσον αφορά την Κύπρο, την πρόσβαση στα ενεργειακά αποθέματα στην ανατολική Μεσόγειο, διαμορφώνοντας μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, και δεν έχει προτεραιότητα μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση ενός νέου συνεταιρισμού που θα δημιουργηθεί μέσα από δύο ισότιμες συνιστώσες πολιτείες.

Σε σχέση με την Κύπρο, δεν υπάρχει μία προτεραιότητα όλων, αλλά ο καθένας έχει τις δικές του προτεραιότητες και στόχους, πρόσθεσε.

Έκανε έκκληση για μια κοινωνική σύγκλιση για να μπορέσουν να φτάσουν σε μια διοίκηση που θα κάνει το «κράτος» τους πιο δημοκρατικό, πιο βιώσιμο, με δικαιότερο διαμοιρασμό της κοινωνικής ευμάρειας, που θα σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα δίδει λογαριασμό στους πολίτες.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς υπενθύμισε την έκφραση του Τ/κ ηγέτη ότι το Κραν Μοντάνα ήταν «η τελευταία στάση» και δήλωσε ότι «στο όνομα μιας διαδικασίας που μας έκανε να τρέχουμε πίσω από ελπίδες όνειρα, εμείς, ως Δημοκρατικό κόμμα, αποσύρουμε τη στήριξή μας στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Αυτό το έγγραφο πλέον, για μας, δεν είναι σε ισχύ, δεν είναι δεσμευτικό».

Ο Σερντάρ Ντενκτάς κλήθηκε να σχολιάσει και δημοσιεύματα ότι υπάρχει και πάλι κρίση στη «συγκυβέρνηση», λέγοντας ότι αυτή εργάζεται, λειτουργεί. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα, αυτό μπορεί να συμβεί και σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, ανέφερε, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση» συνεχίζει τη δουλειά της και προσπαθούν να εντατικοποιήσουν τον ρυθμό που εργάζονται. Το νωρίτερο που μπορεί να γίνουν «εκλογές», πρόσθεσε, είναι τον Απρίλιο του 2018 «και αυτό να το υπογραμμίσουμε».

Ο αρθρογράφος της "Χαβαντίς", Χουσείν Εκμετζί, έγραψε πάντως σήμερα ότι το ΔΚ απομακρύνεται με ταχύτητα από το «κυβερνητικό» σχήμα και έχει ανασταλεί προσωρινά η εφαρμογή του οικονομικού πρωτοκόλλου με την Άγκυρα.

Γράφει ότι εφαρμόζεται οικονομία με προοπτική «εκλογών» και η συνεργασία των δύο «συγκυβερνώντων» -που ποτέ δεν ήταν αρμονική- συνεχίζει να είναι έτσι. Οι «υπουργοί» καβγαδίζουν μεταξύ τους, όπως και οι «θεσμοί», αναφέρει και προσθέτει ότι κανείς δεν ενημερώνει κανέναν για το τι πράττει και πως υπάρχουν προβλήματα στην πληρωμή του «κρατικού» μισθολογίου.

Καβγάδες εξάλλου υπάρχουν εντός του ΚΕΕ, ενώ η κεντρική επιτροπή του ΔΚ δεν θέλει να πάει το κόμμα σε «εκλογές» όντας «συγκυβέρνηση» με το κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Ο Χουσείν Εκμετζί ισχυρίζεται ότι η «κυβέρνηση» μπορεί να παραιτηθεί ανά πάσα στιγμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα