Έρευνες Barbaros στην ΑΟΖ από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο

Απρόσκοπτα συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο αλλά και στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να συντηρηθεί, αλλά και να κλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους μήνες η Τουρκία με επίκεντρο το Κυπριακό και την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ώρα που οι εργασίες γεώτρησης του πλοίου γεωτρύπανου West Capella βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο οικόπεδο

11, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, κι ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά το ναυάγιο του Crans-Montana, η Τουρκία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ για παράνομες έρευνες με το πλοίο Barbaros.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις σε Λευκωσία και Αθήνα, επιχειρεί να εδραιώσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας επίδειξη σημαίας, επιδιδόμενη σε τακτικισμούς, που στόχο έχουν να συντηρήσουν την πολεμική ρητορική, στην οποία η χώρα επιδίδεται διά στόματος Προέδρου, Πρωθυπουργού, Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και Υπουργού Ενέργειας, κυρίως μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Crans-Montana και την έναρξη της γεώτρησης από την ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL.

Διαβάστε επίσης: Ο Έιντε ήρθε απροετοίμαστος στη διάσκεψη

Έτσι, με την παράτυπη NAVTEX 711/17, η Τουρκία το βράδυ της Δευτέρας δέσμευσε μεγάλη περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 1, 5, 6, 7 της Κυπριακής Δημοκρατίας για σεισμογραφικές έρευνες από τις 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017, την ώρα που το West Capella ρίχνει τρυπάνι σε σχετικά κοντινή απόσταση, στο οικόπεδο 11.

Όπως αναφέρεται στην ειδοποίηση, το Barbaros πλαισιώνουν το συνοδευτικό Barvo Supporter, το οποίο προς το παρόν -σύμφωνα με το ραντάρ- βρίσκεται σε μακρινή απόσταση, ανοιχτά της Μόρφου, αλλά και το πλοίο Apollo Moon που βρίσκεται στα νερά του Μαρμαρά.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, το τουρκικό ερευνητικό, ενώ είχε δηλώσει ως προορισμό του το λιμάνι της Προύσας στα νερά του Μαρμαρά, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρεξέκλινε της πορείας του και αφού πέρασε από τα ανοιχτά της Μόρφου, κατέληξε στα ανοιχτά της Πάφου, υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία της Τουρκίας για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι συντεταγμένες εντός των οποίων έχουν εξαγγελθεί οι έρευνες, είναι οι εξής:

A. 34 32.03 N - 032 16.28 E
B. 34 42.51 N - 032 07.82 E
C. 34 42.59 N - 031 22.35 E
D. 33 57.03 N - 031 22.50 E
E. 33 51.32 N - 031 46.42 E
F. 33 47.16 N - 032 16.29 E

Παράλληλα, η Τουρκία έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις 19 Ιουλίου, από τις 10:00 μέχρι τις 14:00, καθώς και παραπλήσια περιοχή για επιστημονικές έρευνες από το πλοίο «Τσεσμέ» από τις 22 μέχρι τις 25 Ιουλίου.

Επιμένει σε χαμηλούς τόνους η Κυβέρνηση

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Νίκο Κοτζιά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι οι προκλήσεις, όσο ενοχλητικές κι αν είναι, είναι διαχειρίσιμες.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Τουρκία είναι μια χώρα που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο Διεθνές Δίκαιο και ότι δουλειά των Υπουργών Εξωτερικών είναι να την κάνουν να καταλάβει τις υποχρεώσεις της.

Νωρίτερα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «δεν θα κάνουμε τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε κρίση και ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να έχει μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Τέλος, από την Αθήνα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η νευρικότητα της Τουρκίας, οφείλεται στο ότι η Άγκυρα είναι απομονωμένη στο θέμα των ερευνών στην Κύπρο.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα