Κοτζιάς: Ο Έιντε ήρθε απροετοίμαστος στη Διάσκεψη

"Καταλογίζω ευθύνες στον Έιντε γιατί, μεταξύ άλλων, ήρθε απροετοίμαστος στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία", ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Κοτζιάς μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννη Κασουλίδη.

Στη δημοσιογραφική του διάσκεψη, ο Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία ως μια χώρα η οποία δυσκολεύεται να προσαρμοστεί με το Διεθνές Δίκαιο και δουλειά των Υπουργών Εξωτερικών, είναι να την κάνουν να καταλάβει τις υποχρεώσεις της.

Σε ερώτημα

κατά πόσο η Τουρκία θα έχει κίνητρο να κάνει βήματα προς τη λύση του Κυπριακού, με τόσα άλλα ανοικτά θέματα που υπάρχουν, όπως το Συριακό, το Κουρδικό, τις εκλογές του 2019 και όχι μόνο, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι "Μπορεί να υπάρχουν αντικίνητρα για την Τουρκία, ωστόσο υπάρχουν και κίνητρα, όπως για παράδειγμα η βελτίωση των σχέσεων με τον δυτικό κόσμο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με το να ενσωματωθεί στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον. Αυτά είναι στοιχεία στα οποία Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να κινηθούν έτσι ώστε να έχουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια για λύση.

Σε σχέση με την υιοθέτηση της έκφρασης "φυσιολογικό κράτος" από μέρους του Γκουτέρες, μια έκφραση που πρώτος χρησιμοποίησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Νίκος Κοτζιάς επεσήμανε ότι είναι "Μεγάλη τιμή οι διατυπώσεις μου να υιοθετούνται από μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Γ.Γ. ΟΗΕ".

Τόνισε, άλλωστε, ότι η αναφορά της Τουρκίας σε σχέδια Β', Γ', Δ' δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κομμάτι της δικής τους τακτικής στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να επιτύχουν τη λύση όπως αυτοί την επιθυμούν. Διαπραγμάτευση είναι πολλά πράγματα, τόνισε, δεν είναι μόνο οι δέκα μέρες στο Crans-Montana.

Στο πλαίσιο της συζήτησης τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο όσο και με τον Ιωάννη Κασουλίδη, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και βήματα για εντατικοποίηση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου, τόσο σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό όσο και σε επίπεδο διαχείρισης της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στα ενεργειακά, ακόμα και σε επίπεδο επικοινωνίας, όπως είπε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη συνεργασία που είχε τόσο με τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και με τον Ιωάννη Κασουλίδη και την κυπριακή κυβέρνηση, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας επεσήμανε ότι "συνεργαστήκαμε με απόλυτα θετικό τρόπο με τον Ν. Αναστασιάδη".

Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι δόθηκε μια μάχη στο Crans-Montana για το Κυπριακό, χέρι με χέρι, με την Ελλάδα, γεγονός που έχει εξαιρετική σημασία. Σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι προκλήσεις, όσο ενοχλητικές και αν είναι, είναι διαχειρίσιμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα