Νταβούτογλου:Προωθεί πενταμερή για τις εγγυήσεις στο Λονδίνο

Θέμα πενταμερούς συνάντησης για τις εγγυήσεις στην Κύπρο προτίθεται να θέσει κατά την απογευματινή συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα μεταφέρει στον Βρετανό ηγέτη την επιθυμία της Άγκυρας για όσο το δυνατόν συντομότερη πραγματοποίηση μίας τέτοιας συνάντησης, με στόχο την «οριστικοποίηση» των διαπραγματεύσεων μέσα στην άνοιξη,

ώστε να ακολουθήσουν τα δημοψηφίσματα.

Το Κυπριακό θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ανδρών, με το Λονδίνο να έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει «συγκρατημένη αισιοδοξία» για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών λύσης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, η θέση που αναμένεται να εκφράσει ο κ. Νταβούτογλου είναι ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο στοιχείο στη συζήτηση περί του μέλλοντος της Κύπρου και ότι η Άγκυρα μιλά για συνολική λύση.

Το πρωί της Δευτέρας ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση με περίπου 200 εκπροσώπους της χρηματοοικονομικής κοινότητας του Σίτι, του οικονομικού κέντρου του Λονδίνου, την οποία διοργάνωσε η Merrill Lynch Bank of America.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία στο κτίριο του Bloomberg, σε επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό κοινό, όπου ανέπτυξε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Νταβούτογλου εκτίμησε ότι τα περιφερειακά προβλήματα δε θα αναχαιτίσουν τη δυναμική της τουρκικής οικονομίας. «Η Τουρκία θα είναι το ανερχόμενο αστέρι της παγκόσμιας οικονομίας την επόμενη τετραετία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Το βράδυ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της τουρκικής παροικίας στο Λονδίνο και το πρωί της Τρίτης θα παρακαθίσει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώνει η δεξαμενή σκέψης Chatham House. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα