Ν.Νικολαϊδης: Λυρική σκηνή και συμφωνική ορχήστρα στη Λεμεσό

Δημιουργία μόνιμης λυρικής σκηνής και συμφωνικής ορχήστρας στη Λεμεσό, καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ πολιτισμού από κυπριακές παραγωγές και πρακτικά μέτρα για στήριξη των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών πρότεινε απόψε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.

Μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση στο αμφιθέατρο Πεύκιος Γεωργιάδης με θέμα «Διαμορφώνοντας μια νέα πολιτιστική πρόταση για τη Λεμεσό», ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι «η Λεμεσός υπήρξε πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού. (…) Άνθρωποι, όπως

ο Αιμίλιος Χουρμούζιος, ο Γεώργιος Φραγκούδης, ο Σίμος Μενάρδος, ο Γλαύκος Αλιθέρσης, η Αθηναϊς Λανίτου, ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ο Νίκος Νικολαΐδης, ο Γεώργιος Φασουλιώτης, ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Σόλωνας Μιχαηλίδης, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Κωστής Κολώτας, ο Μάριος Τόκας και τόσοι άλλοι, δημιούργησαν την ανεπανάληπτη κληρονομιά του πολιτισμού της Λεμεσού.

Αυτή η κληρονομιά», τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος, «μας θέτει προ μιας τεράστιας ευθύνης, που δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της σημερινής πολιτιστικής δραστηριότητας στην πόλη μας σε επίπεδα αντάξια αυτής της παρακαταθήκης».

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Νικολαΐδης πρότεινε τη δημιουργία Ταμείου Πολιτισμού «μέσα από το ο Δήμος, υλικά αλλά και ηθικά, να στηρίζει τους λεμεσιανούς καλλιτέχνες (μουσικούς, ζωγράφους, αγιογράφους, γλύπτες χειροτέχνες, ηθοποιούς, λογοτέχνες, συγγραφείς, performance artists και άλλους) με την αγορά έργων τους, και την οικονομική στήριξη τους σε περιπτώσεις εκθέσεων, συναυλιών, εκδόσεων, χορευτικών και θεατρικών παραστάσεων».

Πρόσθεσε ότι «τα δεκάδες κτήρια του Δήμου και των συνδεδεμένων οργανισμών, θα πρέπει να κοσμούνται με έργα λεμεσιανών καλλιτεχνών, ως ελάχιστη ένδειξη της αναγνώρισης και της στήριξης μας προς τους ανθρώπους των τεχνών. Σε καμία περίπτωση», επεσήμανε ο υποψήφιος Δήμαρχος, «τα έργα αυτά δεν θα πρέπει απλά να αγοράζονται και να αφήνονται να φθείρονται στις αποθήκες και τα υπόγεια των κτηρίων».

Στην αποψινή εκδήλωση για τον Πολιτισμό, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο δημόσιου διαλόγου με τους πολίτες για την από κοινού διαμόρφωση του προγράμματος του κ. Νικολαΐδη, κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις η σοπράνο και καλλιτεχνική διευθύντρια Λυρικής Σκηνής Λεμεσού Ιόλη Μουστερή, ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Βήχας, η εικαστικός Χριστίνα Παπακυριακού, ο ηθοποιός Γιώργος Κυριάκου και η χορεύτρια και δασκάλα μπαλέτου Ελένη O’ Keefe.

Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο αρχιτέκτονας Μάριος Δ. Χριστοφίνης.

Στην εκδήλωση, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Νικολαΐδη, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι:

A. Kυπριανού E. Δίπλαρος(βουλευτές ΔHΣY) Γ. Παπαδόπουλος (βουλευτής Aλληλεγγύη) Λ. Φιλιππίδης (Στέλεχος Συμμαχίας Πολιτών ) A. Mαρκίδης (υποψήφιος δήμαρχος M . Γειτονιάς) Βάσος Βενιζέλος (εκπαιδευτικός/λογοτέχνης) Γόρης Γρηγοριάδης (ζωγράφος) Τάκης Μιχαήλ (συγγραφέας) Μαρία Μιχαήλ (ζωγράφος/χειροτέχνης) Λόλλος Γιωργαλλέττος (μ/συνθέτης) Ευάγ. Καραφωτιάς (συγγραφέας) Τάκης Γαβριηλίδης (εκπαιδευτικός)

Keywords
Τυχαία Θέματα