Ομάδα Εργασίας για επιπτώσεις Brexit συμφώνησαν ΠτΔ-Ε.Κέννι

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε απόψε με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Έντα Κέννι, στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στο Δουβλίνο.

Τις συνομιλίες απασχόλησαν θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, θέματα που άπτονται της ΕΕ όπως το Brexit το Μέλλον της Ευρώπης, το Προσφυγικό καθώς και η κατάσταση στη Συρία.

Κατά την άφιξη

του στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέγραψε το Βιβλίο Επισκεπτών του Μεγάρου, στο οποίο έγραψε τα ακόλουθα:

«Εύχομαι αυτή η επίσημη επίσκεψη να ενισχύσει περαιτέρω τους ήδη εξαίρετους δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας προς όφελος των λαών μας, όπως και προς όφελος της ΕΕ στην οποίαν ανήκουμε και οι δύο. Είθε η συνεργασία μας, που είναι βασισμένη στη φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό, να συνεχίσει να ενισχύεται στο μέλλον».

Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας που θα μελετήσει τις συνέπειες της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδης συνόδευε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας.

Σε δηλώσεις του ο Κυβ. Εκπρόσωπος σημείωσε ότι Κύπρος και Ιρλανδία αποφάσισαν τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για να μελετήσουν τις επιπτώσεις στις δύο χώρες από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση που αντανακλά και το υψηλό επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ιρλανδία αλλά και τις πολύ φιλικές σχέσεις ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό.

"Κατά τη συνάντηση τους συζητήθηκε το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις Όπως γνωρίζετε υπάρχει διαχρονικά ενδιαφέρον από την Ιρλανδία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η Ιρλανδία βρίσκεται στην Κύπρο με συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ από το 1964".

"Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – είναι μια πρωτοβουλία του Προέδρου να ενημερώνει συνεχώς τα μέλη του Συμβουλίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος αξιοποίησε την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό".

"Συζητήθηκαν οι διμερείς μας σχέσεις, υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές για ενίσχυση των σχέσεων μας στον οικονομικό τομέα με ειδικότερη έμφαση σε θέματα εμπορίου και τουρισμού".

Συζητήθηκε επίσης η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων της ΕΕ με έμφαση στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, και γενικότερα για το μέλλον της Ευρώπης.

"Συμφωνήθηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας η οποία θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις από την έξοδο της Βρετανίας, ειδικότερα για χώρες όπως η Κύπρος και η Ιρλανδία που έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τη Βρετανία.

"Μέσα από αυτή την Ομάδα θα δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να διασφαλιστούν απόλυτα τα δικαιώματα των δύο χωρών και να δούμε μετά την έξοδο της Βρετανίας σε θέματα που υπήρχε κοινή προσέγγιση με τους Βρετανίας το πώς διασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντα και οι επιθυμίες των δύο χωρών".

"Συζητήθηκε επίσης το Μεταναστευτικό σε συνδυασμό με το τι γίνεται στη Συρία, οι περιφερειακές εξελίξεις και λαμβάνοντας υπόψη το ότι στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν τα θέματα των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, με έμφαση στο θέμα της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου, έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην Τουρκία και για το πώς η ΕΕ θα πρέπει να προσεγγίσει το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και για την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει να εξεταστεί ένα τέτοιο θέμα".

Keywords
Τυχαία Θέματα