Νέος γύρος εκσκαφών στα κατεχόμενα για εντοπισμό αγνοουμένων

Σε νέα εκσκαφή, τη δωδέκατη κατά σειρά, προχωρεί αύριο Δευτέρα η διερευνητική επιτροπή Αγνοουμένων, στη στρατιωτική ζώνη, πίσω από τις Τ/Κ φυλακές στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, εξασφαλίστηκε νέο μαρτυρικό υλικό, για την τύχη αγνοουμένων, οι σοροί των οποίων, σύμφωνα με τουρκικό έγγραφο, είχαν περισυλλεγεί από διάφορες μάχες και μεταφέρθηκαν από 3-4 φορτηγά, στο Λήδρα Πάλας μετά την κατάπαυση του πυρός.

Τα στοιχεία

του τουρκικού εγγράφου που κατατέθηκε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης το 1977, έκαναν λόγο για 200 πτώματα, τα οποία δεν παραλήφθηκαν και μεταφέρθηκαν πίσω, στην περιοχή του κατεχόμενου Τράχωνα, κοντά στις τ/κ κεντρικές φυλακές, όπου τάφηκαν σε ομαδικό τάφο .

Πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ αναφέρουν ότι στο συγκεκριμένο σημείο που θα γίνουν αύριο οι νέες έρευνες αναζητούνται περίπου 45 αγνοούμενοι.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκσκαφές σε 11 διαφορετικά σημεία στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί οτιδήποτε.

Με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, η ΔΕΑ που εξασφάλισε νέα στοιχεία έλαβε άδεια από το κατοχικό καθεστώς και αύριο επιχειρεί νέα εκσκαφή.

Σκιαγραφήθηκαν οι κίνδυνοι για την ανασκαφή του Νοράτλας

Σε μια άλλη εξέλιξη οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Κύπρο για την ανασκαφή του Νοράτλας, έχουν σκιαγραφήσει όλους τους κινδύνους που πιθανό να συναντήσουν τις επόμενες μέρες. Ολοκλήρωσαν το σχεδιασμό τους με βάση και τις συντεταγμένες της γεωφυσικής μελέτης και ανασκουμπώνονται αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.

Η ανασκαφή θα προχωρεί, όπως μετέδωσε ήδη το ΣΙΓΜΑ ανά 30 εκατοστά, με πλήρη σάρωση εδάφους.

Οι κίνδυνοι των εκρηκτικών και της καταστροφής σημαντικού μέρους του Ελληνικού μεταγωγικού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, υπολογίζονται από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, αλλά και την ομάδα του Ξενοφώντα Καλλή, που είναι επί των έργω, από την πρώτη στιγμή.

Η δεύτερη και ουσιαστική φάση για την ανασκαφή του Νοράτλας και τον εντοπισμό των οστών 19 ΕΛΔΥΚΑΡΙΩΝ που κρίνεται και το πιο σημαντικό κομμάτι, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα