«Να αναμένετε ανακοίνωση»

Έγινε η συνεδρία για τους διορισμούς, δεν μιλούν όμως οι σύμβουλοι της Κεντρικής

Συμφωνήθηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στο θέμα που ηγέρθη από τα ίδια τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας

ΑΙΩΡΟΥΝΤΑΙ ακόμα τα ερωτήματα για την αναδιοργάνωση

Το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας συνήλθε χθες σε πολύωρη συνεδρία στη διάρκεια της οποίας, όπως πληροφορούμαστε, συζητήθηκε το θέμα που ηγέρθη μετά την ανακοίνωση, με εγκύκλιο της διοικητού Χρυστάλλας Γιωρκάτζη στο προσωπικό, δύο

προσωρινών διορισμών στη θέση ανώτερων διευθυντών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε ενημερωθεί για τους διορισμούς, γι’ αυτό και αποφασίσθηκε η συζήτηση του θέματος χθες από τους συμβούλους.

«Είναι προσωρινοί»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πρώτη εγκύκλιό της, της περασμένης Παρασκευής, η διοικητής αναφερόταν σε διορισμούς, μετά όμως από αντιδράσεις κυκλοφόρησε δεύτερη εγκύκλιο, την περασμένη Δευτέρα, με την οποία διευκρίνιζε ότι οι διορισμοί είναι προσωρινοί.

«Θα εκδοθεί ανακοίνωση»

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου με τα οποία επικοινωνήσαμε χθες βράδυ, μετά τη συνεδρία τους, απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις μας για το αποτέλεσμα της συνεδρίας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι προχθές βράδυ είχαν δηλώσει στην εφημερίδα μας, μετά από δέσμευσή μας ότι θα τηρηθεί ανωνυμία, ότι θα προέβαιναν σε ενημέρωση για το όλο θέμα.

Το μόνο που μας αναφέρθηκε χθες βράδυ είναι ότι η ενημέρωση για τη συνεδρία θα γίνει δι’ επισήμου ανακοινώσεως, η οποία αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Γνωστοποίηση διά εγκυκλίου

Υπενθυμίζεται ότι οι διορισθέντες στη θέση των ανώτερων διευθυντών είναι οι Γιάγκος Δημητρίου, διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας, και Κυριάκος Σταύρου, διευθυντής του γραφείου της διοικητού.

Όπως προαναφέραμε, ο διορισμός έγινε γνωστός στο προσωπικό με εγκύκλιο, η οποία κυκλοφόρησε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, κι έκτοτε αιωρούνται αρκετά ερωτηματικά για την κίνηση αυτήν. Το σημαντικότερο είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αν ο διορισμός έγινε με βάση τις εισηγήσεις του διεθνούς οίκου Roland Berger, στον οποίο η Κεντρική Τράπεζα ανέθεσε την αναδιοργάνωση της δομής της. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, ο δε χρονικός ορίζοντας για την πλήρη εφαρμογή της αναδιοργάνωσης είχε τεθεί στο τέλος του 2016.

Μόνον δύο οι ανώτεροι διευθυντές

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα λειτουργούσε μέχρι το 2012 με έξι ανώτερους διευθυντές, ενώ το 2013 ο αριθμός τους μειώθηκε στους τρεις.

Στη διευθυντική πυραμίδα της Κεντρικής βρίσκονταν μέχρι το 2012, όπως φαίνεται και στην ετήσια έκθεση της τράπεζας, οι Σπύρος Σταυρινάκης, Κώστας Πουλλής, Κυριακος Ζίγκας, Φωτεινή Φρανκ, Γιώργος Συρίχας και Κώστας Παπαδόπουλος.

Την επόμενη χρονιά, λόγω αφυπηρέτησης του Κώστα Πουλλή και της ανάληψης καθηκόντων εκτελεστικού συμβούλου εκ μέρους του Γιώργου Συρίχα αλλά και της ανάληψης της θέσης του υποδιοικητή από τον Σπύρο Σταυρινάκη, απέμειναν μόνον τρεις ανώτεροι διευθυντές, οι Φωτεινή Φρανκ, Κυριάκος Ζιγκας και Κώστας Παπαδόπουλος.

Το 2015 αφυπηρέτησε και ο Κ. Ζίγκας, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόνον δύο ανώτεροι διευθυντές.

Με την κίνηση για διορισμό δύο νέων ανώτερων διευθυντών γίνεται αντιληπτό ότι ο οίκος Roland Berger εισηγείται στη μελέτη του την αύξηση των θέσεων αυτών, κάτι που έγινε την περασμένη Παρασκευή και κοινοποιήθηκε στο προσωπικό διά εγκυκλίου.

Τι αναλαμβάνει, ποιος

Με τη διευθυντική αναδιοργάνωση, όπως αυτή ανακοινώθηκε με την εγκύκλιο της περασμένης Παρασκευής, η ανώτερη διευθύντρια Φωτεινή Φρανκ θα διευθύνει τα τμήματα Πληροφορικής, Στατιστικής, Ασφάλειας και Τεχνικής Υποστήριξης.

Ο ανώτερος διευθυντής Κώστας Παπαδόπουλος θα διευθύνει το Τμήμα Διασφάλισης Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, το Τμήμα Συστημάτων Πληρωμών &Λογιστικών Υπηρεσιών, το Τμήμα Τραπεζικών Εργασιών Εσωτερικού, το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Αγορών και το Γραφείο Διαχείρισης Κινδύνων.

Ο Γιάγκος Δημητρίου αναλαμβάνει το Τμήμα Εποπτείας.

Ο Κυριάκος Σταύρου αναλαμβάνει τα τμήματα Ανθρωπίνου Δυναμικού, Οικονομικών Ερευνών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, το Γραφείο Διοικητή και Επικοινωνίας και τη Νομική Υπηρεσία.

Ο εσωτερικός έλεγχος και η μονάδα εξυγίανσης συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την άμεση επίβλεψη της διοικητού Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

Σημειώνεται ότι κενές παραμένουν ακόμη οι θέσεις τριών διοικητικών συμβούλων της Κεντρικής, μετά την πρόσφατη παραίτηση του Νίκου Κωνσταντίνου και τις διαδοχικές παραιτήσεις του Στέλιου Κοιλιάρη και Σταύρου Ζένιου τον περασμένο Μάρτιο.

Μιλούν για ανισομέρεια

Μέλη του προσωπικού της Κεντρικής Τράπεζας αφήνουν να διαφανεί ότι η κατανομή καθηκόντων δεν είναι ισομερής, σημειώνοντας ωστόσο ότι το τμήμα εποπτείας το οποίο διευθύνει ο Γιάγκος Δημητρίου είναι πολύ μεγάλο τμήμα με αυξημένες ευθύνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα