Συμφώνησαν στο 3,6% ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ

Το εκλογικό μέτρο συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών

Κατατέθηκαν έξι συνολικά προτάσεις νόμου για αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας, ενώ τα περισσότερα μέλη υποστήριξαν ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές πριν από τις εκλογές

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕ την πρότασή του για τον συνασπισμό τριών κομμάτων το ΔΗΚΟ

Με το επίμαχο θέμα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο ασχολήθηκε χθες η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Όσον αφορά στο «φλέγον» ζήτημα του ορίου εισδοχής στη Βουλή,

στη συζήτηση διαφάνηκε σύγκληση των δύο μεγάλων κομμάτων, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, στην πρόταση του τελευταίου για τροποποίηση του ορίου στο 3,6%.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννος Λαμάρης ανέφερε ότι «αισίως φτάσαμε στις έξι προτάσεις νόμου, ενώ οι πλείστοι εμφανίζονται ότι δεν πρέπει να γίνουν αλλαγές σε αυτό το χρονικό διάστημα».

Στο κυρίαρχο ζήτημα του ορίου εισδοχής στη δεύτερη κατανομή, συνέχισε, ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε υπέρ της τροποποίησης που προτείναμε ως ΑΚΕΛ στο 3,6%, με την προϋπόθεση ότι θα τροποποιηθούν ανάλογα όχι μόνο η δεύτερη κατανομή, αλλά και η δεύτερη φάση της δεύτερης κατανομής.

«Τοποθετήθηκαν αρνητικά όλα τα υπόλοιπα κόμματα και κάποια στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούν. Εν πάση περιπτώσει, συγκεντρώνει την πλειοψηφία της Επιτροπής και ανάλογα θα διαμορφωθεί το κείμενο για να οδηγηθεί στην Ολομέλεια στις 26 Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Από εκεί και πέρα, είπε ο κ. Λαμάρης, εμείς θα μελετήσουμε την εισήγηση για αλλαγή και στη δεύτερη κατανομή.

Πρόταση Κουλία για σταυροδότηση αρχηγών

Όπως ανέφερε, χθες κατατέθηκε πρόταση και από τον Ζαχαρία Κουλία για να εισάγει την ανάγκη σταυροδότησης και του αρχηγού του συνδυασμού και παραμένουν οι υπόλοιπες προτάσεις με διαφοροποίηση αυτήν του ΔΗΚΟ, το οποίο ενώ είχε αρχικά κάμει πρόταση ο συνδυασμός δύο κομμάτων να χρειάζεται 8% και τριών κομμάτων 16%, διαφοροποίησε την πρόταση προς το 12% για τον συνδυασμό των τριών κομμάτων.

Εξακολουθώ να επισημαίνω, σημείωσε, ότι η πρώτη κατανομή παραμένει ως έχει, να γίνεται κατά επαρχία και να ισχύει η κάλυψη του μέτρου της επαρχίας για να εκλέξει κάποιος βουλευτή.

Σύγκληση και για την τρίτη κατανομή;

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως στην Επιτροπή Εσωτερικών ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός των δύο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που τα βρήκαν στο εκλογικό μέτρο για 3,6% τελικά.

«Εκεί έκατσε η μπίλια της ανομίας και, όπως φαίνεται, θα τα βρουν και στη δεύτερη εισήγηση που έκαμε ο ΔΗΣΥ, παρά την αρχική του τοποθέτηση να ανεβάσει το πλαφόν για την τρίτη κατανομή, τη λεγόμενη δεύτερη φάση της δεύτερης κατανομής, να το ανεβάσει στο 7,2», σημείωσε.

Ακόμη και εκείνες τις δυο-τρεις έδρες που προκύπτουν κατά την τρίτη κατανομή, θέλουν να τις πάρουν τα μεγάλα κόμματα, όχι πλέον από τα μικρά κόμματα αλλά από τα μικρομεσαία κόμματα, στα οποία θέτουν φραγμό το 7% (στην αρχική πρόταση του ΔΗΣΥ ήταν 5%), επισήμανε.

«Ακόμα και τα ψίχουλα που προκύπτουν στην τρίτη κατανομή θέλουν να τα πάρουν, να τα κλέψουν όχι πλέον από τα μικρά κόμματα, αλλά από τα μεσαία κόμματα.

Αν νομίζουν ότι με αυτήν τη λογική του φαταούλα θα προχωρήσει η Δημοκρατία και θα γίνει καλύτερο το Κοινοβούλιο, ας προχωρήσουν, αλλά κριτής είναι ο λαός», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι Οικολόγοι επιμένουν στην οριζόντια ψηφοφορία και θα αναμένουν από τον ΔΗΣΥ να δείξει ποια είναι η πραγματική του στάση.

«Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων επιμένουμε στην οριζόντια ψηφοφορία», ανέφερε ο κ. Περδίκης, «και προκαλούμε τον ΔΗΣΥ, ο οποίος μόνο στα λόγια δεσμευόταν να υποστηρίξει την οριζόντια ψηφοφορία. Υποστηρίξαμε, επίσης, την πρόταση της ΕΔΕΚ για απλούστερη αναλογική κατανομή και την πρόταση του βουλευτή Ζ. Κουλία για να χρειάζεται σταυρό και ο αρχηγός του κόμματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα