Διαξιφισμοί αλλά και συμμαχίες

Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων σε τρίτους

Μετά από μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε η συνεδρία της ολομέλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κόμματα αντάλλαξαν λεκτικά πυρά επί του θέματος

ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ πέρασαν οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ

Με αντιδράσεις λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, παρά τις αποφάσεις για συνέπεια στην κοινοβουλευτική λειτουργία και στους κανόνες, ξεκίνησε η ολομέλεια για την ψήφιση του πολύκροτου «Περί Αγοραπωλησίας Πιστωτικών Διευκολύνσεων και Συναφών Θεμάτων Νόμου του 2015», ο οποίος επιτρέπει την πώληση δανείων

σε τρίτους. Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ημερήσιας διάταξης, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε σε καθυστέρηση λόγω παρασκηνιακών ζυμώσεων μεταξύ των κομμάτων.

Από την άλλη μεριά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για σοβαρή περίσταση που επιδέχεται και καθυστερήσεων, ενώ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, προσπάθησε να δώσει τέλος στη συζήτηση λέγοντας ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν», συμπληρώνοντας ότι οι κανόνες λειτουργίας του κοινοβουλίου πρέπει να γίνονται σεβαστοί, με τη συγκεκριμένη συζήτηση «να μην έχει κανένα νόημα».

Αβέρωφ: Τα μάθαμε λόγω μνημονίου

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μίλησε για χρόνιο πρόβλημα με τα δάνεια, συνδέοντας τα προβλήματα του παρόντος με τις χρόνιες παθογένειες στην οικονομία, λέγοντας ειρωνικά ότι «πολλά πράγματα που γίνονται εδώ και δεκαετίες, μάθαμε ότι γίνονται επειδή σήμερα έχουμε μνημόνιο». Δήλωσε ότι οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ γίνονται δεκτές από το κόμμα του, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσει λεπτομερής μελέτη και έγκριση από τη μεριά των θεσμών.

«Χρειάζεται προγραμματισμός και σοβαρές μελέτες», είπε, και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει πού μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά της Κύπρου η δημιουργία διαχειριστικού φορέα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). Ωστόσο, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το αν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν αντικρούεται σε πιθανές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσυνδέοντάς το από την Τρόικα.

«Πρέπει να επανακτήσουμε την αξιοπιστία και την εθνική κυριαρχία μας», είπε καταλήγοντας ο κ. Νεοφύτου, συμπληρώνοντας πως «είναι γεγονός ότι όταν μια χώρα βρίσκεται κάτω από μνημόνια, περιορίζεται η εθνική κυριαρχία της σε σωρεία ζητημάτων». Τέλος, κάλεσε άπαντες τους βουλευτές να κρατήσουν ήπιους τόνους, τόσο αυτοί που ψήφισαν τα μνημονιακά μέτρα, όσο και αυτοί που τα καταψήφισαν, λέγοντας ότι μόνο έτσι η Κύπρος θα βρίσκεται εκτός μνημονίου τον Μάρτιο του 2016.

«Κοινωνικοποίηση των ζημιών»

Ο Σταύρος Ευαγόρου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, στην ομιλία του ανέφερε ότι παρ' όλη τη νομοθεσία που προωθείται, οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα. Μεταξύ των παραγόντων, περιέλαβε την άνοδο της ανεργίας και των 60.000 πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, οι οποίοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι «δεν τα εξυπηρετούν σκόπιμα». Ο κ. Ευαγόρου μίλησε για «κοινωνικοποίηση» των ζημιών των τραπεζών από την Κυβέρνηση, και πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προτείνει το «μαζικό ξεσπίτωμα του κόσμου», καθώς παραδίδει τους δανειολήπτες σε διεθνή «ταμεία-γύπες», δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συναινέσει στη δημιουργία κρατικού φορέα για τη διαχείριση των ΜΕΔ.

«Να ακούσουμε τις εισηγήσεις»

Κερδισμένος βγήκε από την ολομέλεια ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως είπε στην ομιλία του, «είμαστε εδώ επειδή κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν τα χρήματά μας και μας έμεινε το χρέος. Πλέον διερωτώνται πώς γίνεται και είμαστε πρωταθλητές στα ΜΕΔ», και πρόσθεσε ότι «η κυπριακή οικονομία μπορεί να βγει από το μνημόνιο, οι τράπεζες όμως δεν είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα αποτελέσματα ενιαμήνου που δημοσίευσε ο Συνεργατισμός, λέγοντας ότι «χρειάζεται κι άλλα κεφάλαια», υπογραμμίζοντας ότι και άλλες τράπεζες έχουν δυσκολίες.

«Συμμερίζομαι τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες που ακούσαμε προηγουμένως, αλλά από κανένα δεν ακούσαμε εισήγηση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, εξαιρώντας τον Γιώργο Περδίκη των Οικολόγων και αναφέροντας το τρίπτυχο των προτάσεων που έχει καταθέσει το κόμμα του κατά το παρελθόν. Επανέλαβε τη θέση του ότι «δεν υπάρχει μαγική λύση», ωστόσο, όπως είπε, «το δικαίωμα εξαγοράς θα οδηγήσει σε μείωση του ιδιωτικού χρέους. Θα καταστήσει πολλά δάνεια βιώσιμα και θα μειώσει ζημιές για τις ίδιες τις τράπεζες».

Επιστέγασμα των εγκλημάτων το κούρεμα
Η ΕΔΕΚ, μέσω του βουλευτή της Νίκου Νικολαΐδη, έβαλε κατά των τραπεζών, λέγοντας ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι σωστές και δίκαιες αναδιαρθρώσεις. «Οι τράπεζες μέχρι τώρα έδειξαν απροθυμία να το πράξουν», είπε, συμπληρώνοντας ότι με τον συγκεκριμένο νόμο δίνεται άλλο ένα όπλο στις τράπεζες, με τους μικρούς δανειολήπτες να αφήνονται εκτεθειμένοι.

Οι ευθύνες της Βουλής
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, σε μια έντονη ομιλία από το βήμα, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη διαχείριση της οικονομίας από την Κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «σειρά εγκλημάτων» που έχουν διαπραχθεί κατά του κυπριακού λαού, με την ψήφο της Βουλής όπως τα δισεκατομμύρια του ELA που χορηγήθηκαν στη Λαϊκή Τράπεζα, το 1,8 δις για στήριξη της ίδιας τράπεζας τον Ιούνιο του 2012, ενώ ανέφερε ότι επιστέγασμα όλων των εγκλημάτων αποτελεί το κούρεμα των καταθέσεων.

«Προκατασκευασμένη φάρσα» η συνεδρία
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, επανέλαβε τη θέση του κόμματος σχετικά με τη δημιουργία δημόσιου φορέα για τη διαχείριση των ΜΕΔ, στα πρότυπα Ιρλανδίας, πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε νόμου για την πακετοποίηση και την πώληση δανείων. Επιπλέον, κατήγγειλε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις σχετικά με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας για την ψήφιση των νομοσχεδίων, λέγοντας ότι η ολομέλεια μοιάζει με «προκατασκευασμένη φάρσα» και προσθέτοντας ότι «το κοινοβούλιο έχει μπει σε επικίνδυνες ατραπούς». «Σε αυτό το κοινοβούλιο, κάνουμε τα πάντα για τις τράπεζες και τίποτα για τους πολίτες», κατέληξε.
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, στην ομιλία του ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζεται «δεν θα εξυπηρετήσει σε τίποτα» όσον αφορά στο πρόβλημα, καθώς σε λίγους μήνες οι συζητήσεις θα επαναληφθούν, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου φερεγγυότητας, υπογραμμίζοντας ότι οι μόνοι οι οποίοι εξυπηρετούνται είναι οι κερδοσκόποι. Ταυτόχρονα, εξήρε τη στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, απέναντι στις τράπεζες, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο ΠτΔ σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα των ΜΕΔ, ενώ κατήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος Τραπεζών συνομίλησε με την Τρόικα για τα θέματα, πριν αυτά έρθουν στη Βουλή.

Εκτεθειμένοι οι δανειολήπτες
Σε ανακοίνωσή της μετά το τέλος της ολομέλειας, η Συμμαχία Πολιτών έκανε λόγο για «άλλο ένα νομοσχέδιο που αφήνει εκτεθειμένους τους δανειολήπτες, των οποίων η ενυπόθηκη ακίνητη περιουσία κινδυνεύει τώρα να περάσει στα χέρια των επενδυτικών ταμείων, τα οποία καραδοκούν για να τη ρευστοποιήσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε μαζικές εκποιήσεις». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, ενώ διαφημίζουν το οικονομικό τάχα success story και τα εύσημα από την Τρόικα, με δραματικούς τόνους προσπαθούν να πείσουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα να το υπερψηφίσουν, αλλιώς η Τρόικα δεν θα μας δώσει τη δόση», προσθέτοντας ότι με αυτή την τακτική κατάφεραν να πείσουν κάποια κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας, «με το οποίο ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τη θέση των τραπεζών, αποδυναμώνοντας εντελώς τους δανειολήπτες».

Keywords
λαικη τραπεζα, ακελ, δηκο, εδεκ, μνημονιο, κυπρος, τροικα, σωρεία, τραπεζες, συγκεκριμένο, χρεος, λύση, βουλη, δις, κουρεμα, ευρωκο, success, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, μνημονιο 2, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, αβερωφ, βημα, δανεια, εθνικη, θεμα, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, το βημα, ακελ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γινονται, δηκο, δις, δωσει, εδεκ, ειπε, υπαρχει, ετοιμο, ζαχαριας, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λογο, μηνες, μειωση, παντα, προβληματα, ρυθμισεις, σιγουρος, συγκεκριμένο, συζητηση, σωρεία, ευρωκο, δημητρης, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, μελετη, μοιαζει, πωληση, success, τραπεζα, θεματα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα