Και με νόμο η πώληση δανείων

ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ τα βρήκαν και ψήφισαν υπέρ, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις

Η Βουλή ψήφισε με πλειοψηφία το νομοσχέδιο με τις τροπολογίες του ΔΗΚΟ, που δίνουν δικαίωμα στους οφειλέτες να αγοράζουν τα δάνειά τους

ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ έχουν 45 μέρες να βρουν τα λεφτά για να αγοράσουν τις οφειλές τους

Mετά από ένα οργιώδες παρασκήνιο, το οποίο κράτησε κυριολεκτικά μέχρι και την τελευταία στιγμή,

η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων σε τρίτους με τις ψήφους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι ΕΥΡΩΚΟ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Με την ψήφιση, οι τράπεζες θα μπορούν από τώρα και στο εξής να πωλούν πακέτα δανείων σε τρίτους, οι δε οφειλέτες θα έχουν 45 μέρες χρόνο να βρουν τα χρήματα που οφείλουν για να αποπληρώσουν το δάνειό τους. Σε διαφορετική περίπτωση, η οφειλή τους θα μεταφερθεί στο τρίτο μέρος, στο οποίο πωλήθηκε το δάνειό τους.

Με 75 λεπτά καθυστέρηση η συνεδρία

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τροπολογίες στο νομοσχέδιο άρχισαν εδώ και μέρες και συνεχίσθηκαν ακόμα και μετά την ώρα που κανονικά θα άρχιζε η συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής. Μετά από έναν μαραθώνιο διάλογο τελικά ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ τα βρήκαν στην τροπολογία του δεύτερου, η οποία δεν γινόταν δεκτή από τον ΔΗΣΥ. Η διαφορά επιλύθηκε με κάποιες διαφοροποιήσεις που επήλθαν στην τροπολογία του ΔΗΚΟ. Οι βουλευτές των δύο κομμάτων πήγαν στην αίθουσα της συνεδρίασης της ολομέλειας με μια ώρα και 15 λεπτά καθυστέρηση, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του ΑΚΕΛ. Μεταξύ των διαφοροποιήσεων που έγιναν αποδεκτές, ήταν και αυτή που αφορούσε στο χρονικό περιθώριο που οι δανειολήπτες θα έχουν για να υποβάλουν πρόταση στην τράπεζά τους για αγορά του δανείου τους. Το χρονικό περιθώριο καθορίστηκε στις 45 ημέρες.

Εμπάργκο δηλώσεων λόγω Τρόικας

Να σημειωθεί ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου η Τρόικα θα ολοκληρώσει αύριο την όγδοη αξιολόγηση της εφαρμογής του μνημονίου με θετικά, όπως αναμένεται, σχόλια για την Κύπρο. Αυτό άλλωστε ήταν και το ζητούμενο στις μακρές διαβουλεύσεις των κομμάτων για τις τροπολογίες: Να επέλθει συμφωνία, ώστε να περάσει αυτό από τη Βουλή προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τρόικας. Όπως πληροφορούμαστε, οι διαφοροποιήσεις που έγιναν έτυχαν και της κατ' αρχήν έγκρισης της Τρόικας, η οποία παρακολουθούσε εκ του σύνεγγυς τα διαδραματιζόμενα χθες εντός κι εκτός Βουλής. Σε συνεχή επικοινωνία με τα κόμματα βρισκόταν και ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος, όταν του ζητήσαμε χθες βράδυ δήλωση για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή απάντησε λακωνικά:
«Υπάρχει εμπάργκο δηλώσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την Τρόικα».

Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά

Το νομοσχέδιο ψήφισαν 26 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος. Εναντίον ψήφισαν 25 βουλευτές του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ, των Οικολόγων, του ΕΥΡΩΚΟ και ο Ζαχαρίας Κουλίας.

Τα βασικά στοιχεία

Συνοπτικά οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ που πέρασαν από τη Βουλή με πλειοψηφία αφορούν:

-Τη δυνατότητα της Κεντρικής Τράπεζας να αρνείται τη χορήγηση άδειας σε νομικά πρόσωπα για εξαγορά δανείων για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

-Τη δυνατότητα των δανειοληπτών και των εγγυητών τους να υποβάλλουν πρόταση εξαγοράς του υπό πώληση δανείου εντός 45 ημερών και τη δυνατότητα δημιουργίας εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια.

Η Βουλή ενέκρινε επίσης με πλειοψηφία τροπολογία του ΔΗΣΥ, η οποία προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση αγωγής ή άλλης νομικής διαδικασίας για αποζημιώσεις σε σχέση με την άσκηση των αρμοδιοτήτων της, εκτός αν αποδειχθεί ότι η πράξη ή παράλειψη δεν έγινε καλή τη πίστει.

Οι λεπτομέρειες των τροπολογιών που πέρασαν

Αναλυτικότερα, χθες η ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την τροπολογία του ΔΗΚΟ, που αφορά στην κοινοποίηση της πρόθεσης της τράπεζας να πωλήσει όλο ή μέρος του χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεων.

Σύμφωνα με τον νόμο, πια, η κοινοποίηση από την τράπεζα θα γίνεται μέσω της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και σε τρεις εφημερίδες του καθημερινού ετήσιου Τύπου. Οι δανειολήπτες θα μπορούν, αν το επιθυμούν, να υποβάλουν πρόταση για εξαγορά του δανείου τους σε χρονικό διάστημα 45 ημερών. Η τράπεζα θα πρέπει να καλεί τον δανειολήπτη και τον εγγυητή, εάν επιθυμούν, να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς του δανείου και μέσω επιστολής προς αμφότερες τις πλευρές. Ο νόμος προνοεί ότι ο δανειολήπτης δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει πρόταση εξαγοράς του δανείου.

Επίσης, σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο δανειολήπτης θα μπορεί να υποβάλει πρόταση για εξαγορά του δανείου του μόνο μια φορά. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί τέτοια πρόταση μέσα σε 45 μέρες, θα εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί την υποβολή πρότασης.

Η εταιρεία διαχείρισης

Η Βουλή ψήφισε χθες και τροπολογία που αφορά στη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με ιδιωτικά ή με δημόσια κεφάλαια, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο για τις κρατικές ενισχύεις και λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Εγκρίθηκε επίσης τροπολογία, με την οποία εξαιρούνται από την πώληση δανείων πιστωτικές διευκολύνσεις που παραχωρούνται από τράπεζες (περιλαμβανομένων των υποκαταστημάτων) σε φυσικό πρόσωπο, το οποίο δεν είναι μόνιμος κάτοικος της Δημοκρατίας ή σε νομικό πρόσωπο, το οποίο δεν είναι εγγεγραμμένο στη Δημοκρατία. Εξαιρούνται πιστωτικές διευκολύνσεις που αφορούν εργασίες ή και επενδύσεις εκτός της Δημοκρατίας ή διέπονται από το δίκαιο άλλης χώρας.

Ταυτόχρονα εξαιρούνται από την πώληση δανείων πιστωτικές διευκολύνσεις που περιλαμβάνουν βασική εμπράγματη εξασφάλιση, υποθήκη επί ακίνητης ιδιοκτησίας ή και επιβάρυνσης περιουσίας, η οποία βρίσκεται εκτός της Δημοκρατίας.

Η Κεντρική μπορεί να πει όχι αν θίγεται το εθνικό συμφέρον

Μια άλλη τροπολογία η οποία ψηφίσθηκε, και μάλιστα από το σύνολο σχεδόν των βουλευτών εκτός των Ζαχαρία Κουλία και Δημήτρη Συλλούρη, αφορά στο δικαίωμα της Κεντρικής Τράπεζας να αρνηθεί, για λόγους εθνικού συμφέροντος, την πώληση δανείων σε νομικό πρόσωπο και τη χορήγηση άδειας για την εξαγορά δανείων στη Δημοκρατία. Η Κεντρική επίσης δικαιούται να μην επιτρέψει την απόκτηση ή την αύξηση ειδικής συμμετοχής σε εταιρεία εξαγοράς. Μπορεί επίσης να απαγορεύσει τον διορισμό συμβούλου σε διοικητικό όργανο εταιρείας εξαγοράς πιστώσεων.

Δημόσια η ενημέρωση

Με βάση άλλη τροπολογία, η τράπεζα η οποία θα πωλεί δάνεια θα πρέπει να ενημερώνει την Κεντρική Τράπεζα κάθε έξι μήνες για τον αριθμό των δανείων, και για το ποσό των πιστωτικών διευκολύνσεων ανά κατηγορία, που έχουν πωληθεί σε τρίτους, καθώς και για τον αριθμό των δανείων και το ύψος τους, τα οποία έχουν εξαγορασθεί από τους δανειολήπτες. Τα στοιχεία αυτά θα δημοσιοποιούνται από την Κεντρική Τράπεζα.

Η Βουλή ψήφισε επίσης και τροπολογία, με την οποία η πώληση δανείων θα διέπεται από τη δικαιοδοσία των επαρχιακών δικαστηρίων, εκτός και εάν προβλέπεται διαφορετικά από τη σύμβαση της πιστωτικής διευκόλυνσης.

Τροπολογίες που κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ, την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους και τη Συμμαχία των Πολιτών δεν πέρασαν από τη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα