Μοχάμεντ Αλούς: Διαπραγματευτής της συριακής αντιπολιτευσης

Το όνομά του δεν είναι εντελώς άγνωστο στους κόλπους των παρατηρητών του εμφυλίου πολέμου στη Συρία.

Στην Αστάνα όπου ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, οι συνομιλίες για τη Συρία, υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ο Μοχάμεντ Αλούς, είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης

Ο μάλλον διακριτικός Αλούς είδε να πέφτουν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 2015 όταν τέθηκε επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN), στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της

συριακής αντιπολίτευσης, στη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης

Οι ρωσικές αρχές, προσκείμενες στη Δαμασκό, είχαν εκφράσει τότε έντονες αντιρρήσεις για αυτήν την επιλογή χαρακτηρίζοντάς τον «τρομοκράτη». Σήμερα, είναι αυτός που επιβάλλεται στην Αστάνα, ζώνη επιρροής της Μόσχας

Στολή αντί για κοστούμ

Γεννημένος το 1970 στη Δαμασκό, ο Μοχάμεντ Αλούς σπούδασε ισλαμικό δίκαιο αρχικά στη συριακή πρωτεύουσα και στη συνέχεια στη Μεδίνα, στη Σαουδική Αραβία. Είναι ένας από αυτούς που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2015 τη συνθήκη του Ριάντ, η οποία ενώνει εκατό πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης. Ο Αλούς προέρχεται από την ένοπλη πτέρυγα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα τέθηκε επικεφαλής της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης Τζάις αλ -Ισλάμ ( Στρατός του Ισλάμ στα αραβικά) μετά τον θάνατο του ξαδέλφου του Ζαχράν Αλούς, ιδρυτή του κινήματος.

Σαλαφιστικό, προσκείμενο στη Σαουδική Αραβία, το Τζάις αλ -Ισλάμ είναι ένα ένοπλο κίνημα που μάχεται τόσο τον Μπασάρ αλ -Ασαντ,όσο και το Ισλαμικό Κράτος. Ταυτόχρονα όμως δεν διαπραγματεύεται με την άοπλη αντιπολίτευση, ενώ ο Ζαχράν Αλούς ήταν ύποπτος ότι διέταξε την απαγωγή και την εξαφάνιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ραζάν Ζαϊτουνέχ και άλλων εννέα συγγενών του, στις 9 Δεκεμβρίου του 2013.
Οπαδός της ειρήνης

«Εκείνο που θέλουμε είναι μόνο η ειρήνη», δήλωσε τη Δευτέρα από την Αστάνα ο Μοχάμεντ Αλούς, προειδοποιώντας όμως παράλληλα:

«Η επιλογή αυτή είναι μία πολιτική λύση για τη Συρία, δεν είναι όμως η μοναδική γιατί αγωνιζόμαστε για το δίκαιό μας, το δικαίωμά μας στη ζωή, το δικαίωμά μας στην ελευθερία, το δικαίωμα μας να αποφασίζουμε για τη μοίρα μας και το δικαίωμα του λαού να αποφασίσει ποιος θα τον εκπροσωπήσει».

Επικεφαλής ενός ένοπλου ριζοσπαστικού κινήματος, αλλά και εκπρόσωπος ταυτόχρονα πιο μετριοπαθών οργανώσεων, ο Αλούς μπορεί να χειριστεί άνετα και το μαστίγιο και το καρότο. Μερικοί ωστόσο συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί στο γεγονός ότι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων τέθηκε ο ηγέτης ενός ένοπλου κινήματος, διαπνεόμενος από σαλαφιστικές ιδέες. Και στις διαπραγματεύσεις της Αστάνα δεν είναι παρόντα όλα τα κινήματα που δρουν στη Συρία, όπως π.χ το Άχραρ αλ-Σαμ, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει.

Το να πας στην Αστάνα, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και από το να ταξιδέψεις στη Γενεύη», σχολίασε στο Ρόιτερς ο Μοχάμεντ Αμπούντ, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN). «Στη Γενεύη λέει ο Αμπούντ, αναδείχθηκε και απέκτησε διεθνή αναγνώριση ένα πολιτικό μέτωπο της αντιπολίτευσης, ενώ στην Αστάνα καλλιεργείται η ασάφεια [...]. Υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η πόλωση στους κόλπους της αντιπολίτευσης. Ίσως αυτό να είναι ένας από τους πραγματικούς στόχους των Ρώσων»

Πηγή: Le nouvel Observateur, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα