Μερική εξαίρεση από τους κανόνες για αγρανάπαυση ενέκρινε η Κομισιόν

Μερική εξαίρεση από τους κανόνες για αγρανάπαυση για τους αγρότες υπό συγκεκριμένους όρους, ενέκρινε τη Δευτέρα επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των προσπαθειών για αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Οι χαλαρώσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, λαμβάνουν υπόψη εκτός από τις ανάγκες των γεωργών και την ανάγκη για προστασία της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους.

Ο κανονισμός που υιοθέτησε η Κομισιόν σε συνέχεια σχετικής πρότασης που παρουσιάστηκε στις 31 Ιανουαρίου δίνει την επιλογή στους αγρότες αντί να διατηρούν σε

αγρανάπαυση το 4% της αρόσιμης γης τους, να αξιοποιούν τη γη αυτή για καλλιέργειες δέσμευσης αζώτου (όπως φακές, μπιζέλια ή φάβα), ή ενδιάμεσες καλλιέργειες χωρίς φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι αγρότες που θα επιλέξουν να καλλιεργούν το συγκεκριμένο ποσοστό γης θα θεωρούνται ότι πληρούν τις λεγόμενες απαιτήσεις GAEC 8.

Το κείμενο δίνει επίσης τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να τροποποιήσουν τα οικολογικά τους σχέδια για στήριξη μη παραγωγικών περιοχών με βάση την εναλλακτική που παρέχουν οι πιο πάνω εξαιρέσεις, μέσω μιας απλής κοινοποίησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

Ο κανονισμός τίθεται σε ισχύ την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και θα ισχύει αναδρομικά για έναν χρόνο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του 2024.

«Σύντομα θα καταθέσουμε περισσότερες προτάσεις για να βοηθήσουμε στην άμβλυνση της πίεσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας», ανέφερε σχετικά σε γραπτή δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτό το μέτρο προσφέρει ευελιξία στους αγρότες, ενώ συνεχίζει να τους επιβραβεύει για το κρίσιμο έργο τους για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιωσιμότητας της ΕΕ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα