Ο Πρόεδρος της Γερμανίας περπάτησε στα γραφικά δρομάκια των Λευκάρων

Στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια των Λευκάρων περπάτησε σήμερα, τελευταία μέρα της επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος ξεναγήθηκε στο Δήμο, ενημερώθηκε για την ιστορία του και δοκίμασε παραδοσιακά λουκούμια.

Τον Πρόεδρο της Γερμανίας υποδέχθηκε γύρω στις 11 σήμερα το πρωί, στην πλατεία των Λευκάρων ο Δήμαρχος Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος του πρόσφερε ένα λευκαρίτικο κέντημα και αναφέρθηκε

στην ιστορία του συγκεκριμένου κεντήματος.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στα γραφικά και πλακόστρωτα δρομάκια των Λευκάρων από την Τιτίνα Λοίζίδου, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία, την παράδοση και την αρχιτεκτονική του Δήμου.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Γερμανίας και η συνοδεία του μετέβησαν στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού όπου έγινε δεκτός από τον Πάτερ Χριστομάριο, ο οποίος του ανέφερε πως φιλοξενείται προσωρινά στα Λεύκαρα αφού είναι πρόσφυγας από την Ακανθού.

Ο Πάτερ Χριστομάριος κάλεσε τον κ. Σταϊνμάιερ, αφού η Γερμανία έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, να ασκήσει πιέσεις προς τη συγκεκριμένη χώρα, για να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία να μην αδικεί τους Τουρκοκύπριους ή τους Ελληνοκύπριους αλλά να είναι δίκαιη και βιώσιμη.

Απαντώντας, ο Γερμανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην διάσκεψη Τύπου που έδωσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της οποίας ανέφεραν πως η Λευκωσία είναι η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και πρέπει να κάνουμε προσπάθειες έτσι ώστε να επανενωθεί το νησί και να βρεθεί μια καλή λύση.

Ακολούθησε ξενάγηση στην εκκλησία και στην έξοδο τους δοκίμασαν κυπριακό καφέ και λευκαρίτικο λουκούμι.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το Κέντρο Χειροτεχνίας όπου παρακολούθησαν τις γυναίκες να κεντούν τα λευκαρίτικα κεντήματα.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη σε παραδοσιακό τεχνίτη αργυροχοϊας όπου επιδείχθηκε η τέχνη του καπνιστομέρρεχου, ενώ ο Γερμανός Πρόεδρος δοκίμασε παραδοσιακά μπισκότα.

Πριν την επίσκεψη στα Λεύκαρα, ο Πρόεδρος της Γερμανίας επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) στην Κοφίνου, όπου ξεναγήθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου και ενημερώθηκε για την πολιτική της Κυβέρνησης σε σχέση με τη διαχείρηση του μεταναστευτικού.

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας είχε επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσει με διαμένοντες, το προσωπικό του Κέντρου, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο Κέντρο.

Η επίσκεψη του κ. Σταϊνμάιερ στην Κύπρο ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε εστιατόριο στον Κάτω Δρυ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα