Μειώθηκαν για τις επιχειρήσεις

Συζήτηση στην Επ. Οικονομικών για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Κεντρική: Θα πιεσθούν οι τράπεζες να συνεργασθούν και για τα δάνεια των νοικοκυριών

Μείωση κατά €274 εκ. παρουσίασαν το εξάμηνο μεταξύ 31ης Δεκεμβρίου 2015 - 30ής Ιουνίου 2016 τα υπόλοιπα των δανείων σε ελβετικό φράγκο, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει σε επιχειρηματικά δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα

στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τα δάνεια (υπόλοιπα) από €2.052 εκατ., που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, μειώθηκαν σε €1.778 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2016.

Η μείωση των δανείων είναι πιο εμφανής στα νομικά πρόσωπα, αφού τα €215 εκατ. αφορούν επιχειρηματικά δάνεια και μόνο τα €60 εκατ. αφορούν δάνεια νοικοκυριών.

«Φαίνεται ότι τα σχέδια των τραπεζών δουλεύουν περισσότερο για τα νομικά πρόσωπα και λιγότερο για τα νοικοκυριά», δήλωσε ο Διευθυντής του Τμήματος Εποπτείας της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάγκος Δημητρίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το τι θα πράξει η ΚΤΚ για το θέμα, ο κ. Δημητρίου είπε πως «θα πιεσθούν οι τράπεζες, ώστε να βελτιώσουν τα σχέδια και τη συμπεριφορά τους».

Στα 1.778 εκατομμύρια
Στις 30 Ιουνίου το συνολικό ποσό των δανείων σε ελβετικό φράγκο αντιστοιχούσε σε €1.778 εκατ. Από το ποσό αυτό τα €1.124 εκατ. ευρώ αφορούσαν δάνεια νοικοκυριών, εκ των οποίων τα €893 εκ. στεγαστικά δάνεια. Τα δάνεια για αγορά κύριας κατοικίας ανέρχονταν σε €264 εκατ. και τα €629 για αγορά εξοχικής κατοικίας. Τα καταναλωτικά αφορούσαν δάνεια ύψους €68 εκατ., τα €163 άλλο δανεισμό και τα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονταν σε €654 εκατ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάγκου, η μείωση των υπολοίπων των δανείων οφείλεται κυρίως σε αποπληρωμή/διαγραφή δανείων και μετατροπή τους σε ευρώ ή σε αγγλική στερλίνα.

Διαγραφές
Μέχρι τον Ιούνιο του 2016 είχαν διαγραφεί δάνεια ύψους €36 εκατ., εκ των οποίων τα €16 εκ. αφορούσαν δανεισμό προς νοικοκυριά (€14 εκ. στεγαστικά δάνεια) και τα €20 εκ. δανεισμό προς επιχειρήσεις. Αντίστοιχα τα νοικοκυριά αποπλήρωσαν €39 εκατ., ενώ οι επιχειρήσεις αποπλήρωσαν €24 εκατ.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας Γιώργος Καροτσάκης επεσήμανε πως οποιαδήποτε ρύθμιση δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος άλλων δανειοληπτών.

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου είπε πως γίνονται από το Γραφείο του αναδιαρθρώσεις αλλά σε πολύ χαμηλότερο βαθμό σε σύγκριση με τα συμβατικά δάνεια. Πρόσθεσε δε πως πολλοί δανειολήπτες έχουν υποβάλει συγκεκριμένα παράπονα, με τα οποία αμφισβητούν τη νομιμότητα των διαφόρων όρων των αρχικών συμβάσεων.

Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών αν θεωρεί πως είναι ανάγκη το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά, ο Γιάγκος Δημητρίου είπε πως «αν οι τράπεζες κληθούν να καλύψουν κόστος μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν και αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, θα καλυφθούν από τον φορολογούμενο πολίτη».

«Ναι, οι τράπεζες πρέπει να υποστούν κόστος μέσα στο πλαίσιο όπου δεν θα δημιουργούσαν ανάγκες για πρόσθετα κεφάλαια. Αν αποδειχθεί ότι υπάρχει, ότι παρανόμησαν, να υποστούν κάποιες συνέπειες», είπε.

Όχι ξανά οι κουρεμένοι
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως η Βουλή μπορεί να συμβάλει και να βοηθήσει τους δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί δυσμενώς, «χωρίς να βλάψουμε αυτούς που δέχθηκαν το μεγαλύτερο κτύπημα της κρίσης». Πρόσθεσε πως πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι τράπεζες «έχουν περιθώριο 25% - 30% να βρουν κάποιες λύσεις».

«Αν πάμε πέραν αυτού, τους μόνους που θα κτυπήσουμε ξανά στα πόδια είναι τους κουρεμένους καταθέτες», τόνισε.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού χαρακτήρισε αποκαρδιωτικά τα στοιχεία που δόθηκαν από την ΚΤΚ, ενώ ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι ζήτησε από την ΚΤΚ να διευκρινίσει τις ενέργειες που θα κάνει για το όλο θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα