Στη Βουλή ξανά σήμερα ο Αθανάσιος Ορφανίδης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, όπου θα συνεχισθεί η κατάθεση των θέσεων του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιου Ορφανίδη, σε σχέση με την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου.

Στη δεύτερη συνεδρία για το θέμα της λειτουργίας των Θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 9.00, κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Ελεγκτής και

η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου. Την προηγούμενη Τρίτη είχαν υποβληθεί από βουλευτές-μέλη της Επιτροπής πέραν των 500 ερωτήσεων και ο κ. Ορφανίδης κατάφερε να απαντήσει σε μερικές από αυτές.

Ο πρώην Διοικητής επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια για την αποδοχή, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της απόφασης για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά και για την απόφαση αύξησης του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο 9%.

Μίλησε, μεταξύ άλλων, για φούσκωμα των κεφαλαιακών αναγκών των κυπριακών τραπεζών στα €10 δισ. από το 2012, κάτι που οδήγησε τελικά στο κούρεμα των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.

Για τον ELA στη πρώην Λαϊκή Τράπεζα δήλωσε ότι όταν ο ίδιος έφυγε από την Κεντρική, ο ELA ήταν στα €3,8 δισ. και η τράπεζα ήταν φερέγγυα.

Έχει συμφωνηθεί ότι θα γίνουν όσες συνεδρίες χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί όλος ο κύκλος και νέων ερωτήσεων και των απαντήσεων.

Αναμένεται, εξάλλου, να ζητηθεί να κληθεί να καταθέσει τις δικές του θέσεις και ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης.

Αύριο ο Αθανάσιος Ορφανίδης θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Eλεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο οποίος θα του υποβάλει
ερωτήματα τόσο για τον ELA, όσο και για την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Ο Γενικός Ελεγκτής ετοιμάζει έκθεση και έστειλε επιστολές προς τους Αθανάσιο Ορφανίδη, Πανίκο Δημητριάδη και Σπύρο Σταυρινάκη για συνάντηση, προκειμένου να τους υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα.

Η έκθεση θα δίνει απαντήσεις κατά πόσον η χρηματοδότηση ELA στη Λαϊκή θα μπορούσε εύλογα να θεωρηθεί ως χρηματοδότηση προς εποπτευόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο αντιμετώπιζε «προσωρινά» πρόβλημα ρευστότητας, αλλά, κατά τα άλλα, ήταν «φερέγγυο», ή κατά πόσον η θετική αξιολόγηση της φερεγγυότητας της τράπεζας από την ΚΤΚ ήταν προκαθορισμένη απόφαση πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα