Μείωση των ποσοστών επιτυχών εκταφών για τους αγνοούμενους

Σε μια δύσκολη φάση έχουν εισέλθει οι εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) λόγω της μείωσης του ποσοστού εντοπισμού οστών σε όλα τα μέρη όπου διενεργούνται εκταφές, δήλωσε η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ, απευθύνοντας έκκληση για περισσότερη πληροφόρηση με την υπενθύμιση ότι αυτό μπορεί να γίνει και ανώνυμα.

Σε δηλώσεις της στο “τ/κ πρακτορείο ειδήσεων”, το Τ/κ μέλος της ΔΕΑ είπε ότι για να αποφύγουν τις “χαμένες εκταφές” αποφάσισαν να ετοιμάσουν από κοινού τις λίστες με τις εκταφές και να καθορίσουν

τους τόπους εκταφής μοιράζοντας και επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες.

Όπως ανέφερε, από το 43% το 2006, το ποσοστό εντοπισμού οστών στις εκταφές έπεσε στο 17% το 2014. “Σε αυτή τη φάση η πιο μεγάλη ανάγκη είναι τα πεδία ερευνών”. Όσον αφορά την ποιότητα των οστών που εντοπίζονται, η κ. Κιουτσιούκ είπε ότι έχουν γίνει σε μεγάλο ποσοστό εκσκαφές στους χώρους ομαδικών τάφων, σημειώνοντας ότι τα άτομα που γνώριζαν γι` αυτούς τους ομαδικούς τάφους έχουν πεθάνει και τώρα έχουν αρχίσει εργασίες σε χώρους όπου η πιθανότητα να βρεθούν οστά είναι μικρή.

Η κ. Πλουμέρ απηύθυνε εκ νέου έκκληση σε άτομα που έχουν πληροφορίες να τις μοιραστούν με τους αρμόδιους της ΔΕΑ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους συγγενείς των αγνοουμένων. Παράλληλα πρόσθεσε ότι προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες ως ΔΕΑ για την αύξηση των ποσοστών επιτυχών εκταφών.

Έχει καθοριστεί, είπε, η λίστα των τοποθεσιών όπου θα γίνουν εργασίες τους επόμενους έξι μήνες και για να αυξήσουν το ποσοστό επιτυχίας εντοπισμού οστών αποφάσισαν πως θα επιβεβαιώνουν από κοινού τις πληροφορίες που έχουν εκατέρωθεν για τους χώρους εκταφών. Στο παρελθόν, είπε, τα πηγάδια χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι ομαδικών ταφών και βρήκαν χάρτες με τα πηγάδια που υπήρχαν το 1963 που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις εργασίες και επιπρόσθετα θα ζητήσουν βοήθεια από Ε/κ που γνωρίζουν για ομαδικούς τάφους στα κατεχόμενα και αντίστοιχα από Τ/κ για τις ελεύθερες περιοχές.

Όσον αφορά το θέμα των ομαδικών τάφων που λέγεται ότι βρίσκονται σε στρατιωτική περιοχή, η Τ/κ μέλος της ΔΕΑ είπε ότι “με το στρατό είμαστε σε μια πολύ καλή συνεργασία” και μέχρι σήμερα έχουν πάρει άδεια για εκσκαφές 25 φορές από τον τουρκικό στρατό και σήμερα διεξάγονται εργασίες σε δύο τέτοια μέρη, στη Λάπηθο και τη Λευκωσία. Στη Λάπηθο, πρόσθεσε, σε μια περιοχή έκτασης οκτώ ποδοσφαιρικών γηπέδων ανοίγονται λάκκοι. Σε σχέση με δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο ότι στην εν λόγω περιοχή έχουν μετακινηθεί οστά, η κ. Πλουμέρ είπε ότι έχουν εντοπισθεί ανθρώπινα οστά, αλλά – όπως εξήγησε – ενδεχομένως αυτά να προέρχονται από σκουπίδια που μεταφέρθηκαν από αλλού και ρίχνονται στην περιοχή. Είπε ακόμα ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις ότι στην περιοχή εντοπίστηκαν ομαδικοί τάφοι ή τάφοι που έχουν αδειάσει.

Στα χέρια της ΔΕΑ, συνέχισε, υπάρχει πληροφορία ότι εντός στρατιωτικής περιοχής υπάρχουν τάφοι σε 30 ακόμη μέρη. Στη στρατιωτική περιοχή της Λευκωσίας, ανέφερε, οι εργασίες άρχισαν αφού εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο πλαίσιο εργασιών για το δίκτυο ύδρευσης.

Παραδέχθηκε επίσης ότι μπορεί να άλλαξαν μέρη κάποιοι ομαδικοί τάφοι, όπως έγινε και στους Βαλκανικούς πολέμους – είπε – και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν αυτοί.

Κατά την κ. Πλουμέρ στην Κύπρο υπάρχει μια πρωτιά καθώς οι εργασίες για εκταφές που αφορούν αγνοούμενους διεξάγονται ενώ η μη λύση (του πολιτικού προβλήματος) παραμένει, πράγμα που δεν συμβαίνει αλλού στον κόσμο όπου διεξάγονται παρόμοιες εργασίες. Μεταξύ των δυσκολιών που αντιμετώπισαν γι` αυτό είναι και η χρηματοδότηση, είπε, λέγοντας ότι από τα 3.5 εκ ευρώ τα 2,6 εκ είναι από την οικονομική βοήθεια που δίδεται στους Τ/κ. Το υπόλοιπο προσπαθούν να το βρουν μέσω δωρεών, πρόσθεσε και η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που κάνει δωρεές.Μέχρι το τέλος του 2014, κατέληξε, εντοπίστηκαν οστά που ανήκουν σε 948 άτομα εκ των οποίων η ταυτότητα των 555 έχει ξεκαθαρίσει και παραδόθηκαν στους οικείους τους. Στους αρχικούς καταλόγους των αγνοουμένων, είπε, βρίσκονται 1.508 Ε/κ και 493 Τ/κ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα