Τις δημόσιες συμβάσεις συζήτησαν Παπαδόπουλος-Μιχαηλίδης

Το θέμα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων, με τη συμμετοχή του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και εμπειρογνωμόνων από τον ιδιωτικό τομέα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Βουλής, τέθηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ με τον κ. Μιχαηλίδη στα γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Ο Γενικός Ελεγκτής είναι και το πιο αρμόδιο πρόσωπο να μας δώσει τις

δικές του γνώσεις και εμπειρίες που θα μας βοηθήσουν ακριβώς να καλύψουμε οποιαδήποτε κενά έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς στις δημόσιες προσφορές», ανέφερε ο στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Βουλής έρχεται την κατάλληλη στιγμή, καθώς η νομοθεσία των δημοσίων συμβάσεων θα τύχει εκσυγχρονισμού διότι έχει αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει το θέμα.

«Η εμπειρογνωμοσύνη από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα καταστεί δυνατό να μας δοθεί μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το όλο σύστημα και να εισαχθούν περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες για να αποφεύγονται φαινόμενα όπως αυτά που έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα», είπε.

Σε ερώτηση αν με την τροποποίηση της νομοθεσίας θα εξοικονομηθούν χρήματα για το δημόσιο, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε ένα σωστό σύστημα δημοσίων συμβάσεων το οποίο – όπως είπε - επιτρέπει την ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού, ένα σύστημα το οποίο εισάγει τέτοιες κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες κατά τη διαχείριση των δημοσίων συμβάσεων ώστε να μην υπάρχει ευχέρεια να δημιουργούνται αυτά τα λεγόμενα έξτρα τα οποία έχουμε στα συμβόλαια, τα οποία πολλές φορές δημιουργούν μια πολύ μεγάλη στρέβλωση στο αρχικό συμβόλαιο. Αυτά από μόνα τους μπορεί να δώσουν μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση, πρόσθεσε.

«Και αν λάβουμε υπόψη τη σημαντικότητα του τομέα δημοσίων συμβάσεων στον όλο κρατικό προϋπολογισμό, νομίζω εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι αυτό το οποίο έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Βουλής», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την πορεία των ερευνών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα αίτια της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα στο σκέλος που αφορούν την παραχώρηση του ELA και την πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι μετέφερε στον κ. Μιχαηλίδη κάποιες συμπληρωματικές επιπρόσθετες πληροφορίες, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία επικαλούμενος το ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε τα στοιχεία που μετέφερε το ΔΗΚΟ ως πολύ ενδιαφέροντα και πρόσθεσε ότι αυτά θα είναι χρήσιμα στις έρευνες τις οποίες διεξάγει. «Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα του ELA και το θέμα της πώλησης των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα είναι δύο θέματα τα οποία ήταν κεφαλαιώδους σημασίας στον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα