Μαυρίδης: Ο Ερντογάν καταπιέζει τον τουρκικό λαό

Σε συνέδριο που διοργανώθηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο από δύο πολιτικές ομάδες, των “Φιλελεύθερων και Δημοκρατών” και της ομάδας των “Πρασίνων” με θέμα την “Ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), με παρέμβαση του διερωτήθηκε κατά πόσον η καλύτερη πολιτική για την ΕΕ προς έναν αυταρχικό και αντιδημοκρατικό ηγέτη όπως τον Ερντογάν, είναι να τον επιβραβεύουμε με πρόσθετο άνοιγμα κεφαλαίων.

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι των δύο πολιτικών ομάδων που διοργάνωναν την εκδήλωση και από την Άγκυρα μέσω

τηλεδιάσκεψης ο εκδότης της τουρκικής εφημερίδας Ζαμάν.

Στην παρέμβαση του ο Κ. Μαυρίδης τόνισε ότι η πολιτική της ενθάρρυνσης της Τουρκίας έχει δοκιμαστεί για χρόνια και το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι διαπιστώνουμε σοβαρή διολίσθηση των κανόνων δικαίου ως μέρος της πολιτικής του Ερντογάν. Όπως εξήγησε παρόλο που οι αρχικές προθέσεις της πολιτικής αυτής ήταν καλές, το αποτέλεσμα της είναι ότι έχουμε ενδυναμώσει ένα αυθαίρετο και καταπιεστικό καθεστώς, που στόχος μας πρέπει είναι να η αποδόμηση του. "Άρα, πρέπει να αναζητήσουμε διαφορετική πολιτική με κόστος στον Ερντογάν αντί να τον επιβραβεύουμε με άνοιγμα νέων κεφαλαίων έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ωθούμε την Τουρκία σε μεταρρυθμίσεις. Αυτό δοκιμάστηκε και απέτυχε."

Ανεφερε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής. Στη συνέχεια ο κος Μαυρίδης, απευθυνόμενος στους παρόντες ευρωβουλευτές υπέδειξε πως “δεν έχει σημασία πως εμείς εδώ στην ΕΕ αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ο Ερντογάν παρουσιάζει το άνοιγμα κεφαλαίων στην κοινή γνώμη εντός Τουρκίας ως ανταμοιβή του. Η μόνη επιλογή για την ΕΕ είναι η πολιτική της άσκησης πίεσης με τιμωρητικά μέτρα στον Ερντογάν και ενδυνάμωση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων εντός Τουρκίας, αφού η παροχή καρότου και χαϊδέματος έχει εξαντληθεί. Όπως σημείωσε καταλήγοντας, με βάση επαφές που είχε πριν μερικές βδομάδες στην Άγκυρα, οι κύριες αντιπολιτευτικές δυνάμεις στην Τουρκία που ζουν την πραγματικότητα ζητούν την τιμωρία του Ερντογάν και όχι την ανταμοιβή του σε αντίθεση με κάποιες φωνές εντός ΕΕ.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στους παρευρισκόμενους η στάση του εκδότης της Ζαμάν κ. Τουμανλί, στον οποίον το καθεστώς Ερντογάν δεν επέτρεψε την έξοδο από την Τουρκία για να παραστεί στο συνέδριο και έτσι η παρέμβαση του έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην παρέμβαση του, ο κ. Τουμανλί περιέγραψε με τον χειρότερο τρόπο την κατάσταση στην Τουρκία σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να πειθαρχεί και να προβάλλει την κυβερνητική πολιτική του Ερντογάν.

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι υπέρ του ανοίγματος νέων κεφαλαίων, επέμενε να απαντά επικρίνοντας την αντιευρωπαική πολιτική του Ερντογάν. Όπως σημείωσε, ο κ. Μαυρίδης, η στάση αυτή προερχόμενη από κάποιον που ζει στην Τουρκία και είναι στόχος του Ερντογάν είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους στηρίζουν περαιτέρω άνοιγμα κεφαλαίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα