Ζέτα: Βολές κατά ΑΚΕΛ για τα ωράρια καταστημάτων

Στην αντεπίθεση πέρασε η υπουργός εργασίας, αφήνοντας αιχμές κατά του ΑΚΕΛ, σε σχέση με τα ποσοστά μείωσης των εργοδοτουμένων στο λιανικό εμπόριο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τονίζει ότι από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή είναι ξεκάθαρο ότι η μείωση των εργοδοτουμένων στο λιανικό εμπόριο αφορά την περίοδο 2011-2013, «πριν τα σχετικά Διατάγματα και επί διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ,

όταν δηλαδή εφαρμοζόταν το σύστημα στο οποίο το ΑΚΕΛ επιμένει δογματικά ότι πρέπει να επιστρέψουμε».

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο αναφέρει πως ο αριθμός των εργοδοτουμένων πλήρους απασχόλησης (άνω των €800 μηνιαίως) στο λιανικό εμπόριο μειώθηκε από 25.322 κατά το Νοέμβριο 2011 σε 20.709 κατά το Νοέμβριο 2013. “Είχαμε δηλαδή μείωση 4.600 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης πριν καν εφαρμοστούν στην πράξη τα Διατάγματα για τα ωράρια των καταστημάτων” σημειώνεται.

Το Υπουργείο επισημαίνει πως “η πραγματικότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί, είναι ότι αφότου εκδόθηκαν τα σχετικά Διατάγματα για τα ωράρια, παρατηρείται συνεχής αύξηση της απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο, σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στον κλάδο”.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που κατατέθηκαν και στη Βουλή, τον Νοέμβριο 2014 απασχολούνταν στο λιανικό εμπόριο συνολικά 30.479 πρόσωπα, εκ των οποίων το 69% είναι με πλήρη απασχόληση, με μισθό πέραν των €800 μηνιαίως, αναφέρει.

Προσθέτει πως “για πρώτη φορά, μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, από το μέσο του 2013 αυξήθηκε η πλήρης, αλλά ταυτόχρονα και μερική απασχόληση στο λιανικό εμπόριο. Είχαμε συνολικά 15.989 νέες προσλήψεις από τα μέσα του 2013 που παραμένουν ως νέες εργοδοτήσεις 10.852 πρόσωπα, εκ των οποίων οι 8.207 αφορούσαν μισθούς άνω των €800 και άλλοι 3.871 με μισθούς από €500-€800. Το 75% δηλαδή των νέων προσλήψεων ήταν άνω των €500, και το 51% των νέων προσλήψεων άνω των €800. Μόνο ένα ποσοστό 15% των νέων προσλήψεων αφορά μερική απασχόληση μερικών ημερών το μήνα με μισθούς των €350, αλλά το ΑΚΕΛ επιλέγει να επικεντρώνεται σε αυτό το μικρό ποσοστό για να παραμορφώνει τη συνολική εικόνα και τα πραγματικά στατιστικά δεδομένα”.

“Η Κυβέρνηση σε καμία περίπτωση θεωρεί ικανοποιητικούς τους μισθούς των €350”, τονίζεται και προστίθεται ότι για αυτόν ακριβώς το λόγο εφαρμόζει συνεχώς πολιτικές για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχοντας ήδη υλοποιήσει πολλά σχέδια επιδότησης της εργασίας και διεξάγοντας πέραν των 3.500 ελέγχων ετησίως στην αγορά εργασίας.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στο λιανικό εμπόριο “έχουμε πετύχει τη διατήρηση του κατώτατου μισθού στο ύψος που ήταν και πριν την οικονομική κρίση” αναφέρεται.

Περαιτέρω, με το τροποποιητικό Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί μαζί με τους Κανονισμούς για τα ωράρια, ρυθμίζεται για πρώτη φορά το δικαίωμα του κάθε εργαζομένου σε πενθήμερη εργασία με τουλάχιστο δύο Κυριακές ανάπαυσης ανά μήνα και αποζημίωση 1:2 σε περίπτωση εργασίας την Κυριακή, σημειώνεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Αναζητήσεις
αντ1 ζετα ωραρια καταστηματων
Τυχαία Θέματα