Πατσαλής: Με προτάσεις επιχειρούμε άρση απεργίας νοσηλευτών

Την ελπίδα ότι θα βρεθούν λύσεις και θα αποτραπούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που εξήγγειλαν οι νοσηλευτές, για τις 4 Μαΐου του 2015, εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

O κ. Πατσαλής τόνισε επίσης ότι υπάρχει χρόνος μέχρι τότε, προσθέτοντας ότι υπάρχει επίσης καλή διάθεση και θετική προσέγγιση.

Σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψή του στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου ενημέρωσε και συζήτησε με όλους τους επαγγελματίες υγείας, ο κ. Πατσαλής είπε πως το Υπουργείο

έχει ήδη κάποιες λύσεις να προτείνει και τις οποίες έχει ήδη συζητήσει με τις συντεχνίες των νοσηλευτών, ενώ πρόσθεσε ότι κάποιες άλλες θα τις συζητήσει σε προγραμματισμένες συναντήσεις που θα ακολουθήσουν την άλλη εβδομάδα.

“Την άλλη εβδομάδα”, είπε, “έχουμε ήδη διευθετήσει συναντήσεις με τη ΣΕΣΙΚ, την ΠΑΣΥΝΟ με την ΠΑΣΥΔΥ για τους νοσηλευτές, καθώς και με την ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ για τους γιατρούς.
Νομίζω ότι τα όποια θέματα απασχολούν τους έκτακτους υπαλλήλους θα πρέπει να συζητηθούν με το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό να βρεθούν συναινετικές λύσεις”.

Σημείωσε ότι “αν υπάρχουν αδιέξοδα είναι δικαίωμα των εργαζομένων να προσφύγουν σε απεργίες”, ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει και χρόνος, καλή διάθεση και θετική προσέγγιση των θεμάτων και ευελπιστεί μέσα από τις συναντήσεις να βρεθούν οι λύσεις.

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη ενός νέου κύκλου δημόσιου διαλόγου, για ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας σε ό,τι αφορά στη μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στην αναδιάρθρωση και στην αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η οποία όπως εξαγγέλθηκε θα τεθεί σε λειτουργία το β` εξάμηνο του 2015, ο κ. Πατσαλής είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την αναβάθμιση, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων νοσηλευτηρίων, με στόχο να διαχειριστούν τη δύσκολη κατάσταση, που υπάρχει σήμερα στα νοσηλευτήρια.

Ενημέρωσε τους επαγγελματίας υγείας ότι αυτό θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη νέων κλινικών, με την επέκταση κλινών, με την αγορά εξοπλισμού και την εφαρμογή συγκεκριμένων προγραμμάτων, που στοχεύουν στη σμίκρυνση των λιστών αναμονής και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

“Είχαμε την ευκαιρία να αναφέρουμε όλα όσα κάναμε αυτή τη χρονιά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε πολλά από τα προβλήματα των ασθενών. Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε ορισμένα μέτρα και δράσεις, τα οποία θα εξαγγείλουμε τις επόμενες μέρες, με σκοπό την καλύτερη διοίκηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και τις καλύτερες παροχές υπηρεσιών υγείας, καθώς επίσης και ορισμένα έργα τα οποία θα βοηθήσουν τις υποδομές των δημοσίων νοσηλευτηρίων”, είπε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά θέματα, που απασχολούν τους εργαζομένους και τα οποία ήταν στη συζήτηση, είπε πως θα γίνουν συναντήσεις με τις συντεχνίες την επόμενη εβδομάδα, γιατί όπως σημείωσε τα εργασιακά θέματα είναι πολύ σοβαρά και μέσα από διάλογο και συναίνεση ευελπιστεί να βρεθούν λύσεις, ούτως ώστε από φέτος τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν ως αυτόνομες διοικητικές ομάδες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα