Μήνες ρωσικής κουλτούρας στη Λεμεσό

Την ευκαιρία να δουν και να απολαύσουν ένα δείγμα της παράδοσης και του πολιτισμού της Ρωσίας, θα έχουν όσοι παρευρεθούν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στις «Μέρες Ρωσικής Κουλτούρας», ένα θεσμό που οργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο «Τρακασόλ» με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που τελούν υπό την Υψηλή Προστασία του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσιάστηκε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου κατά την οποίαν ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, σημείωσε τους άρρηκτους δεσμούς της Κύπρου γενικότερα

αλλά και της Λεμεσού ειδικότερα, με τη Ρωσία.

Όπως είπε ο κ. Χρίστου, «ο Δήμος δεν μπορούσε να μην ήταν δίπλα σε μια τέτοια εκδήλωση, σε ένα τέτοιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, γιατί η Λεμεσός φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων και ρωσόφωνων που κατοικούν στην Κύπρο και γιατί η πόλη μας έχει αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία και συγκεκριμένα με την Αγία Πετρούπολη, η οποία είναι αδελφή πόλη της Λεμεσού».

Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε στην προγραμματισμένη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αγίας Πετρούπολης στη Λεμεσό, στις 12 με 15 Μάιου, αλλά και την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής της Αγίας Πετρούπολης, τον Ιούλιο.

Συγχαίροντας όσους στηρίζουν τις «Μέρες Ρωσικής Κουλτούρας», ο Ανδρέας Χρίστου εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως οι Λεμεσιανοί θα αγκαλιάσουν τις εκδηλώσεις και «θα δώσουν το μήνυμα των ξεχωριστών σχέσεων της Κύπρου και της Λεμεσού με τη Ρωσία».

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 2 Μαϊου (20:30) με τέσσερις σπουδαίους σολίστ της Όπερας της Αγίας Πετρούπολης, τη σοπράνο Lyudmila Dudinova, τον τενόρο Yevgeny Akimov, τo βαρύτονο Viktor Korotich και τη mezzo σοπράνο Irina Shishkova, οι οποίοι με τη συνοδεία του βραβευμένου πιανίστα Dmitry Yefimov θα παρουσιάσουν τις ωραιότερες άριες από το κλασσικό ρεπερτόριο.

Το διήμερο 11 και 12 Μαΐου (20:30) ένα από τα διασημότερα θέατρα παντομίμας στον κόσμο, η ομάδα «Atelier» από την Αγία Πετρούπολη, θα παρουσιάσει μια θεαματική παράσταση παντομίμας, ενώ στις 15 Μαΐου (20:30) ο Κύπριος πιανίστας Μανώλης Νεοφύτου, θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από το 2ο και 3ο κονσέρτο για πιάνο του Σεργκέι Ραχμάνινοφ σε δικές του διασκευές, το έργο των Σολοβιόφ-Σεντόι «Οι Νύχτες της Μόσχας», καθώς και αποσπάσματα από γνωστά μπαλέτα όπως του Τσαϊκόφσκι «Ο Καρυοθραύστης, Η Λίμνη των Κύκνων» κ.ά.

Ένα όμορφο θέαμα με μοναδικά νούμερα και πολύ γέλιο, με κλόουν, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργούς και ακροβάτες θα προσφέρει το Τσίρκο Σκηνής Αγίας Πετρούπολης, το τριήμερο 22 με 24 Μαΐου. Στις 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί μια παράσταση στις 19:30, στις 23 Μαΐου δυο παραστάσεις στις 16:00 και στις 19:30 και στις 24 Μαΐου επίσης δυο παραστάσεις, στις 11:00 και στις 18:00.

Οι «Μέρες Ρωσικής Κουλτούρας» ολοκληρώνονται με την έκθεση «Η ιστορία μιας κούκλας», που θα διαρκέσει από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουλίου. Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση μέσα από την προσωπική συλλογή της συλλέκτριας Ιρένας Στυλιανού, που αποτελείται από πέραν των 10 χιλιάδων κούκλων – ρωσικές, παραδοσιακές ματριόσκες, λεπτομερή αντίγραφα των Τσάρων, κούκλες από πορσελάνη και πλαστικό, κουκλόσπιτα, μάγισσες, παιδικές φιγούρες και κούκλες από διάφορες άλλες χώρες.

Στις φετινές εκδηλώσεις επίτιμος φιλανθρωπικός υποστηρικτής είναι το «Andrey and Julia Dashin’s Foundation», το οποίο θα παραχωρήσει μέσω του Γραφείου Ευημερίας εισιτήρια σε παιδιά άπορων οικογενειών, για τις παραστάσεις του τσίρκου σκηνής της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και εισιτήρια για την έκθεση κούκλας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα