Μαίνεται ο πόλεμος για την κατοχύρωση του χαλουμιού

Κλιμακώνεται η ένταση για την υπόθεση της κατοχύρωσης του χαλουμιού και τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι το πολυπόθητο αποτέλεσμα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι πολλές φορές το ζήτημα συζητείται σε λανθασμένη βάση, η οποία πηγάζει από την ποσόστωση αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος που θα πρέπει να περιέχει το χαλούμι.

«Συγκεκριμένο πρότυπο για το χαλούμι, πάνω στο οποίο έχει γίνει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία το 2012, αναφέρει ότι

“χαλούμι” ονομάζεται το προϊόν που περιέχει τουλάχιστον αιγοπρόβειο γάλα και είναι αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί και γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων», είπε.

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το 2012 είχε αποσυρθεί από τους αιτητές ο φάκελος της κατοχύρωσης και εξήγησε ότι «το χαλούμι είναι ένα, είναι συγκεκριμένο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να κατοχυρώσει “χαλουμοειδή” προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της οργάνωσης αγελαδοτρόφων Νίκος Παπακυριακού, σε τηλεφωνική του παρέμβαση, ανέφερε ότι ο Υπουργός Γεωργίας αποφεύγει να αναφέρει τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα του 2004, η οποία λέει στην ουσία ότι ο ίδιος δεν είναι το αρμόδιο πρόσωπο να ορίσει το πρότυπο, καθώς υπάρχει αρμόδια αρχή.

«Γι’ αυτό και το 2008, σε πρακτικά του Υπουργείου Εμπορίου που κατέθεσα χθες στη Βουλή, αναφέρεται ρητά ότι για το συμφέρον της Κύπρου θα πρέπει να συνεχίσουμε να παράγουμε χαλούμι όπως παράγουμε από το 1985 που εφαρμόζεται μέχρι το 2012», είπε.

Όπως πρόσθεσε, τότε το πρότυπο άλλαξε, επικαλούμενος επιστολή του κ. Κουγιάλη εν έτει 2014, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να γίνει προσαρμογή στο νέο πρότυπο.

«Αν το νέο πρότυπο συνεισέφερε στην οικονομία, θα το αποδεχόμασταν, όμως, μόλις αυτό εφαρμοστεί, θα μειωθούν οι εξαγωγές κατά 54%. Σήμερα το χαλούμι είναι το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου, με τάση αύξησης 26%. Μιλάμε για 160 εκ. ευρώ για φέτος», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα «χαλουμοειδή» προϊόντα, ο κ. Παπακυριακού τόνισε πως πρόκειται για προϊόντα που φέρουν την ονομασία «χαλούμι» και διαχρονικά εξάγονται σε όλο τον κόσμο, συνεισφέροντας στις εξαγωγές.

Κατηγόρησε, δε, τον Υπουργό ότι στο τέλος εκείνο που θα καταφέρει είναι με τον συγκεκριμένο φάκελο να κατοχυρώσει και τα χαλούμια των άλλων χωρών, με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τη διεθνή αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα