Τ.Ταουίλ: Ο αγώνας για ανεξαρτησία είναι πολύπλοκος

Τη θέση πως το παλαιστινιακό ζήτημα δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να υφίσταται, διατύπωσε σήμερα ο Πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο Τζουμπράν Ταουίλ, σημειώνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις πως η διακυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται πάνω σε μια νέα πρωτοβουλία που θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες.

Σε δηλώσεις

του ύστερα από συνάντησή του με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στην παλαιστινιακή Πρεσβεία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό, ο κ. Ταουίλ είπε πως «ο αγώνας μας για να πετύχουμε ανεξαρτησία είναι πολύπλοκος και μακροχρόνιος», σημειώνοντας πως χωρίς πίεση από τη διεθνή κοινότητα προς το Ισραήλ, αυτός ο στόχος δεν θα επιτευχθεί.

Ο κ. Ταουίλ ανέφερε πως ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπας οδεύει προς την ενοποίηση της Γάζας με τη Δυτική Όχθη, μέσω των συνομιλιών συμφιλίωσης μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, σημειώνοντας, παράλληλα, πως «είναι πασιφανές σε όλους ότι ο Πρόεδρος Αμπάς είναι δεσμευμένος στη μη βία».

Υπογράμμισε πως όλες οι προσπάθειες των Παλαιστινίων στοχεύουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή και στην πρόληψη της τρομοκρατίας. «Πιστεύουμε πως η μόνη οδός προς τα μπρος είναι η ανεξαρτησία και η εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου μας κράτους», επεσήμανε.

Ο κ. Ταουίλ ανέφερε πως οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις δυστυχώς «έχουν πάρει πίσω» το Παλαιστινιακό. «Δεν είμαστε προτεραιότητα, καθώς ο υπόλοιπος κόσμος επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και στην κατάσταση στη Συρία», ανέφερε.

Είπε πως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, «έχουμε εστιάσει στην οικοδόμηση του πλαισίου του παλαιστινιακού κράτους μέσω της ένταξης σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς».

Ο Πρέσβης της Παλαιστίνης είπε, ακόμη, πως φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Διακήρυξη Balfour, που κινητοποίησε τη διαδικασία που οδήγησε στη μετακίνηση και στέρηση περιουσίας από εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια των δέκα αυτών δεκαετιών. Πρόσθεσε πως «έχουμε καλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να απολογηθεί και να αποζημιώσει τον παλαιστινιακό λαό και να αναγνωρίσει άμεσα το κράτος της Παλαιστίνης».

Ο κ. Ταουίλ είπε πως η Κύπρος είναι μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης το 1988 και πάντα ψήφιζε υπέρ των ψηφισμάτων των ΗΕ αναφορικά με το Παλαιστινιακό. Επεσήμανε, ακόμη, πως η Κύπρος πάντα υποστηρίζει την Παλαιστίνη στην ΕΕ.

«Κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών, σταθήκαμε δίπλα ο ένας στον άλλο. Οι ομοιότητες μεταξύ των Κυπρίων και των Παλαιστινίων είναι τόσες πολλές», ανέφερε, σημειώνοντας πως και στις δυο χώρες υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή και προσφυγικό πρόβλημα.

Ο κ. Ταουίλ εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη προς το ΑΚΕΛ για τη διοργάνωση και συνέχιση της παράδοσης της Ημέρας Αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό λαό στην Κύπρο. «Έχετε κάνει τη διαφορά και πιστεύουμε πως θα συνεχίσετε να το κάνετε αυτό», είπε απευθυνόμενος στην Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού ανέφερε, στις δηλώσεις του, πως η πολυτάραχη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου βιώνει ίσως την πιο τραγική περίοδο της ιστορίας της, σημειώνοντας πως το Παλαιστινιακό πρόβλημα βρίσκεται στην καρδιά αυτών των προβλημάτων, στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.

« Από κάθε άποψη επείγει η δίκαιη λύση του, με την αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η ευθύνη όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ είναι να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο, βιώσιμο κράτος, με εδαφική συνοχή, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα τα ανατολικά Ιεροσόλυμα», είπε ο κ. Κυπριανού.

Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, «επαναβεβαιώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε έμπρακτα, από κάθε βήμα που έχουμε στη διάθεσή μας (Ευρωκοινοβούλιο, ΚΣΣΕ, διεθνή φόρα), να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και να στηρίζουμε τις προσπάθειες για δίκαιη και ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ειρηνεύσει η Μέση Ανατολή», κατέληξε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα