Πετρίδης: Αλλάζουμε την προσφυγική πολιτική

Στην αλλαγή της προσφυγικής πολιτικής του κράτους, η οποία επιχειρείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα του 2017, καθώς και στην αποζημίωση για απώλεια χρήσης για τις κατεχόμενες περιουσίες, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι η αποζημίωση θα γίνεται σε ετήσια βάση, με την πρόθεση να διαμορφώνεται το ύψος της αποζημίωσης αναλόγως της περιουσίας που κατέχει κάποιος, τηρουμένων κάποιων δικλείδων ασφαλείας.

«Ήδη υπάρχει κάποια μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιείται από

τον φορέα ισότιμης κατανομής βαρών για τα δάνεια και την επιδότηση που δίνονται. Την βλέπουμε αυτή τη μεθοδολογία. Είναι οι αξίες του 1974, με κάποιο λογικό περιθώριο πληθωρισμού που δεν λαμβάνει υπ' όψιν τι έγινε μετά την εισβολή, ούτως ώστε να είναι αντικειμενικές οι αξίες», είπε.

Σημείωσε, δε, ότι πρόκειται για μια απλή μεθοδολογία κι επισήμανε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν, με το μέτρο να αναμένεται να ισχύσει είτε εντός του 2018 είτε εντός του 2019.

«Θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αρχείο, να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που δεν έχουν δηλώσει τις περιουσίες τους να το κάνουν, να δούμε τα άλλα θέματα προσφυγικής πολιτικής και πώς συσχετίζονται με αυτή την αποζημίωση. Η διαδικασία είναι υπό εξέλιξη», είπε.

Όσον αφορά στις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνος Φαίδωνος σχετικά με κύκλωμα εντός του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο φέρεται να λαμβάνει «μίζες» για θέματα τουρκοκυπριακών περιουσιών και υπηκοοτήτων, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι ο ίδιος έκανε συναντήσεις μαζί του, μόλις ανέλαβε το Υπουργείο, των οποίων ακολούθησαν δημόσιες δηλώσεις.

«Από την πρώτη στιγμή έφερα την Αστυνομία, ανοίξαμε τους φακέλους και είπαμε ότι είμαστε στη διάθεση του Γενικού Ελεγκτή. Πιστεύω ότι οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και σε αυτούς που πρέπει να τις διερευνήσουν. Αλλιώς, υπάρχει ο κίνδυνος άνθρωποι που κάνουν ανιδιοτελώς τη δουλειά τους να στιγματιστούν», σημείωσε.

Όπως είπε, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τους λειτουργούς, ενώ επικαλέστηκε τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα επί του θέματος, ότι δηλαδή οι δημόσιες δηλώσεις θα πρέπει να γίνονται με φειδώ για να μην διασύρονται συνειδήσεις.

Ερωτηθείς σχετικώς, δήλωσε άγνοια σχετικά με το αν βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Αστυνομία και σε ποιο στάδιο είναι αυτή, κι επανέλαβε την έκκληση σε όποιον έχει στοιχεία να τα καταθέσει.

«Δεν είμαι ποινικός ανακριτής. Δεν προέκυψε κάποιο θέμα για να γίνει πειθαρχική έρευνα. Υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν σε κάποια ποινικά αδικήματα. Όσα περιήλθαν εις γνώσιν μας, τα δώσαμε στην Αστυνομία», είπε και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια νοικοκυρέματος της διαχείρισης και του εξορθολογισμού, την οποία ξεκίνησε ο προκάτοχός του.

Σχετικά με το θέμα των τίτλων που δίνονται στους πρόσφυγες και το πρόβλημα που προκλήθηκε με κοινότητες ή δήμους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι ήδη δαπανώνται περίπου 18 εκ. σε οικισμούς για δρόμους, αποχετεύσεις και αναδομήσεις.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κρατικά «φιλέτα», ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι επρόκειτο για ένα νομοσχέδιο που αφορούσε στη δυνατότητα της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει την κρατική περιουσία. Παράλληλα, είχε γίνει μια ενδεικτική μελέτη, η οποία έδειξε ότι τα συγκεκριμένα τεμάχια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αντλήσουν κεφάλαια από επενδυτές.

Στην ερώτηση γιατί αποσύρθηκε εν τέλει το νομοσχέδιο, ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι αυτό έγινε γιατί δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί η αναγκαία συναίνεση στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί.

«Κάναμε και μια δεύτερη προσπάθεια, λέγοντας να δώσουμε την ευχέρεια στη Βουλή να εγκρίνει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ούτε αυτό όμως έγινε αποδεκτό και γι’ αυτό αποσύραμε το νομοσχέδιο», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα