Μάχη Ζιπέ, Σαρκοζί, Φιγιόν

Προκριματικές για τον συντηρητικό υποψήφιο των Προεδρικών στη Γαλλία
Το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό, γιατί με την Αριστερά μοιρασμένη, ο συντηρητικός υποψήφιος που θα εξέλθει νικητής της κούρσας ενδεχομένως να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, αφού νικήσει και την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν

Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι Γάλλοι ψηφοφόροι για τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, για να επιλέξουν τον συντηρητικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές

του επόμενου χρόνου, με τον πρώην Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον επίσης πρώην Πρωθυπουργό Αλάν Ζιπέ να αντιμετωπίζουν μια πρόκληση της τελευταίας στιγμής από το αουτσάιντερ, τον πρώην Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών διεκδικούν συνολικά επτά υποψήφιοι, με τα φαβορί να είναι τρία: ο Αλέν Ζιπέ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Η λίστα των υποψηφίων συμπληρώνεται από τους πρώην υπουργούς Ζαν-Φρανσουά Κοπέ και Μπρινό λε Μερ, τον Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν και την Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, τη μόνη γυναίκα.

Μπροστά ο Φιγιόν στις δημοσκοπήσεις
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την τελευταία εβδομάδα οι δημοσκοπήσεις έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός υπό τον Σαρκοζί, δείχνοντας ότι βρίσκεται στην κούρσα διεκδικώντας με αξιώσεις μιαν από τις δύο πρώτες θέσεις για τον 2ο γύρο των εκλογών την επόμενη Κυριακή.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και πραγματοποιήθηκε από την Ipsos για λογαριασμό της Le Monde, δίνει προβάδισμα στον Φιγιόν με ποσοστό 30%. Στην ίδια δημοσκόπηση, Σαρκοζί και Ζιπέ συγκεντρώνουν ποσοστό 29%.

Ορισμένες, εξάλλου, από τις έρευνες ψήφου στο τέλος της εκστρατείας θέλουν τον 62χρονο Φιγιόν σχεδόν στα ίδια ποσοστά με τον 61χρονο Σαρκοζί και τον 71χρονο βετεράνο Ζιπέ, ο οποίος και ήταν και το φαβορί τους τελευταίους δύο μήνες.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Δεξιά της Γαλλίας πραγματοποιεί προκριματικές εκλογές τέτοιου τύπου.

Το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό, γιατί με την Αριστερά μοιρασμένη, ο συντηρητικός υποψήφιος που θα εξέλθει νικητής της κούρσας ενδεχομένως θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας, αφού νικήσει και την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν.
Η στρατηγική του Ζιπέ ως ενός μετριοπαθούς ηγέτη έναντι του έντονου Σαρκοζί και του μεταρρυθμιστή Φιγιόν, φαίνεται να έχει αποτύχει.

Και αριστεροί ψηφοφόροι…
Στο μεταξύ, η ψηφοφορία δεν περιορίζεται στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Ένας άγνωστος παράγοντας είναι πόσοι ψηφοφόροι που στην πραγματικότητα αριστερίζουν θα λάβουν μέρος στην ψηφοφορία, έχοντας πληρώσει το αντίτιμο των 2 ευρώ και υπογράφοντας μια δήλωση ότι υποστηρίζουν «τις αρχές του κέντρου και της δεξιάς».

Ένας τέτοιος σοσιαλιστής ψηφοφόρος, καθηγητής γυμναστικής, 50 χρονών, ο οποίος έδωσε μόνον το μικρό του όνομα, Έρικ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα ψηφίσει «εναντίον του Σαρκοζί».

«Έχω βαρεθεί αυτόν τον άνθρωπο, νομίζει ότι είναι παντοδύναμος και είναι μπλεγμένος σε πολλά σκάνδαλα. Ο Ζιπέ, παρά οτιδήποτε άλλο, είναι το αντίθετο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο καθώς ψήφιζε σε προάστιο του Παρισιού.

Δεξιά πόλωση
Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την άνοιξη του 2017. Θεωρείται ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών, υποψήφια θα είναι η Μαρίν Λεπέν, η οποία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς.

Η πόλωση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα χαμηλά ποσοστά της δημοτικότητας του προέδρου Ολάντ -τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής Προέδρου που έχουν καταγραφεί μεταπολεμικά- δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας στους Σοσιαλιστές ότι θα δουν τον δικό τους υποψήφιο στον δεύτερο γύρο.

Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές, αν και η διάψευση των δημοσκοπήσεων στην περίπτωση Τραμπ δεν αφήνει περιθώρια για βεβαιότητες.

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των προκριματικών εκλογών της γαλλικής Δεξιάς ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στο πρώτο γύρο είχε ήδη ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο μέχρι τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα).
Οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένοι για τις 23 Απριλίου και τις 7 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα