Σκληρή γραμμή κατά Τουρκίας ζητά ο επικεφαλής του ΕΛΚ

Σκληρή γραμμή έναντι της Τουρκίας ζητά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, τασσόμενος υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν διαμηνύει ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη να ενταχθεί στην Ε.Ε. «με κάθε κόστος», λέγοντας ότι μπορεί αντίθετα να γίνει μέλος του μπλοκ της Σανγκάης - του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) με κύριες δυνάμεις τη Ρωσία

και την Κίνα.

Σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF), ο Μάνφρεντ Βέμπερ ζήτησε τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, εξαιτίας της εσωτερικής κατάστασης στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Συνέπειες για τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό δεν φοβάται, καθώς εκτιμά ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει συμφέρον να εξακολουθήσει να εφαρμόζεται.

Στην Τουρκία, εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει την ιδέα ένταξης στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης.

«Η Τουρκία πρέπει να νιώθει άνετα. Δεν πρέπει να λέει "για εμένα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε κόστος"», φέρεται να δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από την επίσκεψή του σε Πακιστάν και Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Γιατί να μην είναι η Τουρκία στους Πέντε της Σανγκάης; Το είπα αυτό στον κ. Πούτιν και τον κ. Ναζαρμπάγεφ [πρόεδρο του Καζακστάν)», είπε ο Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα