Γονείς παιδιών με νοητική αναπηρία ζητούν στήριξη

Κραυγή απόγνωσης από γονείς παιδιών με νοητική αναπηρία, που ζητούν από το κράτος στήριξη και δημιουργία κατάλληλων υποδομών φροντίδας και εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας, από περίπου 2500 με 3000 παιδιά με νοητική αναπηρία, μόνο 600 φιλοξενούνται σε ιδρύματα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής μίλησε για «τεράστιο κενό λόγω της ανυπαρξίας κρατικών εξειδικευμένων κέντρων για τη φιλοξενία ενήλικων ατόμων με αναπηρία».

Για μια ακόμα φορά, είπε, «ακούστηκε η κραυγή απόγνωσης των γονιών που ζητούν

τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και προγραμμάτων για να φιλοξενούν τα παιδιά τους, ειδικότερα όταν οι ίδιοι δε θα είναι σε θέση να τα φροντίζουν».

Ο κ. Φακοντής είπε πως «γονείς αναγκάζονται να κλείνουν τα παιδιά τους στο ψυχιατρείο ή και σε κλουβιά εντός του σπιτιού τους για να τα προστατεύσουν ή για να προστατευθούν οι ίδιοι από την επιθετικότητά τους λόγω ανυπαρξίας κατάλληλων κέντρων φιλοξενίας και των ανάλογων προγραμμάτων στήριξης».

Σημείωσε δε ότι «λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να αποτελεί μονάχα η παραχώρηση επιδόματος και η φροντίδα για σκοπούς επιβίωσης και μόνο», προσθέτοντας πως «απώτερος σκοπός θα πρέπει να είναι η ποιοτική διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και η ανεξαρτητοποίησή τους για ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία στον μέγιστο δυνατό βαθμό».

Το ΑΚΕΛ, είπε, κακίζει «την απραξία της Κυβέρνησης, η οποία άφησε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος μέχρι να συστήσει υπουργική επιτροπή για συντονισμό και κατάθεση εισηγήσεων και προτάσεων για αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος όπως δεσμεύθηκε να πράξει».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «πριν από το τέλος του 2016, ως είναι και η νέα δέσμευση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει πάρα πολλές οικογένειες στην Κύπρο», λέγοντας ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ, είναι υποχρέωση του κράτους.

«Επαναλαμβάνουμε ως ΑΚΕΛ ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ δεν μπορούν να επιλυθούν με την επιδοματική πολιτική μέσα από το ΕΕΕ, αλλά με τη δημιουργία ξεχωριστής νομοθεσίας στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΑμεΑ και καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη ρύθμιση αυτής της αναγκαιότητας» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα