Λιλλήκας: Αναξιόπιστος ο ΠτΔ για το Κυπριακό

«Δεν μπορώ να εμπιστευτώ τις δηλώσεις του ΠτΔ διότι έχει αποδειχθεί ότι ο ίδιος με τη συμπεριφορά του είναι αναξιόπιστος» δήλωσε στις «Τομές στα γεγονότα» ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Όπως τόνισε, ο ΠτΔ αποκρύπτει τα έγγραφα των συνομιλιών για λόγους που δεν έχουν γίνει κατανοητοί και ανέφερε ότι, παρά τη δημόσια πρόθεση που είχε εκφραστεί κατά το παρελθόν από μεριάς Προεδρικού, όταν ορίστηκε ημερομηνία προκειμένου η Συμμαχία Πολιτών να αποστείλει τους δικούς της εμπειρογνώμονες, ο Πρόεδρος ακύρωσε τη συνάντηση είπε

ότι δεν θα επιτρέψει την μελέτη των εγγράφων.

«Αν δεν δούμε τα έγγραφα των συνομιλιών δεν μπορούμε να σχηματίσουμε πραγματική εικόνα και δεν είμαι σίγουρος, ότι ο ΠτΔ, τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο, όσο και δημόσια, αυτά που λένε τα έγγραφα των συνομιλιών τα οποία αποκρύπτει», πρόσθεσε και διερωτήθηκε τι είναι εκείνο που φοβάται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι θα αποκαλυφθεί με τη δημοσίευση των εγγράφων των συνομιλιών.

Όσον αφορά στην επίσκεψη της Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι «αναμένουμε να δούμε τι προτίθεται να κάνουν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, διότι οι αναφορές της κας Νούλαντ ήταν γενικόλογες και έχουν εξαιρέσει πλήρως τις ευθύνες της Τουρκίας. Μίλησαν για στήριξη στις δύο κοινότητες, αλλά το Κυπριακό δεν πρόκειται να το λύσουν μόνες τους οι δυο κοινότητες. Εμείς, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι αποφασίζει από μόνος του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Εμείς επιμένουμε χωρίς αυταπάτες ότι εκείνος που έχει τον κύριο λόγο στο Κυπριακό είναι η Άγκυρα»

Όσον αφορά τις δηλώσεις περί προόδου της κας Νούλαντ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι οι Αμερικανοί έχουν κάθε λόγο να τα βλέπουν όλα θετικά, αλλά «η ποιότητα της λύσης δεν τους ενδιαφέρει. Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε δει μέχρι σήμερα την πρακτική πίεση πάνω στην Τουρκία προκειμένου να κάνει κι εκείνη συμβιβασμούς. Επιπλέον, αναρωτήθηκε αν η πρόοδος που διαλαλείται, οφείλεται σε υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σχετικά με την βοήθεια των ΗΠΑ στην οικονομική πτυχή της λύσης, τόνισε ότι κατά το παρελθόν είχαν δηλώσει την πρόθεση παροχής 200 εκατομμυρίων ευρώ, όταν μόνο οι αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 35 δις ευρώ. «Είναι μια σταγόνα στον ωκεανό», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την αντισυνταγματικότητα των νομοσχεδίων που ψήφισε η Βουλή κατά την τελευταία Ολομέλεια, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το κόμμα του με δημόσια τοποθέτηση, από την πρώτη στιγμή είχε επικρίνει τη Βουλή για τη συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού νομοσχεδίων για την τελευταία συνεδρία. «Αυτό δεν τιμά το κοινοβούλιό μας. Θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές αλλαγές και θα καταθέσουμε προτάσεις για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί πλέον η Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα