Μείωσε κατά 0,50% το βασικό της επιτόκιο η Τουρκική Κ.Τ

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές, μια κίνηση ωστόσο που φαίνεται να ενόχλησε την κυβέρνηση της χώρας.

Στον πρώτη απόφαση της υπό το νέο Διοικητή Μουράτ Τσεντίκαγια, που ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη Τρίτη, η τουρκική ΚΤ μείωσε το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από το 10,5% στο 10%, όπως αναμενόταν από τους αναλυτές, αφήνοντας το εβδομαδιαίο επιτόκιο πράξεων συμφωνίας επαναφοράς

στο 7,5%. Επιπρόσθετα, διατήρησε το διατραπεζικό επιτόκιο στο 7,25%.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε ως τεστ για τον νέο Διοικητή της τουρκικής ΚΤ, Μουράτ Τσεντίκαγια, εν μέσω ανησυχιών ότι θα υποκύψει σε πολιτική πίεση και θα εφαρμόσει μεγαλύτερες μειώσεις.

Αναλυτές θεωρούν ότι η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης δεν θα είχε συνέπειες αφού ήταν ήδη αναμενόμενη από την αγορά. Σημειώνουν πως ενδεχόμενη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων θα θεωρείτο ως ένδειξη ότι ο νέος Διοικητής είναι ευάλωτος στην πολιτική πίεση, σε μια στιγμή που η τουρκική λίρα σταθεροποιείται και ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών Μουσταφά Ελιτάς υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της τουρκικής ΚΤ δεν ήταν αρκετές.

«Ανέμενα ότι η ΚΤ θα σηματοδοτούσε την επιθυμία να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις αυτό δεν έγινε», είπε.

Μετά τη ανακοίνωση, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε στα 2,8 στο δολάριο 3,1 στο ευρώ.

Ο προκάτοχός του Ερντέμ Βαστζί είχε δεχθεί στο παρελθόν έντονες πιέσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα