Λίφτινγκ στη Βουλή

Μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Πρόταση για αλλαγή του κανονισμού για την προεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είχε καταθέσει το ΑΚΕΛ στη σύσκεψη αρχηγών

Σαρωτικές αλλαγές και στη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών αναμένεται ότι θα φέρει το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, η σύσταση των οποίων θα γίνει στη δεύτερη Συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος, στις 9 Ιουνίου.

Παρ' ότι τα φώτα είναι στραμμένα

αυτές τις μέρες στην επερχόμενη εκλογή προέδρου της Βουλής, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, εντούτοις, σύμφωνα με πληροφόρηση της εφημερίδα μας, ήδη αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων, τα οποία εξασφάλισαν ξανά έδρα στο Κοινοβούλιο, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν την προεδρία συγκεκριμένων Επιτροπών, που έχουν στην ατζέντα τους σημαντικά θέματα.

Την ίδια ώρα με την έξοδο 28 βουλευτών, εκ των οποίων οι επτά πρόεδροι Επιτροπών της Βουλής, και την είσοδο 28 ως επί το πλείστο νέων προσώπων στον ναό της Δημοκρατίας, οι συνθέσεις των Επιτροπών αναμένεται να διαφοροποιηθούν, τόσο ως προς τα πρόσωπα όσο και ως προς τη συμμετοχή των κομμάτων σε αυτές, βάσει και των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων.

Ήδη, πάντως, έχουν αρχίσει οι διεργασίες εντός των κομμάτων, τόσο για τις προεδρίες Επιτροπών όσο και για Επιτροπές της Βουλής, στις οποίες θέλουν να συμμετέχουν βουλευτές τους. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σχεδόν από όλα τα κόμματα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν οι Επιτροπές Οικονομικών, Άμυνας, Εμπορίου και Θεσμών.

Αλλαγή κανονισμού
Η αλλαγή εξάλλου στον κομματικό χάρτη δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιφέρει και διαφοροποίηση στις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τα κόμματα που παραδοσιακά τις κατείχαν να τις χάσουν.

Σύμφωνα, όμως, με τον κανονισμό της Βουλής, για να λάβει ένα κόμμα προεδρία Επιτροπής και να θεωρείται κοινοβουλευτική ομάδα θα πρέπει να κατέχει εφτά βουλευτικές έδρες, κάτι που όμως δεν εφαρμόστηκε σε προηγούμενες θητείες της Βουλής.

Πληροφορίες οι οποίες έκαναν λόγο ότι το ΑΚΕΛ θα ζητήσει να τεθεί ο συγκεκριμένος κανονισμός σε λειτουργία δεν ευσταθούν. Σύμφωνα με δηλώσεις στη «Σ» του εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος και βουλευτή Γιώργου Λουκαΐδη, η πρόταση του ΑΚΕΛ είναι να διαφοροποιηθεί ο κανονισμός αυτός.

«Είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση στη σύσκεψη αρχηγών για μείωση του ποσοστού και τον αριθμό των βουλευτών που απαιτούνται για τη διεκδίκηση της προεδρίας Επιτροπών, ώστε τα πράγματα να λειτουργούν σε μια πιο σωστή και ορθολογιστική βάση», είπε ο κ. Λουκαΐδης. Πρόσθεσε ότι ο σχετικός κανονισμός είναι πολύ αυστηρός και θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί.

Έφυγαν 7 πρόεδροι
Στο μεταξύ, υπάρχουν κοινοβουλευτικές Επιτροπές των οποίων τα δύο τρίτα των μελών τους δεν θα είναι στη νέα Βουλή. Όπως στην Επιτροπή Οικονομικών, όπου από τα έντεκα μέλη που συμμετείχαν στην προηγούμενη μόνο τα τέσσερα έχουν επανεκλεγεί. Συγκεκριμένα εξασφάλισαν ξανά έδρα στο Κοινοβούλιο οι Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ, Νικόλας Παπαδόπουλος και Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ και Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων.

Τις μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι Επιτροπές Άμυνας και Γεωργίας, αφού μόνο τρεις παλαιοί βουλευτές εξασφάλισαν εκ νέου είσοδο στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, από την Επιτροπή Άμυνας έδρα εξασφάλισαν ξανά οι Γεώργιος Προκοπίου και Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ και ο Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ, ενώ τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βαρνάβα όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρός της Νίκος Κατσουρίδης δεν επαναδιεκδίκησαν εκλογή.

Από την Επιτροπή Γεωργίας θέση στο Κοινοβούλιο εξασφάλισαν μόνο οι Αντρέας Καυκαλιάς και Ανδρέας Φακοντής του ΑΚΕΛ, και Κυριάκος Χατζηγιάννη του ΔΗΣΥ.

Στις Επιτροπές Εργασίας και Εμπορίου τα παλαιά μέλη είναι πέντε και τέσσερα αντίστοιχα. Στη μεν πρώτη εκλογή εξασφάλισαν θέση ο πρόεδρός της Αντρέας Φακοντής και η αναπληρώτρια πρόεδρος Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής και Μάριος Μαυρίδης και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης.

Από την Επιτροπή Εμπορίου παραμένουν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου, οι Κώστας Κώστα του ΑΚΕΛ και Νικόλας Παπαδόπουλος και Άγγελος Βότσης του ΔΗΚΟ.

Όσον αφορά την Επιτροπή Υγείας, είσοδο εξασφάλισαν επτά παλαιοί βουλευτές και έξι στην Επιτροπή Συγκοινωνιών. Στις Επιτροπές Θεσμών, Ελέγχου, Προσφύγων και Εσωτερικών επανεκλέγηκαν τα μισά μέλη τους, δηλαδή 5-6 βουλευτές σε κάθε Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα τα μέλη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Θεσμών και εξασφάλισαν έδρανο είναι οι Δημήτρης Συλλούρης του Κινήματος Αλληλεγγύης και οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού και Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Στην Επιτροπή Ελέγχου επανεκλέγηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Γεωργίου και το μέλος Γιώργος Προκοπίου του ΔΗΚΟ.

Επείγουν για ρύθμιση
Σημειώνεται ότι η σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών διαμορφώνεται ξανά από την αρχή και δεν υπάρχει κανονισμός που να εξασφαλίζει τη συμμετοχή βουλευτή που επανεκλέγηκε σε Επιτροπή που συμμετείχε στην προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

Η μεγάλη ανανέωση όμως του Κοινοβουλίου, η έλλειψη εμπειρίας από τους νέους βουλευτές καθώς και η βαριά ατζέντα που έχουν ενώπιόν τους κάποιες επιτροπές θα διατηρήσουν σίγουρα κάποια μέλη Επιτροπών στη θέση τους.

Σημειώνεται ότι ενώπιον των Επιτροπών και κυρίως της Επιτροπής Οικονομικών εκκρεμεί μεγάλος αριθμός νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου, που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και το κρατικό μισθολόγιο (προσαυξήσεις, τιμαριθμική αναπροσαρμογή και γενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων των αξιωματούχων και εργοδοτουμένων της κρατικής υπηρεσίας).
Οι νέοι βουλευτές θα κληθούν επίσης να ψηφίσουν πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές τον νέο τρόπο φορολόγησης των ακινήτων, αφού περί τα τέλη Αυγούστου αρχίζει η έκδοση των φορολογιών.

Ατζέντα Βουλής
Εκκρεμούν επίσης πολλά και σημαντικά θέματα ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, όπως οι προτάσεις νόμου για τις πολλαπλές συντάξεις και για θεσμοθέτηση της διαδικασίας, της αποκατάστασης εν μέρει των ζημιών που υπέστησαν μέλη των ταμείων προνοίας των οποίων οι καταθέσεις ήταν στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα και υπέστησαν απομείωση λόγω των μέτρων εξυγίανσης. Οι προτάσεις νόμου για αναστολή της δυνατότητας επιβολής τόκων υπερημερίας για περίοδο τριών ετών και για τη ρύθμιση των δανείων σε ελβετικό φράγκο.

Επί τάπητος θα τεθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τα νομοσχέδια για περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, καθώς και η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη συμπλεγματοποίηση δήμων και κοινοτήτων.

Νέα πρόσωπα
Τα νέα πρόσωπα που εισέρχονται στη Βουλή και δεν εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη είναι από το ΔΗΣΥ οι Σόλωνας Κασίνης, Έλενα Σταύρου, Αννίτα Δημητρίου, Ονούφριος Κουλλάς, Γιώργος Κάρουλλας, Μαριέλλα Αριστείδου και Δημήτρης Δημητρίου. Από το ΑΚΕΛ οι Στέφανος Στεφάνου, Νίκος Κέττηρος, Έλενα Σταύρου, Ευανθία Σάββα και Ελένη Μαύρου.

Από το ΔΗΚΟ οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Γιώργος Γεωργίου, Χρήστος Ορφανίδης, Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης και ο Μαρίνος Μουσιούττας,
Από την ΕΔΕΚ οι Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Κωστής Ευσταθίου, Πανίκος Λεωνίδου και Ηλίας Μυριάνθους. Από την Αλληλεγγύη οι Μιχάλης Γιωργάλλας και Γιώργος Παπαδόπουλος και από τη Συμμαχία Πολιτών οι Γιώργος Λιλλήκας, Παύλος Μυλωνάς και Άννα Θεολόγου. Τέλος, από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και από το ΕΛΑΜ οι Χρίστος Χρίστου και Λίνος Παπαγιάννης.

Keywords
βουλη, λιφτινγκ, λαικη τραπεζα, ακελ, ιουνίου, συμμετοχή, νέα, δηκο, χατζηγιαννης, συγκοινωνιες, μισθολογιο, τραπεζες, κυπρος, εδεκ, ελαμ, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, ωραριο καταστηματων, αλλαγη ωρας, τελος ακινητων, θερινη ωρα, μειωση μισθων, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κομματα, βουλευτες, ελενη, εδρα, κυπρου, ωρα, ακελ, αλληλεγγυη, αννα, ατζεντα, γεωργιου, γινει, δηκο, δηλωσεις, εδεκ, εδρανο, ελενα, ευσταθιου, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελαμ, ελβετικο φραγκο, ελλειψη, εν μερει, εξι, επτα, εσωτερικων, ετων, εφημεριδα, ζαχαριας, ιδια, κομμα, κρατικο, λειτουργια, λινός, λογο, μειωση, μυλωνας, ομαδα, ορφανιδης, πεμπτη, ρυθμιση, σιγουρα, συγκεκριμενα, συμμετοχή, χρηστος, χριστος, αυστηρος, δημητρης, γιωργος παπαδοπουλος, ιουνίου, κωστας, παυλος, τραπεζα, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα