Γύρω-γύρω όλοι

Σιζόπουλος και Συλλούρης οι νέοι «δελφίνοι» της Προεδρίας της Βουλής
Η επίσημη ανακοίνωση λείπει μόνο για την υποψηφιότητα Άντρου Κυπριανού - Σιγή ασυρμάτου στον ΔΗΣΥ για το θέμα

Μετά τον Γιώργο Περδίκη, που ήταν ο πρώτος που εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Βουλής, χθες άρχισαν στο παζλ να μπαίνουν τα απαραίτητα κομμάτια. Εισήγηση στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ για κατάθεση

της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κινήματος Μαρίνου Σιζόπουλου, για την προεδρία της Βουλής, αποφάσισε ομόφωνα η Πολιτική Γραμματεία της ΕΔΕΚ.

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «η Πολιτική Γραμματεία της ΕΔΕΚ ομόφωνα αποφάσισε να εισηγηθεί στο Πολιτικό Γραφείο, το οποίο θα συνέλθει την Παρασκευή, την κατάθεση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Κόμματος στην Προεδρία της Βουλής κατά την πρώτη συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Νωρίς το πρωί το Κίνημα Αλληλεγγύη, με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι υποψήφιος για την Προεδρία θα είναι ο Δημήτρης Συλλούρης. Και όλα αυτά την ώρα που το ΑΚΕΛ είναι μια ανάσα πριν εξαγγείλει επίσημα την υποψηφιότητα του Γ.Γ. Άντρου Κυπριανού.

ΔΗΚΟ: Την Παρασκευή «κλειδώνει» ο Σιζόπουλος
Ο ηγέτης της ΕΔΕΚ είναι το πρόσωπο που προκρίνει το ΔΗΚΟ. Χθες συνεδρίασε η Γραμματεία του κόμματος και την Παρασκευή το Εκτελεστικό Γραφείο θα πάρει τελικές αποφάσεις.

Αν και χθες δεν τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης ονόματα, η περίπτωση του Μαρίνου Σιζόπουλου είναι αυτή που έχει κερδίσει έδαφος σε σχέση με τους κ. Συλλούρη και Περδίκη.

Η σιωπή της Πινδάρου
Την ώρα που οι διεργασίες σε όλα τα κόμματα για το θέμα της Προεδρίας της Βουλής βρίσκονται στα «φόρτε» τους, στην Πινδάρου προς το παρόν λένε ότι δεν έχει επίσημα συζητηθεί.

Στους διαδρόμους, ωστόσο, το όνομα του Δημήτρη Συλλούρη έχει τεθεί σε διάλογο, με κάποια στελέχη να θεωρούν ότι θα πρέπει να στηριχθεί, ώστε να υπάρχει συνεργασία κατά τη βουλευτική περίοδο.

Αντιθέτως, κάποια άλλα στελέχη απορρίπτουν την υποψηφιότητα Συλλούρη, καθώς θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να δοθεί στήριξη σε πρόσωπα που προκάλεσαν διάσπαση μέσα στον ΔΗΣΥ.
Και μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και η υποψηφιότητα του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συμμαχία Πολιτών: Όλα ανοικτά
Ούτε χθες η Πολιτική Σύγκλητος της Συμμαχίας Πολιτών τελικώς πήρε οριστική απόφαση για το ζήτημα της Προεδρίας της Βουλής.
Ωστόσο τέθηκαν κάποιες κόκκινες γραμμές, όπως το ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα υποστήριξης υποψηφίου του ΔΗΣΥ ή του ΑΚΕΛ, ενώ το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα σημαντικό στην τελική απόφαση που θα λάβει το κόμμα.
Πάντως στελέχη της Συμμαχίας ανέφεραν στη «Σημερινή» ότι όλες οι συζητήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Το παζλ των συνεργασιών
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, κανένας εκ των υποψηφίων δεν αποτελεί μεγάλο φαβορί για την Προεδρία.
Μαρίνος Σιζόπουλος: Έχει προς το παρόν τη στήριξη του ΔΗΚΟ, όπως φαίνεται. Συνολικά έντεκα ψήφους.
Δημήτρης Συλλούρης: Προς το παρόν μόνο τρεις ψήφους, όλες του Κινήματος Αλληλεγγύης
Γιώργος Περδίκης: Προς το παρόν δύο ψήφοι του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η σχέση ΕΔΕΚ - Συμμαχίας, καθώς ενώ η πλευρά Σιζόπουλου απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο στήριξης σε υποψηφιότητα Λιλλήκα, στη Συμμαχία κρατούν πιο χαμηλούς τόνους.
Ωστόσο, με τα παραπάνω δεδομένα είναι πολύ δύσκολο υποψήφιος του ενδιάμεσου χώρου να κερδίσει την Προεδρία, ακόμη και αν πάρει τους ψήφους του ΕΛΑΜ.

Πρόσωπο έκπληξη;
Τα «κουκκιά», λοιπόν, κάτω από τις προϋποθέσεις που αναφέρουμε δεν βγαίνουν και ο ΔΗΣΥ σε αυτή την περίπτωση είναι το απόλυτο φαβορί να εκλέξει δικό του υποψήφιο.

Φυσικά ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιο από τα κόμματα του κέντρου θα πάρει την «τάτσα» της ευθύνης, για το γεγονός ότι ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι είτε από τον χώρο του ΔΗΣΥ είτε από την πλευρά της Αριστεράς.

Πάντως δεν αποκλείεται να υπάρξει και πλήρης ανατροπή της σημερινής εικόνας, με μια νέα υποψηφιότητα που θα χαίρει της εμπιστοσύνης όλων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα