Πετύχαμε με σύνεση

Ευχαριστίες στο συνδικαλιστικό κίνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Μιλώντας στο συνέδριο της ΣΕΚ ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε η Κυβέρνηση με τη συμπαράσταση των εργαζομένων

Την ευγνωμοσύνη του προς το συνδικαλιστικό κίνημα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μιλώντας στο συνέδριο της ΣΕΚ, ο Νίκος Αναστασιάδης

έκανε λόγο για την υπευθυνότητα που επέδειξαν στις δύσκολες ώρες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.

Ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «αυτή η υπευθυνότητα συνέβαλε και βοήθησε, ώστε αντί περικοπών σε μισθούς να δημιουργηθούν οι προοπτικές για να περάσουμε στο ΕΕΕ, να δημιουργηθούν συνθήκες που για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια επιτέλους δίδουν ρυθμούς ανάπτυξης - πέρσι 1,6%, το πρώτο τρίμηνο του 2016 2,7%, κάτι που συνδυάζεται και με την ευθύνη και τη διεκδίκηση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν από πλευράς της Υπουργού Εργασίας στις συλλογικές συμβάσεις, που στο παρελθόν θεωρείτο αδύνατο, λόγω και των συνθηκών που επικρατούσαν, να επιτευχθούν με τους ξενοδόχους και όχι μόνο.

«Θα συνεχίζουμε με απόλυτο αίσθημα ευθύνης, όπως πολιτευτήκαμε μέχρι σήμερα, έτσι και θα συνεχίσουμε» είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνησή του θα προσπαθεί να αποκαταστήσει δικαιώματα των εργαζομένων με την πρόοδο που θα παρατηρείται στην οικονομία, και αναφέρθηκε στον τερματισμό της έκτακτης εισφοράς προς την Άμυνα.

Μειώνουμε την ανεργία - Παραμένει το πρόβλημα
Ο κ. Αναστασιάδης είπε το πρώτο τετράμηνο του 2016 παρατηρείται μια μείωση της ανεργίας από το 16,2% στο 12,1%, μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις όσον αφορά τον πίνακα ανέργων σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν θεωρεί πως «το 12% είναι χαμηλό, δεν θεωρώ ότι έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα, αντίθετα λέγω, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, για αυτό και με υπευθυνότητα θα πολιτευτούμε κατά τρόπο που θα μας επιτρέψει να παρακολουθούμε τη συνεχή πτώση, μέχρι να φτάσουμε τα επίπεδα που κάποτε βιώναμε και ήταν ρυθμοί πλήρους απασχόλησης».

Ο Πρόεδρος είπε επίσης:
? Διατηρήσαμε παρά την κρίση τον ελάχιστο μισθό πρόσληψης στα 870 ευρώ.
? Προστατεύσαμε 1.800 τόσους εργαζόμενους είτε στην εκπαίδευση είτε ωρομίσθιους, φροντίσαμε μέσα από τον διάλογο να δημιουργήσουμε προοπτικές μονιμοποιήσεως μέσα από τα αορίστου διαρκείας συμβόλαια, που στο παρελθόν ήταν είτε δεκαπενθήμερα είτε μηνιαία είτε εξαμηνιαία.
? Προσπαθούμε μέσα από τις θεωρήσεις, επιθεωρήσεις των διάφορων εργοταξίων, να διαπιστώσουμε την αδήλωτη εργασία και με αυστηρότητα να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο που είναι εις βάρος των εργαζομένων, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να νιώθουμε ότι ποτέ δεν παραγνωρίζαμε, όπως και δεν παραγνωρίζουμε, τους εργαζόμενους.
? Μέσα ακριβώς από αυτές τις πολιτικές της σύνεσης και της νοικοκυροσύνης αποφεύγεται η αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ.

Ο φίλος Νίκος Μωυσέως
Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον φίλο Νίκο Μωυσέως, όπως τον αποκάλεσε, που αποφάσισε να παραδώσει τα ηνία της ΣΕΚ, της οποίας ηγείται από το 2006. «Δέκα δημιουργικά χρόνια ως ηγέτης της ΣΕΚ, αλλά 44 συνολικά χρόνια προσφοράς στην συντεχνία, με την οποία ο φίλος Νίκος έχει κυριολεκτικά ταυτιστεί, αφήνοντας τη σφραγίδα του στην πορεία της», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Πρόεδρος δήλωσε βέβαιος πως ο διάδοχος του κ. Μωυσέως θα συνεχίσει αυτή την παράδοση που δημιούργησε στη ΣΕΚ και βεβαίωσε πως όποιος και να είναι ο νέος ΓΓ της ΣΕΚ θα συνεχιστεί η ίδια εποικοδομητική συνεργασία για το καλό του συνόλου της πατρίδας, ιδιαίτερα όμως των εργαζομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα