Λεμεσός: Κρίσιμα το βρέφος που γεννήθηκε στο σπίτι του

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το νεογέννητο που γεννήθηκε στο σπίτι του, παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η τριανταεξάχρονη μητέρα του νεογέννητου από την Τσεχία αποφάσισε να μην μεταβεί σε νοσοκομείο ή κλινική για να γεννήσει, αλλά, να φέρει στον κόσμο το μωράκι της στο σπίτι της στην Παρεκκλησιά, με τη βοήθεια δύο μαίων. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία του τοκετού παρουσιάστηκαν επιπλοκές, με αποτέλεσμα το νεογέννητο κοριτσάκι να κινδυνεύσει σοβαρά.

H μητέρα είχε ειδοποιήσει

ασθενοφόρο και έτσι γύρω στις 6:30π.μ, το μωράκι διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και από εκεί στο Μακάρειο στη Λευκωσία, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Μη εγγεγραμμένες οι μαίες που ανέλαβαν τον τοκετό

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε διάταγμα κράτησης 6 ημερών εναντίον δυο Βρετανίδων μαίων, 58 και 52 ετών, καθώς, το Υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι καμία από τις δύο μαίες που ανέλαβαν τον τοκετό δεν είχαν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Κυπριακή Δημοκρατία και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου που αποτελεί το αρμόδιο σώμα.

Μιλώντας στο SigmaLive, η Πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών, Νίκη Παναγιώτου, ανέφερε ότι οι μαίες πέραν το γεγονότος ότι δεν ήταν εγγεγραμμένες στο μητρώο, ανέλαβαν τον τοκετό μιας γυναίκας με προηγούμενη καισαρική, κάτι που ήταν επικίνδυνο όχι μόνο για το βρέφος αλλά και την 36χρονη μητέρα. Να σημειωθεί εξάλλου ότι από το 2012 οι μαίες υποχρεούνται σε ανανέωση του μητρώου τους κάθε τέσσερα χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων γίνεται συνεχής εκπαίδευση και πρακτική.

Νόμιμος ο τοκετός στο σπίτι αλλά...

Παρόλο που στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν απαγορεύεται ο τοκετός στο σπίτι, οφείλεται να γίνεται υπό προϋποθέσεις. Όπως εξήγησε στο SigmaLive η κ. Παναγιώτου τα περιστατικά αυτά επιλέγονται, μεταξύ άλλων, με βάση το επίπεδο κινδύνου των γυναικών και πάντα σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς (νοσοκομεία, αεροδρόμια κτλ).

Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Κύπρος δεν έχει υποδομή για τοκετό στο σπίτι.«Αυτό που υποστηρίζουμε ως μαίες είναι τη δημιουργία δωματίου φυσικού τοκετού εντός του νοσοκομείου, κάτι το οποίο είναι υπό μελέτη» πρόσθεσε.

Ιατρικοποιημένοι οι τοκετοί στην Κύπρο

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιζητούν το φυσικό τοκετό. Παρ’ όλ’ αυτά σχεδόν όλοι οι τοκετοί στην Κύπρο είναι ιατρικοποιημένοι.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες για την υγεία του βρέφους ήταν συγκεχυμένες, αλλά, όπως πληροφορείται το SigmaLive το βρέφος είναι στο αναπνευστήρα με πολύ υψηλές ανάγκες και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα