Ερωτηματικά για το ρόλο της ΚΥΠ βάζουν τα κόμματα

Ερωτηματικά για το έργο της ΚΥΠ και τον τρόπο με τον οποίο το επιτελεί έθεσαν τα κόμματα μετά το τέλος της συνεδρίας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε ότι η ΚΥΠ ελέγχει και χειρίζεται ευαίσθητες πληροφορίες για το παρόν και το μέλλον πολλών πραγμάτων που είναι σε εξέλιξη.

“Και με το διορισμό του νέου υπευθύνου-που αντιλαμβάνονται θα γίνει μετά από διαβούλευση

του Προέδρου της Δημοκρατίας με όλα τα κόμματα-και με την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, θα κάνουμε σημαντικότατα βήματα προς τα εμπρός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι θα δώσει ακόμη μια φορά ρητές οδηγίες στους υπευθύνους για να υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον, το εθνικό καλό, και όχι το ιδιοτελές, το κουτσομπολίστικο”, κατέληξε.

Πιο έντονος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι δεν θα δεχθεί κομματικοποίηση της ΚΥΠ. «Ακούγονται τις τελευταίες ημέρες πάρα πολλά. Αν επιχειρηθεί η κομματικοποίηση της ΚΥΠ, εμείς θα αντιδράσουμε πολύ έντονα» ανέφερε. Ζήτησε τέλος αποτελεσματικό έλεγχο για το ότι η ΚΥΠ περιορίζεται στον ρόλο της. Ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα από το ΑΚΕΛ για τις παρακολουθήσεις, είπε ότι «αυτά δεν μπορούμε να τα ξέρουμε» ενώ αναφέρθηκε σε παραδείγματα του παρελθόντος όπου είπε ότι υπήρξε κατάχρηση εξουσίας. Καταληκτικά, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ζήτησε να υπερψηφιστεί η σχετική νομοθεσία και είπε ότι έχει σημασία ποιος θα είναι ο νέος Επικεφαλής και ποιοι θα στελεχώνουν το σώμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι τα θέματα της ΚΥΠ δεν θα πρέπει να συζητούνται δημόσια. “Θεωρούμε πως η ΚΥΠ έχει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, εξακολουθούμε να έχουμε κατοχή και έχουμε τα δεδομένα που μας επιβάλλουν τη συλλογή πληροφοριών που έχουν να κάνουν με μια κατοχική δύναμη, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει αυθαιρεσία. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί η ΚΥΠ”, είπε.

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Άθως Αντωνιάδης, ανέφερε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος, έθεσε σοβαρό θέμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το ΔΗΚΟ παρακολουθείται συστηματικά κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, ιδιαίτερα σε αυτές που παρευρίσκεται ο Πρόεδρος του κόμματος.

Για το θέμα της ΚΥΠ ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι δεν είναι ορθό να υπάρχουν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή άλλων πολιτών, χαρακτήρισε όμως θεμιτές τις κρατικές ενέργειες για αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών ή παράνομων δραστηριοτήτων. «Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν έχουμε οποιαδήποτε ανησυχία, δεν έχουμε οποιεσδήποτε παράνομες δραστηριότητες και πολύ περισσότερο δεν έχουμε διγλωσσία. Αυτά το οποία λέμε στο τηλέφωνο, τα λέμε και δημόσια». Ως εκ τούτου, είπε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “ισχυρίζεται ότι υπήρχε ενημέρωση πολύ αδρομερής και χωρίς να υπάρξει λεπτομέρεια για το σύστημα αυτό, και θεωρεί ότι έπρεπε να υπάρχει πιο λεπτομερής ενημέρωση για τις δυνατότητες αυτού του συστήματος”. “Μας διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε καμία μορφής παραβίαση των προσωπικών δεδομένων κανενός πολιτικού προσώπου ή οργανώσεων από τη χρήση αυτού συστήματος, αλλά εμείς φεύγουμε προβληματισμένοι ακούγοντας και ποιες είναι οι δυνατότητες όχι μόνο των μηχανημάτων και των συστημάτων που διαθέτει η ΚΥΠ αλλά και ξένες δυνάμεις που λειτουργούν στην Κύπρο και ενδεχομένως και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, το σίγουρο είναι ότι κανένας μας δεν είναι ασφαλής και δεν υπάρχει ασφαλής πληροφόρηση πουθενά πλέον σε κανένα επίπεδο”, ανέφερε ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας είπε πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τα στοιχεία που η Συμμαχία έχει στη διάθεση της και για κάποιες πτυχές που θα πρέπει ως κράτος να μεριμνήσουμε για να προστατεύσουμε τη δική μας ασφάλεια. “Η ΚΥΠ έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα με τις δεδομένες συνθήκες ημικατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτός ο ρόλος πρέπει να γίνει σεβαστός”, είπε και πρόσθεσε πως ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν εκείνες οι νομοθετικές πρόνοιες για δημιουργία των θεσμών ελέγχου ώστε να μην γίνεται οποιαδήποτε κατάχρηση.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ ανέφερε πως η παραίτηση του Επικεφαλής της ΚΥΠ είναι η αφορμή για να πούμε ότι κακώς κάποια κόμματα καθυστέρησαν την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θα υπήρχε ανάλογος έλεγχος, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Ως δεύτερο ζήτημα, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κατά την εκτίμηση ή την πληροφόρησή του, γινόταν «από τρεις κόμβους στην Κύπρο» από τους οποίους μπορούσαν να παρακολουθούνται δεκάδες χιλιάδες τηλέφωνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα