Κύπρος: Έρευνα και Καινοτομία

Ο σύγχρονος κόσμος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό. Αυτό το βλέπουμε σε πολλές χώρες να επενδύουν συνεχώς στην εξειδίκευση και τον επαγγελματισμό. Εκ των πραγμάτων ο σημερινός κόσμος δεν είναι ο ίδιος με τον παλιό. Μια ολόκληρη επανάσταση περισσότερο τεχνολογική έχει εισέλθει δυναμικά στη ζωή των πολιτών.

Είναι για αυτό το σκοπό που πλείστες των αναπτυγμένων χωρών έχουν αποφασίσει ανεξαρτήτως κυβερνήσεων , ο τομέας της έρευνας και της καινοτομίας να κατέχει προτεραιότητα στη χώρα τους.

Η Κύπρος

ενώ παρουσιάζει μια εικόνα έφεσης και αναζήτησης με ένα αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, στο τομέα της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας, δυστυχώς δεν είναι το ίδιο που συμβαίνει με το κράτος.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η χώρα μας είναι τελευταία στις δαπάνες με ποσό μόλις 0,48% του ΑΕΠ έναντι 2% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, βρίσκεται στην 25η θέση από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε στην ανάπτυξη εταιρειών μέσω τεχνολογίας. Ακόμα, η Κύπρος βρίσκεται στην 24η θέση στα άτομα με ειδική γνώση στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες , στην 26η θέση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην 25η θέση στο ψηφιακό banking και στη τελευταία θέση σε σχέση με τη χρήση γρήγορου αλλά προσβάσιμου internet.

Όλες οι επιστημονικές έρευνες και μελέτες που διεξάγονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, από όλα τα εξειδικευμένα επιστημονικά κέντρα αποδεικνύουν ότι η επένδυση στο τομέα της έρευνας και της καινοτομίας αποτελεί επένδυση ζωής για μια χώρα, είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον.

Η καινοτομία, η τεχνολογία, η έρευνα και η εκπαίδευση αποτελούν κύριους παράγοντες για την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης μια οικονομίας.

Στην Κύπρο δυστυχώς ακόμα παλινδρομούμε , δεν βρήκαμε τις ισορροπίες και η όποια ενασχόληση μας γίνεται ερασιτεχνικά και αποσπασματικά. Δεν υπάρχει δομημένος σχεδιασμός και απουσιάζει παντελώς ο προγραμματισμός και ο συντονισμός.

Η Κύπρος σήμερα διαθέτει μια εξαιρετικής σημασίας στρατηγική θέση που αποτελεί γέφυρα συνεργασίας, είναι παράθυρο ευκαιρίας για την Ευρώπη-Ασία-Ανατολή και αντίστροφα, με μια εξαιρετικά δεσπόζουσα θέση.

Χρειάζεται η πολιτεία να εξειδικεύσει και να καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις, και η κυβέρνηση να καταθέσει το δικό της όραμα. Σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και αξιοποιώντας όλο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας χρειάζεται να προωθηθούν ερευνητικά προγράμματα που θα αξιοποιούν και θα αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά και την φυσιογνωμία της χώρας μας, ως μια κατεξοχήν Μεσογειακή χώρα, με ήλιο και θάλασσα.

Να επενδύσουμε περισσότερο στο τομέα της ενέργειας, αφού σύντομα η Κύπρος θα κατατάσσεται μέσα στις χώρες που διαθέτουν ενέργεια και αποθέματα.

Άμεση αύξηση των δαπανών για την έρευνα και την καινοτομία που δεν θα στοχεύουν στο άμεσο κέρδος αλλά στη μακροπρόθεσμη επένδυση.Για αυτό τονίζουμε ότι δεν μπορεί να αποτιμάται με κερδοζημιές αλλά κτίζοντας νέο μέλλον και προοπτική για τις επόμενες γενιές.!

Ήρθε ο καιρός επιτέλους η Κύπρος να διεκδικήσει μια καλύτερη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο σύγχρονο κόσμο. Δυστυχώς, είμαστε πρωταθλητές μόνο στα κακά, στην διαφθορά και στη διαπλοκή, στο έγκλημα, στα δυστυχήματα και στο τομέα της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, της έρευνας και της καινοτομίας είμαστε στο πάτο.

Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων! Να ανοίξει ένας διάλογος για το παρόν και για το μέλλον των τομέων εκείνων που η ίδια η ζωή, τους κατατάσσει ως πρωτοπόρους για το μέλλον του πλανήτη μας.

Το ΑΚΕΛ κάνει για ακόμα μια φορά το καθήκον του. Πρωταγωνιστεί, χωρίς τυμπανοκρουσίες και καταθέτει τις δικές τους ιδέες για την έρευνα και την καινοτομία. Αγωνίζεται για ένα πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον, για το καλό του τόπου και του λαού μας.

*Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Λεμεσού / Βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα