Πράσινο φως από Βουλή για αυτονόμηση νοσηλευτηρίων και ΓεΣΥ

Μεγάλη μέρα σήμερα για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, καθώς η Βουλή αποφάσισε ομόφωνα την υπερψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων και των σχετικών κανονισμών.

Ο πρώτος σταθμός προς την εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά και προς την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, έγινε πλέον πράξη. Σε μια συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής, η οποία κράτησε γύρω στις 4 ώρες, οι βουλευτές αποφάσισαν, παρά τις

ομολογουμένως έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα, να δώσουν το πράσινο φως για τη διαδικασία αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Πρόκειται για μια ιστορική μέρα, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την κυπριακή κοινωνία και η διαμάχη περί μονοασφαλιστικού ή πολυασφαλιστικού ΓεΣΥ είχε φουντώσει το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια σχετική ανασφάλεια ανάμεσα στους πολίτες κατά πόσο θα υπερψηφιστούν τελικά τα σχετικά νομοσχέδια.

Iστορική η σημερινή μέρα. Μετά από δεκαετίες ατέρμονων συζητήσεων επιτυγχάνεται μια από τις καθοριστικότατες μεταρρυθμίσεις #ΓΕΣΥ pic.twitter.com/TuflZYvMjA

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) June 16, 2017

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για ποιοτική και αποτελεσματική υγεία για όλους τους πολίτες, αν και το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συνολικά 26 ομιλητές στην ολομέλεια της Βουλής, δεν είναι η ψήφιση, αλλά η τελική εφαρμογή του ΓεΣΥ στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων χωρίς προσκόμματα.

Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης ήταν παρών καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και έλαβε συγχαρητήρια από την πλειοψηφία των Βουλευτών που τοποθετήθηκαν για την αποφασιστικότητά που επέδειξε και τον ρόλο του στην επιτυχή κατάληξη του θέματος.

Σκοπός του πρώτου νομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή είναι η ίδρυση οργανισμού δημόσιου δικαίου, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας όλων των δημόσιων νοσηλευτηρίων και των κέντρων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας και υγείας στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία καθώς και την ευθύνη για την εφαρμογή της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σκοπός του δεύτερου νομοσχεδίου ώστε να επιτευχθεί η πλήρης εναρμόνιση με την οδηγία της ΕΕ σχετικά με τη διαφάνεια των μέτρων που ρυθμίζουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση και την κάλυψη του κόστους τους στα πλαίσια ασφαλιστικών συστημάτων υγείας, καθώς και διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας του ΓεΣΥ με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και πιο λειτουργικού νομοθετικού πλαισίου για την εισαγωγή του ΓεΣΥ έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των ασθενών για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Σκοπός των νέων κανονισμών είναι η ρύθμιση του εργασιακού πλαισίου που θα εφαρμόζεται για το προσωπικό που θα προσληφθεί από τον αυτόνομο οργανισμό που θα ιδρυθεί με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου.

Όσον αφορά τις συνεισφορές, με το νέο καθεστώς του οποίου η πρώτη φάση τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2019 και αφορά την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 1,70% του μισθού, οι εργοδότες 1,85 %, το κράτος 1,65%, οι αυτοεργοδοτούμενοι 2,55%, οι συνταξιούχοι, οι εισοδηματίες και αξιωματούχοι 1,70%.

Στη δεύτερη φάση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1 Μαρτίου 2020 και θα αφορά την εξωνοσοκομειακή και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν το 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες το 2,9%, το κράτος, το 4,7%, οι αυτοεργοδοτούμενοι το 4% και οι συνταξιούχοι, εισοδηματίες και αξιωματούχοι το 2,65%.

Η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2020.

Το ανώτατο ποσό συμπληρωμής που θα καλούνται να πληρώσουν οι ασθενείς είναι €300 ανά έτος και €75 για χαμηλοσυνταξιούχους και λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος νόμος για το ΓεΣΥ είχε ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων το 2001.

Keywords
Τυχαία Θέματα