Κριτήρια χωρίς προσέγγιση

Δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το πού οδεύει η διαδικασία στο παρόν στάδιο
Πηγές της ε/κ αντιπροσωπίας ξεκαθάρισαν ότι αύριο θα γίνει γνωστό κατά πόσο υπήρξε ή όχι συμφωνία, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει ανακοίνωση διεθνούς διασκέψεως, αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία

Από επανάληψη των γνωστών θέσεων της κάθε πλευράς, που δεν επέτρεψαν να υπάρξει έστω κατ’ ελάχιστο προσέγγιση στα κρίσιμα κριτήρια για το εδαφικό, σημαδεύτηκε η πολυαναμενόμενη έναρξη της συζήτησης στο θέρετρο Μον Πελεράν της Ελβετίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Σίγμα» και

της «Σημερινής», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τα κριτήρια που θέτει η ε/κ πλευρά ως εκ των ων ουκ άνευ για να υπάρξει συμφωνία. Δηλαδή, πρωτίστως τη διασφάλιση επιστροφής τουλάχιστον 100 χιλιάδων Ε/κ προσφύγων υπό Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, καθώς και συμφωνία επί του ποσοστού του εδάφους που θα παραμείνει υπό τ/κ διοίκηση.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μειώνεται η σημασία του ποσοστού ακτογραμμής. Θέσεις που συγκρούστηκαν με τις απαράδεκτες θεωρήσεις της τ/κ πλευράς, που επέμεινε σε μη μαζική μετακίνηση, μη επιστροφή σημαντικών εδαφών και δη αυτών που έτυχαν μεγάλης ανάπτυξης (βλέπε Μόρφου), καθώς και μη διαφοροποίηση σε μεγάλο βαθμό του ποσοστού ακτογραμμής.

Πάντως, πηγές της ε/κ αντιπροσωπίας ξεκαθάρισαν ότι την Παρασκευή θα γίνει γνωστό κατά πόσο υπήρξε ή όχι συμφωνία, λέγοντας πως δεν θα υπάρξει ανακοίνωση διεθνούς διασκέψεως, αν δεν υπάρξει οριστική συμφωνία και τοποθέτησε τις όποιες εξελίξεις για σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί.

Λιγοστές πληροφορίες
Η διαδικασία άντλησης πληροφοριών, λόγω της μεθοδολογίας, είναι πολύ δύσκολη. Ωστόσο, σύμφωνα με ενημέρωση από πηγή της ομάδας διαπραγμάτευσης, από τις πρώτες συζητήσεις επί του εδαφικού δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το πού οδεύει η διαδικασία.

Ωστόσο, η επανάληψη της αναφοράς του ότι «είναι πολύ νωρίς» άφηνε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε ουσιαστική μετακίνηση από τις γνωστές θέσεις. Άλλη πηγή, επίσης από την ομάδα διαπραγμάτευσης, και μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, καθώς δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση συμβιβασμού η άλλη πλευρά. Σημειώνοντας ότι ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο δεν πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο.

Κρίσιμες ώρες
Πάντως, όσο περνούν οι μέρες, άλλο τόσο αυξάνεται η κρισιμότητα των στιγμών. Και αυτό γιατί ο ωφέλιμος χρόνος που απομένει είναι σήμερα -δύο συναντήσεις- καθώς και μία συνάντηση το πρωί της Παρασκευής, οπόταν και αναμένεται, αν οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις το επιτρέψουν, να κατατεθεί χάρτης από τις δύο πλευρές.

Κάτι που ξεκαθάρισε και με ανακοίνωσή του και το ψευδοκράτος, το οποίο επέμεινε πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών και των ΗΕ, ότι με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία θα καθοριστεί και ημερομηνία για πολυμερή (πενταμερή είναι ο ισχυρισμός) διάσκεψη.

Πληροφορία (αρχικά) και ανακοίνωση (αργότερα χθες) που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ε/κ αντιπροσωπίας, που διέψευσε σε αυστηρούς τόνους ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί του εδαφικού με κατάθεση χαρτών που θα γίνονται αποδεκτοί, για να συζητηθεί ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης.

Η ανακοίνωση, πάντως, του ψευδοκράτους θεωρείται ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διαδικασία, καθώς ήδη καταθέτει στο τραπέζι την απειλή για κατάρρευση της διαδικασίας, με παράλληλη επιχείρηση απόδοσης εκ των προτέρων ευθυνών στην ε/κ πλευρά.

Θέση που για πολλοστή φορά έρχεται σε αντίθεση με τα όσα η ε/κ πλευρά δηλώνει, ότι δηλαδή ακόμη και σε ενδεχόμενο αποτυχίας της διαδικασίας στο Μον Πελεράν, δεν θα είναι το τέλος του δρόμου, αλλά θα χαθεί ο ούτως ή άλλως φιλόδοξος στόχος για λύση εντός του 2016.

Η παρουσία δημοσιογράφων και η σημαία που ενόχλησαν
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ χθες καταγράφηκαν και τα πρώτα παρατράγουδα, έστω ήσσονος σημασίας, στο ξενοδοχείο Λα Μιρατόρ, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα υπήρξε αντίδραση από τα Ηνωμένα Έθνη, μέσω της ασφάλειας που έχει αναλάβει τον αποκλεισμό του χώρου, όταν Ε/κ δημοσιογράφοι ανήλθαμε στον λόφο επισκεπτόμενοι διπλανό εστιατόριο, το οποίο δεν εμπίπτει στην αποκλεισθείσα περιοχή.

Τα Ηνωμένα Έθνη ισχυρίστηκαν ότι η εκεί παρουσία μας δημιουργεί πρόβλημα στη διαδικασία, κάτι όμως που δεν άλλαξε την απόφασή μας, καθώς επρόκειτο για ιδιωτικό χώρο ελληνικής μάλιστα ιδιοκτησίας. Και αυτό το τελευταίο ήταν η αιτία για νέο επεισόδιο. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Έλληνας μετανάστης, στην παρουσία των Ε/κ δημοσιογράφων θέλησε να αναρτήσει στο εστιατόριό του (ιδιωτική περιουσία) την ελληνική σημαία. Κίνηση που πάλι ενόχλησε -παρά το ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο- αναγκάζοντάς τον να την κατεβάσει.
__________________________

Έκαναν καταγραφή των θέσεων που αντάλλαξαν για το εδαφικό
ΣΕ έγγραφο όπου θα ενσωματωθούν οι θέσεις των δύο πλευρών όσον αφορά τα κριτήρια του εδαφικού, το οποίο θα καταγραφόταν χθες βράδυ, συμφώνησαν χθες το απόγευμα, κατά τη μισάωρη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, όπως δήλωσε από την Ελβετία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι αυτό έχει γίνει με όλες τις πτυχές του Κυπριακού, δηλαδή να υπάρχει ένα ενοποιημένο έγγραφο ενώπιον των δύο πλευρών, όπου με μπλε θα καταγράφονται οι θέσεις της ε/κ πλευράς και με κόκκινο οι θέσεις της τ/κ πλευράς. «Και αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) ξεκινά η ουσιαστική συζήτηση, έχοντας ως βάση το ενοποιημένο αυτό έγγραφο με τις θέσεις των δύο πλευρών στα κριτήρια του εδαφικού», είπε.

Χωρίς «μαύρα»
Το έγγραφο, εξήγησε, θα περιλαμβάνει τις θέσεις των δύο πλευρών όπως εκφράστηκαν το πρωί, «δεν είναι μια δύσκολη εργασία». Στόχος, πρόσθεσε, είναι μέσα από τη συζήτηση που θα γίνει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως αυτά τα κριτήρια να αποτυπωθούν σε συγκεκριμένο χάρτη, ώστε να υπάρξει συμφωνία στο συγκεκριμένο θέμα, να υπάρξει πρόοδος και να δούμε πώς μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Ερωτηθείς εάν ο χρόνος φτάνει μέχρι την Παρασκευή για να επιτευχθεί πρόοδος, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι, εάν υπάρχει αναγκαία βούληση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο χρόνος είναι ικανοποιητικός. Σε ερώτηση, εάν στο ενοποιημένο έγγραφο εκτός από κόκκινα και μπλε υπάρξουν και μαύρα (συγκλίσεις), ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν μαύρα. Πέραν των τίτλων που υπάρχουν στο έγγραφο, πρόσθεσε, στόχος είναι να μετατραπούν σε μαύρα.

Διέψευσε τους Τούρκους
Κληθείς να σχολιάσει ισχυρισμό της τ/κ πλευράς, ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθείτο στην Ελβετία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη. Να αναμένουμε μέχρι την Παρασκευή να δούμε. Οι εξελίξεις όπως θα διαμορφωθούν αυτές τις μέρες θα καθορίσουν και το πώς θα προχωρήσουμε».

Ερωτηθείς για το αν η τουρκική πλευρά θα πάρει ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη αν υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων, αλλά αυτά δεν αποτυπωθούν σε χάρτη, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διακαναλική διάσκεψη πριν από τη μετάβαση στην Ελβετία, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να ήταν πιο ξεκάθαρος. «Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να καταγραφούν αυτά τα κριτήρια σε χάρτη», επεσήμανε.

Δεν είναι το τέλος του δρόμου
Σε ερώτηση για τα θέματα περιουσιακού υπό το πρίσμα των εδαφικών αναπροσαρμογών που συζητήθηκαν για πρώτη φορά στις συνομιλίες, και εάν υπήρξε πρόοδος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι γεγονός πως κάποια των θεμάτων του περιουσιακού που έχουν συζητηθεί άπτονται πτυχών που δεν συζητήθηκαν στην Κύπρο, «και πιο συγκεκριμένα πτυχών που αφορούν περιουσίες που είναι υπό εδαφικές αναπροσαρμογές. Υπάρχει μια πρόοδος προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση». Τώρα όμως, είπε, η συζήτηση επικεντρώνεται επί των κριτηρίων του εδαφικού.

Σε άλλη ερώτηση, εάν υπάρξει πρόοδος στα κριτήρια του εδαφικού αλλά δεν μπορούν να την καταγράψουν σε χάρτη, κατά πόσο θα συνεχιστεί στη Λευκωσία η συζήτηση, ο Εκπρόσωπος απάντησε: «Σίγουρα. Είπαμε ότι οι συζητήσεις εδώ δεν είναι το τέλος του δρόμου. Στόχος είναι να υπάρξει εκείνη η πρόοδος, να υπάρξουν εκείνες οι συνθήκες, που θα μας επιτρέψουν να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα». Περισσότερη σημασία, είπε, έχουν τα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα