Κρίσιμες επαφές Προέδρου πριν την επιστροφή στην Ελβετία

Τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν εκπονούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τ/κ ηγέτης εν όψει της επιστροφής τους στην Ελβετία, κατά πάσα πιθανότητα στο Μοντ Πελεράν, για συνέχιση της διαπραγμάτευσης του εδαφικού.

Οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, θα συζητήσουν στη διάρκεια της εβδομάδας τα ανοιχτά θέματα, ενώ σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τζο Μπάιντεν στον απόηχο των εξελίξεων στο Μοντ Πελεράν.

Ο Πρόεδρος Θα ενημερώσει, εξάλλου, για τις εξελίξεις και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο σε συνάντηση στο Προεδρικό.

Εντός

των ημερών, πιθανόν την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ θα μεταβεί και στην Αθήνα, πιθανόν την Τετάρτη ή την Παρασκευή, για συντονισμό με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Η ακριβής ημέρα θα καθοριστεί έπειτα από συνεννόηση, καθώς αύριο και μεθαύριο την ελληνική πρωτεύουσα θα επισκεφθεί ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επικοινωνία και με Ευρωπαίους ηγέτες.

Κυβ. Εκπρόσωπος: Πρόοδος στο Μοντ Πελεράν αλλά όχι συμφωνία

Στο Μοντ Πελεράν σημειώθηκε «πρόοδος, αλλά όχι κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, γι’ αυτό και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επέμεινε στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση της τ/κ πλευράς ότι αφού υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια πρέπει να καθορισθεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση επί χαρτών, ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δήλωσε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Αναφορικά με τη διάσκεψη, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι από τις συζητήσεις με ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, καθώς και με την Ε.Ε., έχουμε την ίδια προσέγγιση, ότι δηλαδή πρέπει να είναι πολυμερής και όχι πενταμερής.

Αν όλα πάνε καλά και υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό στις συνομιλίες που θα επαναρχίσουν στην Ελβετία, δεν σημαίνει ότι θα συγκληθεί αμέσως μετά διεθνής διάσκεψη διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπός.

Θα πρέπει, υπέδειξε, να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα τέτοιο, για να συζητηθούν και τα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά και να κλείσουν και τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια. Αν οδηγηθούμε σε διεθνή διάσκεψη, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, χωρίς την αναγκαία υποδομή στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων, εγκυμονούνται κίνδυνοι για μη θετικό αποτέλεσμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι για να πάμε σε διεθνή διάσκεψη πρέπει το Κυπριακό να είναι στο παρά ένα της λύσης. Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης επιβεβαίωσε, εξάλλου, δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Σημερινή» ότι αν η τ/κ πλευρά δεν θα είναι έτοιμη σε περίπτωση λύσης, για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υιοθέτηση του ευρώ ως επίσημου νομίσματος, θα της δοθεί χρόνος, ώστε να μπορέσει να συμμορφωθεί.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, η μεταβατική περίοδος, που θα δοθεί στην τ/κ πλευρά να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη. Δεν θα ευθύνεται η δική μας πλευρά, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αν δεν γίνουν τα απαραίτητα βήματα από τους Τ/κ μέχρι την ημέρα διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Η ευθύνη θα βαραίνει την τ/κ πλευρά»

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις ότι για κάποια περίοδο οι Τ/κ θα χρησιμοποιούν την τουρκική λίρα μέχρι να μπορέσουν να υιοθετήσουν το ευρώ, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα και βρίσκει αντίθετη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι είναι με πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς, που συστήθηκε ειδική τεχνική επιτροπή για θέματα ενημέρωσης των Τ/κ για το κεκτημένο, ώστε σε περίπτωση λύσης, αυτό να μπορεί να εφαρμοσθεί και στα κατεχόμενα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως έχει ήδη αρχίσει η ενημέρωση των Τ/κ, ώστε οι μεταβατικές περίοδοι που θα τους δοθούν να είναι όσον το δυνατόν πιο σύντομες. Ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης υπέδειξε ότι οι Τ/κ θα πρέπει να δώσουν αμέσως στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα τα δεδομένα για τον τραπεζικό τομέα στα κατεχόμενα.

Ακιντζί: Υπάρχει κατανόηση για την εκ περιτροπής Προεδρία

Σε αποκαλύψεις για όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη διακυβέρνηση του ομοσπονδιακού κράτους σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, προέβη ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Χαβαντίς, συμφωνήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο να αποτελείται από επτά Ελληνοκύπριους και τέσσερις Τουρκοκύπριους και μαζί με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο η αναλογία θα είναι οκτώ προς πέντε.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, είπε, δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα χρειάζεται η ψήφος τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου υπουργού για επικύρωση των αποφάσεων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι για τα θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα αποφασίζουν από κοινού ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος, οι οποίοι και θα υπογράφουν τις αποφάσεις της Βουλής. Για την εκ περιτροπής προεδρία ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι διαβλέπει κατανόηση, εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα